Kom videre efter mobning
Hvis du er blevet mobbet i lang tid, påvirker det dig rigtig meget. Du kan have svært ved at tro på, at de andre gerne vil være venner med dig, og du er måske endda begyndt at tro på de grimme ting, som folk har sagt om dig.
Læs også: Hvorfor bliver jeg mobbet?
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Det kan gøre, at du kan føle dig meget usikker, når du skal møde nye mennesker eller måske starte i en ny skole. Og du er måske bange for, at du vil blive mobbet igen. Måske tænker dug allerede på forhånd: "De kan ikke lide mig".
Her er et par gode råd, hvis du er i den situation:
*Prøv at tænk på, at de nye mennesker ikke kender dig. De har ingen grund til ikke at kunne lide dig.
*Det er normalt, at du måske misforstår, hvad de andre siger til dig, eller hvordan de opfører sig over for dig. Det er fordi, du stadig er meget sårbar og bange for at blive mobbet. Det hjælper at være opmærksom på, at de måske slet ikke mener tingene på den måde, som du tror, de gør. For eksempel vil nogen sikkert gerne være sammen med dig, selv om de lige er gået over for at tale med en anden - situationer, som man ikke ville lægge noget i, hvis man ikke var blevet mobbet.
*Find en, som du stoler på, og snak med personen om det, hvis du bliver nervøs. Du kan også ringe til Børnetelefonen på 116 111 og få gode råd til de ting, du oplever.
Læs også: Bliver du holdt udenfor?
*Nogle gange kan det være, at du vælger arrangementer fra, fordi du tror, at mobningen vil fortsætte. Prøv at samle mod til så småt at tage med til hyggeaftener og deltage i gruppearbejde på skolen.
*Hvis du skal til noget, hvor du er nervøs, er det en god idé at alliere dig med én. Sig til personen, at du er en smule nervøs og spørg, om de vil bakke dig op, så du har en at hive fat i.
*Når du kan mærke, at du føler en smule panik og bliver nervøs blandt mennesker, så prøv at trække vejret dybt. Gå for eksempel ud på toilettet, hvor du kan være i fred og tag et par dybe indåndinger. Mærk dig selv og hold fast i, hvem du er.
*Det er helt normalt, at du kan føle dig lidt akavet blandt vennerne, efter du har været udsat for mobning. Du kan føle dig klodset og snubler måske over ordene. Det er fordi, du har haft det så svært i en gruppe tidligere, men det bliver heldigvis bedre med tiden.
Læs også: Mobning - tør du hjælpe andre?
*Hvis du har været udsat for digital mobning og er bange for, at det vil følge dig til et nyt sted, er det en god idé at fortælle det til din nye lærer. Din lærer fortæller det selvfølgelig ikke til nogen og kan hjælpe til, at problemet ikke fortsætter i den nye klasse.
*Hvis man selv er blevet mobbet, kan man nogle gange ende med at mobbe andre, fordi man er så bange for selv at være den, der bliver mobbet. Lad endelig være med det! Det skaber kun en dårlig dynamik i din klasse, og så kan problemet få lov at fortsætte.
*Det kan godt tage lang tid, før du kommer sig over den mobning, du har været udsat for. Det er selvfølgelig forskelligt, men for nogle tager det flere år. Nogle gange kan de negative følelser også komme op igen, hvis man for eksempel ser andre blive mobbet.
*Husk, at du har ret til at blive behandlet godt. Og du fortjener et godt liv med gode venner.
Læs også: What doesn't kill you makes you stronger
I denne artikel har vi fået gode råd fra antimobbekonsulent, Dorthe Rasmussen, mobbeland.dk.
Herunder kan du få stjernernes råd til at håndtere mobning!