menstruation
Menstruation

Hvad er menstruation, og hvor lang tid har man det?

Af Sara Wilkins 26. oktober 2017
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvad er menstruation? Og hvor lang tid har man det? Det kan du få svaret på lige her.

Hvad er menstruation?

Menstruation er en meget naturlig del af mange menneskers liv, og den fortæller dig, at din krop virker helt, som den skal. Menstruationen er blødninger fra din livmoder, der kommer ud gennem skeden, og den er et tegn på, at du nu kan blive gravid, og at du er trådt ind i den såkaldte 'forplantningscyklus'. Cyklus betyder cirkel, og det er lige netop dét, din menstruation gør: Den gentages hver måned i det samme hormon-mønster.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mennesker, der menstruerer, får normalt blødninger, når de kommer i puberteten og bliver kønsmodne. Selv om det kan se ud af meget, så bløder man faktisk ikke så meget, når man har menstruation. Mennesker, der menstruerer, bløder i gennemsnit mindre end en deciliter per måned. Farven på menstruationsblodet skifter ofte fra rødt til en mere brunlig farve i slutningen af menstruationen.

Læs også: Det siger din menstruation om din krop

Hvor lang tid har man menstruation?

Det er normalt for mennesker, der menstruerer, at bløde mellem 3-7 dage, og der går cirka 28 dage mellem hver menstruation.

Desuden er det forskelligt fra person til person hvor lang tid man har menstruation. Nogle bløder meget kraftigt i mange dage og har slemme menstruations-smerter, mens andre kun bløder en smule i få dage og slet ingen smerter har.

Hvorfor får man menstruation?

Op til hver menstruation, starter din hjerne med at sende et signal til din æggestok om, at den skal modne et af de æg, som vi bliver født med. Da det er sket, begynder ægløsningen. Her forlader det modne æg din æggestok og bevæger sig ned mod din livmoder. Hvis ægget ikke bliver befrugtet af sædceller, bliver du ikke gravid, og så udskiller kroppen den slimhinde, der har ligget inde i din livmoder og samlet blod. Det er derfor man får menstruation og derfor man bløder. Samtidig sker der et fald i hormornerne progesteron og østrogen, og det er derfor vi godt kan blive lidt mere følsomme, når menstruationen begynder. Typisk får man menstruation cirka 14 dage efter ægløsningen, og hele cyklussen varer omkring 28 dage, og så begynder den forfra igen.

Læs også: Derfor lugter blodet anderledes

menstruationskop
Foto: Shutterstock

Psst.... Vidste du, at man kan bruge en menstruationskop i stedet for bind eller tamponer?

Hvornår begynder menstruationen?

Det er meget forskelligt, hvornår en person får sin første menstruation. De fleste får det dog i alderen 10-15 år, og i dag er gennemsnitsalderen på danske personer, der får menstruation, på omkring 13 år. Men igen: Alle mennesker er meget forskellige, når det gælder menstruation.

Det er mange år af vores liv, vi skal leve med den månedlige menstruation. Man menstruerer nemlig til man er mellem 45 og 55 år gammel, og herefter begynder overgangsalderen (menopausen, kalder man den også), hvor man ikke længere kan blive gravid. Alt i alt skal mennesker, der menstruerer, altså igennem omkring 500 menstruationer i løbet af vores liv.

Læs også: Hvornår får du menstruation?

Hvordan påvirker din menstruation dig?

Menstruation er en meget kompliceret proces, hvor dine hormorner, organer og dit nervesystem arbejder hårdt sammen. Der er mange, der får menstruationssmerter under deres menstruation, men det er igen forskelligt fra person til person, hvor kraftige smerterne er. Nogle får mavekramper eller smerter i lænden, mens andre føler, at de er meget opustede eller næsten ikke har noget energi og bare har brug for at sove. Nogle mennesker sveder mere, end de plejer, mens andre kan opleve hovedpine, kvalme og diarré. Det er først og fremmest homonerne, der er helt ude af spil, under din menstruation. De fleste kender til det med humørsvingningerne, hvilket især er gældende under menstruation på grund af alle hormonerne i din krop. Læs om PMS her.

Hvis hormonerne svinger lidt, så svinger din cyklus også, og det skal du helst have tjekket. Hvis du har meget uregelmæssige eller meget kraftige menstruationer, kan du få din læge til at måle hormonerne i blodet, for at undersøge, om de er ude af balance.

Din menstruation påvirker altså din krop, men din krop kan også påvirke din menstruation. Stress kan nemlig påvirke dine hormoner og dermed din menstruation. Mange mennesker har oplevet, at hvis de er meget følelsesmæssigt påvirket af et eller andet, kan det gøre, at menstruationen ikke kommer til tiden. Det sker faktisk nogle gange, at hvis man er bange for at blive gravid, og går og venter på menstruationen, så kan den blive forsinket, fordi man går og stresser over det.

Hvad kan du gøre, hvis du har smerter?

Hvis du har menstruationssmerter, kan du faktisk gøre nogle ting, for at gøre smerterne mindre:

  • Dyrk motion. Regelmæssig motion er rigtig godt for din menstruation. Det er ofte med til at holde den regelmæssig og gøre den mindre smertefuld.
  • Når først smerterne har ramt dig, hjælper det at dyrke let motion og lave øvelser, der er gode for maven og lænden.
  • Prøv at slappe af i musklerne og lad være med at stresse for meget - det kan hjælpe med noget massage.
  • Hold en varmedunk på maven eller hold dig varm på en anden måde - for eksempel ved at drikke te.
  • Hvis du har rigtig slemme smerter ved menstruation, kan du bruge noget smertestillende medicin. Snak med din læge om, hvad du skal bruge.
  • Husk at gå i bad ofte og vask dig grundigt under din menstruation, så du undgår svamp og andet ubehag i skeden.

Læs også: Få en nice menstruation