Mit liv

Hvornår er det mobning?

Af Anja Bruneskjold 22. august 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det kan godt være sjovt at drille sine klassekammerater for sjov. Men hvor går grænsen? Og hvornår er det egentlig mobning?

Nogle gange kan det godt være rigtig svært at skelne mellem sjove drillerier og mobning. Måske tror du, at én af dem fra klassen har det helt okay med, at du har fundet på et sjovt øgenavn til hende, men faktisk kan det være, hun er rigtig ked af det. Læs med her og find ud af, hvornår drillerierne i virkeligheden er mobning, og hvordan du skal undgå det!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Mobning - et sår, der aldrig heler.

Du bliver mobbet når…

• Flere rotter sig sammen mod dig. Det kan for eksempel være, hvis du har en anden mening, og flere gør grin med dig på en ubehagelig måde, eller hvis nogle fra din klasse holder dig udenfor med vilje. Når der er flere mod én person, er det faktisk mobning.

• Du bliver kaldt grimme øgenavne, som du bestemt ikke kan lide. Hvis du har sagt, du ikke kan lide at blive kaldt navne, og de andre bliver ved, er det mobning.

Se også: Video - Stop mobning på viunge.dk.

• Du bliver ked af det indeni. Måske tænker du, at de andre bare driller dig for sjov. Men hvis du bliver ked af det og såret, kan man sagtens kalde det mobning.

• Du bliver slået, sparket eller skubbet med vilje!

• Du bliver bagtalt. Selv om det måske ikke virker sådan, så er det mobning, hvis andre taler grimt om dig bag din ryg.

Du mobber når…

• Du bevidst driller og er led mod andre.

• Du holder nogen udenfor. Selv om du måske ikke er bedste venner med alle fra din klasse, så er det stadig mobning, hvis du holder andre udenfor hele tiden. Gem hemmelighederne til efter skole!

Læs også: Mobning på nettet og mobilen.

• Du gør noget mod en anden, som, du ikke selv ville synes, var sjovt. Hvis du ikke selv kan lide at blive slået eller kaldt grimme ting, kan andre nok heller ikke lide det.

• Du går efter én person. Det behøver ikke altid være, fordi du kommer med onde kommentarer, men hvis du har en bestemt person, du altid gør til grin på den ene eller anden måde, så mobber du.

Læs også: Stjerner, der har haft det svært.

Tips til at undgå mobning

• Hvis mobningen foregår i din klasse, så sig det til din klasselærer eller en lærer, du stoler på. Så kan I snakke om, hvordan I løser problemet.

• Fortæl dine forældre, hvis enten du eller andre, du kender, bliver mobbet. Dine forældre kan helt sikkert hjælpe dig med, hvad du skal gøre.

Læs også: Mobning førte til cutting.

• Sig fra! Både hvis du selv bliver mobbet, men også hvis du ser andre blive mobbet. Det er helt okay at sætte grænser!

• Sæt dig i andres sted og spørg dig selv: "Hvordan ville jeg selv have det, hvis jeg stod i denne situation"? På den måde kan du lettere skelne mellem drillerier og mobning og gøre noget ved det.

Læs også: Besvimede på grund af mobning.

Herunder kan du læse mere om, hvordan du kommer videre efter online-mobning!

Komvidereefteronline-mobning

For at du kan komme videre, efter at du er blevet mobbet på nettet, er det en forudsætning, at du har konfronteret de mennesker, som har gjort det. Selv om det er grænseoverskridende, og du slet ikke har lyst til at snakke med dem, der har mobbet dig, er det vigtigt at du tager fat i dem. Fortæl dem, hvor ked af det de har gjort dig.
Foto: Shutterstock
Mobning er alvorligt – også online-mobning! Derfor er det vigtigt, at der komme en voksen ind over, som kan gribe ind hvis mobningen skulle opstå igen. Det kan enten være den mor, din far eller din klasselærer.
Foto: Shutterstock
Hvis du skal videre, er det vigtigt, at der ikke ligger ting på nettet, som du er ked af. Sørg for at alle grimme kommentarer, og hvad der ellers måtte ligge, er blevet slettet. Hvis du ikke er sikker på, at alt er blevet slettet, så få en voksen ind over, som kan sidde sammen med mobberne og være sikker på, at alle grimme kommentarer er væk. Husk, at det IKKE er pinligt at bede en voksen om hjælp – ingen mennesker skal leve med, at der ligger så grimme ting om dem på nettet på grund af mobberi.
Foto: Shutterstock
Når man bliver mobbet, kan man nogle gange godt komme til at vende problemerne indad og spørge sig selv: ”Hvad gør jeg galt?” Det skal du ikke gøre, for det er aldrig din skyld. Mobning er en grim og ondsindet handling, og derfor kan det ALDRIG forsvares at mobbe nogle personer! Også selv om man ikke kan lide dem.
Foto: Shutterstock
Husk også, at folk der mobber ofte er superusikre. Måske er de bange for at de ikke selv er gode nok, og derfor finder de styrke ved at nedgøre andre for at få det bedre med sig selv. Øv dig i at prøve at se tingene på den måde, da det vil hjælpe dig til at komme videre.
Foto: Shutterstock
Man kan godt blive rigtig usikker, når man er blevet mobbet. Men det er vigtigt, du prøver at holde fast i, hvem du selv er! Prøv at finde din indre styrke frem, og sig til dig selv, at det er mobberne den er helt gal med – ikke dig!
Foto: Shutterstock
Taylor Swift har skrevet en sang om bare at ryste haternes kommentarer af sig… Så hvis du lige har brug for at blive mindet om, at det er det rene vås, nogle har skrevet om dig på nettet, og at du på ingen måde skal lytte til det, så skru op for Taylor, og tag rådet til dig!
Foto: Shutterstock

Læs mere om