Ny dokumentar ’Prelle – Lytter til mig selv’ sætter fokus på, at det er okay ikke at være okay
I dokumentarfilmen, 'Prelle - Lytter til mig selv', følger vi rap-musikeren Rikke Prelles liv og hører hendes historie. Hun har været igennem sin del svære tider i livet og bl.a. mistet sin mor som 17-årig, men det har gjort hende stærkere.
Da hun som teenager mødte en musikalsk pædagog, som hun så meget op til, fik hun lyst til at lære at spille musik. Musikken redede hende fra at gå ned ad forkerte veje i livet og var med til at give hende glæde i svære tider.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Rikkes grund til at lave musik har aldrig været at blive kendt og tjene mange penge, men for at komme ud med nogle følelser, der var svære at sætte ord på. Nu er Rikke blevet ældre og er klar på at jagte nye drømme. Hun håber på at kunne inspirere andre via sin musik og dokumentarfilmen 'Prelle – Lytter til mig selv'.
Du kan se dokumentaren på det digitale CPH:DOX fra den 18. til 29. marts 2020. Billetterne koster ca. 45 kr. og kan købes HER. (link fjernet)
Vi Unge har mødt og interviewet den 24-årige hovedrollen i dokumentaren, Rikke. Læs med!
Hvad inspirerede dig til at begynde at lave musik?
Da jeg boede på et opholdssted engang, var der en pædagog, som jeg så meget op til. Han var musiker, og han lærte mig at spille musik, og det var der jeg fik kærlighed til musikken. Min mor støttede mig altid, da ingen andre var der, og hun opfordrede mig også til at blive ved med at lave musik.
Har det været svært for dig at blive accepteret i rap-miljøet?
Det har tage mig nogle år at komme frem, men det har ikke været svært som sådan. Jeg har altid haft respekten fra folk, men det har måske været den anderledes musikstil, der lige skulle accepteres.
Hvad fik dig til at komme på rette spor, tage en uddannelse og forsøge at opnå dine drømme indenfor musik?
Alderen og så er jeg blevet inspireret og har spejlet sig selv i de mennesker, der var omkring mig, som man nu gør, og det har fået mig til at gå en anden vej. Lige inden min mor døde, sagde hun, at jeg skulle blive ved med at lave musik, og det har jeg taget til mig. Jeg ved, at hun ville være stolt af mig nu. Nu er jeg klar på at jagte nogle andre drømme, få min egen familie, få et normalt arbejde og få mere voksne interesser. Jeg har lavet musik i mange år, og folk har set mig, og nu vil jeg fokusere på nogle andre drømme.
Læs også: Derfor skal du se ’All the Bright Places’, der sætter fokus på mentalt helbred
Hvad var dit mål indenfor musikken?
Jeg elsker musik, og mit mål var, at komme ud med, hvad jeg havde på hjertet og at hjælpe andre mennesker med sangen ”Lytter til mig selv”. Det var aldrig mit mål at blive kendt og tjene penge, men at sætte ord på følelser, der var svære at sætte ord. Jeg håber på at kunne inspirere folk til at komme ud med tingene og forstå, at det er okay ikke at være okay. Man skal aldrig have en facade på, fordi så vælter alle følelserne pludselig ud, og man bryder sammen. Hvis det ikke havde været for musikken, så tror jeg, at jeg havde været fortabt. Så hvis det kan redde mig, kan det måske også redde andre. Folk skriver i hvert fald ofte til mig, at sangen har hjulpet dem igennem svære tider.
Har du oplevet hate ved at være din egen, og oplever du det stadig?
Jeg har aldrig oplevet shaming direkte. Det er ikke værd at spilde tid på folk, der ikke accepterer en, som man er. Jeg mistede på et tidspunkt lidt mig selv i det med pladeselskabet, og jeg følte, at de behandlede mig som et produkt. Nu holder jeg fast i at være mig selv, og går ikke rundt og prøver at være en anden.
Hvad er det for en historie, du gerne vil fortælle andre via din musik?
At man skal være sig selv. Min far har altid sagt, at jeg lever bedst i kaos, hvilket passer. Jeg kan ikke lave musik, når jeg kun har det godt. Jeg kan bedre mærke mine følelser, når jeg har det hårdt. Det jeg vil sige med det er: at der kommer kunst ud af at mærke sine følelser.
Hvordan var det at indspille den her dokumentar? Følte du dig sårbar?
Jeg var rigtig nervøs for, at folk skulle se mig 100%, da jeg ikke spiller skuespil, men bare sådan som person. Det er en meget special film, med specielle elementer, og det har været virkelig fedt at lave.
Hvilke råd har du til unge, der kæmper med at finde ud af hvem de er?
Vær sig selv. Du skal ikke bekymre dig om hvad andre tænker, bare du er glad. Gør hvad du føler for. Gør det der gør dig glad.
Følg Rikke Prelle på Instagram HER (link fjernet).