Den perfekte fremlæggelse
Åh, nej, du skal lave et oplæg for hele klassen, og dine hænder begynder at ryste bare ved tanken. Men bare rolig! Vi giver dig ti gode råd, der sikrer dig en fremlæggelse, der vil imponere både læreren og dine klassekammerater.
Læs også: Sådan skriver du gode notater.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
1. Lav en disposition
Noget er det vigtigste, når du skal fremlægge, er at have helt styr på, hvad man skal sige, og i hvilken rækkefølge. Det er faktisk også en god ide at skrive dispositionen på tavlen eller i din præsentation, så dit publikum ved, hvad der skal ske.
2. Læs ikke op
Lige meget, om du har lavet en powerpoint-præsentation eller taler ud fra et papir eller små huskesedler, så lad være med at læse op. Det bliver lynhurtigt kedeligt at høre på.
3. Vær troværdig
Dit oplæg bliver altid mere troværdigt, hvis du kan henvise til litteratur, så folk kan se, at det ikke bare er noget, du finder på. Nævn, hvilke bøger eller hjemmesider, du har fundet din viden på eller del evt. en litteraturliste ud i slutningen af oplægget, hvis folk har lyst til at læse mere.
4. Hav noget ekstra med
Det er altid godt at peppe din fremlæggelse op ved at have et eller andet ekstra med. Holder du for eksempel oplæg om 60'erne, kan du klæde dig ud i hippietøj eller du kan have et billede med at dine bedsteforældre. Handler dit oplæg om grafitti, kan du også tage en spraydåse med.
Læs også: Ideer til din stil.
5. Øv dig
Tvangsindlæg dine forældre eller en god veninde til at høre din præsentation igennem, inden du skal fremføre den. På den måde kan du lære den lidt udenad og måske slippe for mærkelige pauser og øh'er.
6. Front mod klassen
Det kan godt være fristende at komme til at kigge op på tavlen eller ned i dine papirer, når du skal fremlægge, men det er faktisk supervigtigt, at du står med ansigtet ud mod klassen og ikke gemmer dig bag katederet. Husk at tage øjenkontakt en gang imellem. Bryder du dig ikke om at kigge alle dine klassekammerater i øjnene, så kig på din veninde eller på læreren.
7. Ingen diskussion
Skal du fremlægge noget sammen med andre, er det vigtigt, at I har aftalt, hvem der siger hvad og hvordan I laver en god overgang mellem jer. Og så handler det om at respektere den andens taletid, så I ikke kommer til at stå og diskutere foran klassen.
8. Tyggegummi ud
Jep, nu kommer vi til at lyde lærer-agtige, men det virker bare mere seriøst, hvis du spytter tyggegummiet ud, inden du skal holde oplæg.
Test dig selv: Hvad skal du efter 9. klasse?
9. Brug huskekort
Hvis dine noter til dig selv står tætskrevet på ét stykke papir, kan du nemt fare vild i dem. Skriv i stedet noterne ned på små postkort, og læg dem i den rigtige rækkefølge, inden du starter. Husk at skrive stikord i stedet for hele sætninger, så du ikke kommer til at læse op.
10. Slut med nerver
Så handler det bare om at tage en dyb indånding og springe ud idet. Er du nervøs, så indrøm det over for dig selv og tag det stille og roligt.