novelle
Mit liv

Novelle - sådan skriver du den

Af Sisse Tvegaard Andersen 10. januar 2013
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du svært ved at skrive din novelle? Få gode råd til hvordan du skriver en god historie og bygger den rigtigt op her

1. Start med at beslutte dig for en genre. Vil du skrive gyser eller en kærligheds noveller? Tænk også lidt over, hvad du vil fortælle med din novelle.

2. Vælg dine hovedpersoner. Det er en god idé at tænke lidt over de personer, der skal optræde i historien, inden du for alvor går i gang. Hvem er de, hvordan ser de ud, og hvilke nogle karaktertræk har de? På den måde er det meget nemmere at forestille sig, hvad de skal gøre og sige, når du skriver din novelle.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

3. Kom i stemning. Spil musik, der passer til temaet for din novelle, og sørg for, at du ikke bliver forstyrret af mobilen, fjernsynet eller din lillebror.

4. Selv om din novelle selvfølgelig er supervelskrevet, så er det vigtigste indledningen og afslutningen. Din indledning skal fange læseren med det samme, så start gerne midt i en dramatisk scene i stedet for at bruge lang tid på at beskrive omgivelserne eller personerne. Afslutningen på din novelle må gerne være lidt overraskende og give læseren noget at tænke over. Lad være med at blive fristet af at afslutte din novelle med "Så vågnede hun. Pyha, det hele var bare en drøm" - det bliver læseren bare irriteret over.

5. Brug tid og energi på at variere dit sprog, så alle sætninger ikke er bygget op på samme måde. Tænk på at bruge både korte og lange sætninger, og brug gerne både replikker og indirekte tale i din novelle.

Læs også: Sådan skriver du et essay i dansk

6. Når du har skrevet din novelle færdige, så få en til at læse den igennem, som ikke er bange for at give dig kritik. Giv dem også lige et ekstra sprogtjek, så du får rettet slåfejl eller sjuskede kommaer.

Når du går i stå i din novelle…
Det er ikke altid, man bare kan sætte sig ned og sprøjte side efter side ud. Hvis du får en skriveblokade, så lad være med at prøve at tvinge det frem. Gå en tur, ring til din veninde eller lav noget andet, som ikke handler om din novelle. Du vil garanteret opleve, at inspirationen lige pludselig kommer tilbage.

Herunder kan du se, hvordan du gør lektierne lidt sjovere!

Gørlektiernelidtsjovere!

Find en café, et bibliotek eller sæt dig ned på en bænk i parken – frisk luft og nye omgivelser er guf for koncentrationen! Når du kommer ud af huset, har du nemlig ikke tusind andre ting, der kan distrahere dig. En bonus er også, at du bedre kan holde fri uden dårlig samvittighed, når du så endelig kommer hjem.
Foto: Shutterstock
Lad os sige, du skal læse den her lange og kedelige bog i løbet af en weekend. En hel roman lyder af meget, men det gør en side ikke. Beløn dig selv, hver gang du når til slutningen af en side. Det kan være en snack, at tjekke din snapchat for de seneste opdateringer eller et telefonopkald med din bedste veninde, når du har nået tyve sider.
Foto: Shutterstock
Der er intet federe end at skrue helt op for højtalerne og synge med på sin yndlingssang! Det hjælper bare ikke så meget, når du skal skrive en stil til i morgen. Find noget roligt musik uden sang, så sangteksterne ikke distraherer dig. Lige pludselig går det mega-tjept med den engelske stil!
Foto: Shutterstock
Det er videnskabeligt bevist, at hvis du tygger et stykke tyggegummi med en usædvanlig smag, imens du laver lektier, og så tygger den samme slags smag, imens du tager en test eller skal snakke om det i klassen, så vil din hjerne have nemmere ved at fremkalde information. Megasmart!
Foto: Shutterstock
Hvis du er et konkurrencemenneske, vil du måske synes, det er fedt at tage tid på, hvor lang tid du er om at løse opgaverne, så du løbende kan forbedre din tid. Du kan for eksempel sætte et mål om, hvor hurtig du vil være til at kunne løse ugens regnestykker. Hvis du træner din hurtighed, vil du også klare dig bedre til eksamenerne!
Foto: Shutterstock
Snak til dig selv, og spar ikke på rosen! Sig ”yay, jeg får topkarakter i det her”, eller ”jeg bliver en stjerne til ligninger”. Jo mere du siger det, jo mere vil du begynde at tro på, at det faktisk sker.
Foto: Shutterstock
Hvis planen er, at du skal gøre rent på dit værelse lige efter, du har lavet alle dine lektier, så er det altså ikke specielt motiverende, og det bliver sejt at komme igennem det. Sørg for at have et eller andet nice at se frem til! Du kan for eksempel se et afsnit af din yndlingsserie eller drikke varm kakao med skumfiduser, når det sidste punktum er sat, eller den sidste side er læst. Så kan du altid gå i gang med rengøringen derefter …
Foto: Shutterstock