Mit liv

Hvad kan jeg efter 9. klasse?

Af Stine Nielsen 29. august 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Går du i 9. klasse? Og vil du gerne vide, hvad du kan lave, når skoleåret slutter? Så læs med her!

Det kan være ret svært at finde ud af, hvad man skal lave efter 9. klasse. Hvis du mangler et overblik over, hvad du har af muligheder, så tjek listen her!

10. klasse

Hvis du har brug for et år mere i folkeskolen, er 10. klasse en supergod idé. De fleste skoler har forskellige, spændende linjer man kan gå på. Det kan for eksempel være en kreativ linje, en sportslinje, en medielinje etc. Tjek et par forskellige skoler i nærheden af dig for at se, om de har noget, som passer til dig. Hvis du tager 10. klasse, giver det adgang til den gymnasiale uddannelse Højere Forberedelse (HF).

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Efterskole

Du kan også tage 10. klasse på en efterskole. Mange efterskoler har fokus på sjove fag som idræt eller musik. Det gælder bare om at finde en skole, som passer til dine interesser. Efterskole er en god idé, hvis du trænger til at komme lidt væk i et års tid, møde nye, seje mennesker og have det megasjovt!

Læs også: Hvordan er det at gå på efterskole?

Produktionsskole

Er du meget i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse, du skal tage? Så kan en produktionsskole give dig op til et år til at finde ud af, hvad du er god til, og hvad du kan lide at lave. En produktionsskole tilbyder for eksempel praktisk arbejde og fag som landbrug, musik eller IT.

Husholdnings- eller håndarbejdsskole

Hvis du gerne vil prøve en lidt anderledes 10. klasse, kan du tage det på en husholdnings- eller håndarbejdsskole. Skolerne har også almindelige fag, men en tredjedel af fagene er praktiske som for eksempel mad, design og pædagogik.

Gymnasium

En 3-årig studentereksamen (STX) giver adgang til mange videregående uddannelser og er et godt valg for dig, der føler, du er klar til en ungdomsuddannelse. På gymnasiet kan du vælge mellem flere studieretninger - for eksempel sproglig, naturvidenskabelig, kunstnerisk, samfundsfaglig og mange gymnasier har også en international klasse. Tjek dit lokale gymnasium for at se, hvad de tilbyder af studieretninger.

Psst … hvis du gerne vil gå på den 2-årige HF i stedet for gymnasium, skal du først lige have 10. klasse i folkeskolen med.

Højere handelseksamen (HHX)

Er du interesseret i handel og økonomi? Så er den 3-årige HHX måske noget for dig. Uddannelsen er internationalt orienteret og har fremmedsprog på skemaet. HHX giver adgang til videregående uddannelser.

Tag testen: Hvad skal du efter 9. klasse?

Højere Teknisk eksamen (HTX)

Er du vild med matematik, fysik og kemi? På HTX lærer du forskellige teorier, som du får lov at afprøve i laboratorier og værksteder. Uddannelsen varer tre år og giver lige som HHX, HF og STX adgang til en videregående uddannelse.

Erhvervsuddannelse (EUD)

Vil du gerne være frisør, maler, mediegrafiker, kok, bager …? Erhvervsuddannelserne dækker over rigtig mange uddannelser, og måske er der en, der passer lige til dig. Uddannelserne skifter mellem skoleophold og praktik, og det er lidt forskelligt, hvor lang tid det tager at blive færdig med uddannelsen. Hvis du allerede efter 9. klasse ved, hvad du gerne vil være, er det måske noget for dig. Læs om de forskellige uddannelser her.

Udveksling

Har du lyst til at besøge et andet land i en længere periode? Så kan du for eksempel vælge at tage et år på high school i USA. Du får mulighed for at opleve en ny kultur, blive bedre til engelsk og få minder for livet. Læs mere om udveksling her.

Få masser af inspiration til din uddannelse på ug.dk.