Helbred & balance

Føler du dig ked af det?

Af Anja Bruneskjold 8. august 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Nogle gange kan man godt føle sig trist og ked af det uden helt at kende årsagen. Vi har samlet nogle af de mest almindelig årsager til, man nogle gange føler sig ked af det. Læs med her!

Det er ikke sikkert, du er helt klar over, hvorfor du render rundt og er ked af det og i dårligt humør, men nogle gange kan det godt være de mindste ting, du slet ikke har tænkt over.

Læs også: Føler du dig ensom?

Du føler dig stresset

Måske føler du dig stresset over, at du aldrig helt kan nå at lave dine lektier, eller dine veninder presser på med at skulle ses. Selv om du ikke tænker over det, kan det faktisk godt gøre dig rigtig ked af det, fordi du hele tiden skal vælge noget til eller fra.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det kan du gøre…
Det er altså helt okay at sige fra og takke nej til en festinvitation, selv om dine veninder presser på. Nogle gange har man bare brug for at samle ny energi, og så er det altså meget rart at tage en aften på sofaen.

Det går godt for andre

Hvis det altid går godt for alle dine veninder, og du ikke rigtig føler, du har lige så meget succes, så kan det faktisk påvirke dig meget mere, end du lige er klar over. Selv om du er glad på dine veninders vegne, kan du godt blive misundelig.

Læs også: Tips til at få et bedre selvværd.

Det kan du gøre…
Prøv at flytte fokus! Hvis din veninde er glad over noget, så prøv at sætte dig i hendes sted. Ville du ikke også være glad? Det er også en god idé at huske på, at der sker en masse andet godt for dig, som dine veninder er misundelige over.

Dårlig stemning derhjemme

Det kan godt påvirke dit humør rigtig meget, hvis dine forældre virker sure og taler grimt til hinanden, fordi de for eksempel har travlt på arbejdet.

Det kan du gøre…
Fortæl dine forældre, at du bliver ked af det, når der er dårlig stemning, og tonen derhjemme er hård. Måske har de slet ikke tænkt over det, så det er en god idé at snakke om det.

Læs også: Dilemma - forældre og teenagere.

Du slår ikke til

Nogle gange kan man godt føle, at man ikke rigtig er god til noget. Måske går du til fodbold, men føler dig egentlig ikke særlig sej til det. Og hvis dine veninder er på et bedre hold end dig, kan det hele hurtigt blive trist.

Læs også: Op med selvtilliden.

Det kan du gøre…
Overvej om fodbold overhovedet er noget for dig, eller om du i virkeligheden kun har valgt den sport fordi, dine veninder går til det. Find det, du interesserer dig for, for det er typisk det, du er allerbedst til.

Ufrivillig mobber

Har du tænkt på, om dine veninder mobber nogle af dine klassekammerater? Det er ikke sikkert, du har lagt mærke til det, men hvis du er en del af gruppen, og du ikke siger fra, så er du faktisk blevet ufrivillig mobber.

Læs også: Har man et ansvar overfor mobningen?

Det kan du gøre…
Snak med dine veninder om, at du ikke kan lide, de mobber de andre fra klassen. Fortæl dem at det faktisk gør dig ked af det. Du kan også komme mobningen til livs ved at snakke med din lærer.

Ekskæresten spøger stadig

Måske går du og tror, at du for længst er kommet dig over din ekskæreste. Men dukker han op i dine tanker engang imellem? Selv om det er længe siden, I er gået fra hinanden, kan det stadig godt påvirke dig og dit humør, så du bliver ked af det.

Det kan du gøre…
Find ud af, hvorfor du tænker på ham. Er det fordi du stadig gerne vil have ham som kæreste? Lige meget hvad, er det en god idé, hvis du prøver at undgå at bruge for meget tid sammen med ham - så bliver det lettere at komme videre.

Læs også: Stop med at bagtale!

I galleriet kan du se, hvordan du opmuntrer en trist veninde!

Sådanopmuntrerduentristveninde

Nogle gange har man brug for at snakke længe om, hvad der går en på og andre gange, har man bare brug for at lave ting, som gør, at man glemmer problemerne for en stund. Spørg din veninde, om I skal tage en lang snak, eller om hun bare har brug for at have det sjov og tænke på noget andet.
Foto: Shutterstock
Du skriver sikkert sammen og snapper med din veninde hver dag, og i de perioder hvor hun har det svært, skal du endelig fortsætte med det! Søde beskeder og sjove snaps muntrer nemlig altid en op. Husk dog at sige til din veninde, at du ikke forventer, hun altid svarer tilbage på dem, da du jo ikke skal gå hen og stresse hende yderligere eller få hende til at føle sig som en dårlig ven, hvis hun bare ikke bare overskuddet til at svare på det hele.
Foto: Shutterstock
Hvis man er trist, kan det nogle gange hjælpe at have noget at glæde sig til. Planlæg derfor nogle sjove ting sammen med hende. Det kan være en brunch på en lækker café, en biograftur eller noget andet hygge.
Foto: Shutterstock
Hvis man er trist og mut, er det altid en god ide at bevæge sig! Når man motionerer, udskiller man nemlig endorfiner – og de gør en glad. Så tag din veninde med i svømmehallen, lav en dans med hende eller gå en lang aftentur sammen. Den friske luft er desuden kun et plus!
Foto: Shutterstock
Man skal selvfølgelig ikke shoppe alle sine sorger væk, og især ikke hvis man er flad og ikke har nogle penge, men nogle gange kan det altså gøre en superglad, hvis man finder en lækker ting. Hvis din veninde er mut, så tag hende med på shoppetur og sørg for, at hun finder en bluse eller et par sko, som hun bare elsker. Når man føler, man ser godt ud, bliver man også gladere.
Foto: Shutterstock
Anderkendelse og kærlighed er den vigtigste medicin for folk, som har det svært. Derfor er det vigtigt, at du fortæller din veninde, at hun betyder meget for dig. Hvis hun er meget trist i længere tid, er det dog vigtigt, at du er opmærksom på det. Og hvis det fortsætter en meget lang periode, kan det være en idé at snakke med hendes forældre eller jeres lærer, så hun kan få professionel hjælp og blive glad igen. ♥
Foto: Shutterstock