smalltalk
Identitet

Bliv en pro til at smalltalke: Her er de 7 bedste tips

Af Vera Olivia Lissner Rømer 10. december 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Netflix
At smalltalke er en kunst i sig selv, og kan være svær at mestre, hvis man ikke er helt tilpas ved at snakke med nye mennesker. Her er 7 tips til, hvordan man gør!

Svedige håndflader, hjertebanken og rystende hænder. Får du det også sådan, når du skal til at snakke med fremmede mennesker eller bekendte?

Det er meget normalt at blive utilpas, når man skal til at tale med nye mennesker, men vi kan trøste dig med, at du ikke er den eneste ...

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det kan nogle gange være rigtig svært at finde ud af, hvad man skal tale om, når man står i elevatoren, ved busstoppestedet eller til en fest med en person, man ikke kender.

Men frygt ej! Vi har samlet de 7 allerbedste tips til at smalltalke lige her!

1. Tænk over dit kropssprog

Først og fremmest er det vigtigt at signalere, at du rent faktisk er interesseret i at have en samtale, og her har dit kropssprog en større betydning, end du måske lige går og tror!

Selvom det kan være grænseoverskridende, så giver det ofte pote at have et imødekommende kropssprog. Søg øjenkontakt, smil og forsøg at undgå at stå og kigge ned i jorden med armene over kors.

Før vi overhovedet siger noget, så udtrykker vi nemlig en hel del med vores kropssprog, og selvom man måske ikke altid tænker over det, så kan det sagtens være noget, andre lægger mærke til.

2. Gør brug af dine omgivelser

Når du har fået styr på dit kropssprog, kommer den næste svære udfordring ved smalltalk – hvad skal man egentlig snakke om?

Det er en rigtig god idé at gøre brug af nogle lette emner, som ikke er for følelsesladede. Forsøg at tage udgangspunkt i noget, som I har tilfælles lige i det øjeblik, hvor I mødes.

Brug dine sanser og jeres omgivelser, og læg mærke til alle de ting, der sker omkring jer. Måske kan I snakke om indretningen, om vejret, om maden, om udsigten eller om noget sjovt eller interessant, der sker for øjnene af jer?

Tænk gerne over, at det ofte er fedest at snakke med en positiv person, der bringer god energi til rummet, så forsøg gerne at undgå brok og dårlig omtale af det, der omgår jer.

3. Lyt og vær nysgerrig

Nysgerrighed er nøglen til en god smalltalk! Det nytter ikke noget bare at snakke som et vandfald, for så vil den anden person formentligt hurtigt miste interessen.

Bryd isen ved at stille en masse gode spørgsmål, som folder jeres samtale ud. Et godt tip er at gøre brug af hv-spørgsmål, som eksempelvis hvordan, hvorfor og hvor, så personen du snakker med ikke blot kan svare ja eller nej på dit spørgsmål.

Mange mennesker kan faktisk godt lide at snakke om sig selv, også selvom de måske ikke vil indrømme det, og netop derfor er det vigtigt at være nysgerrig og spørge ind, når du smalltalker.

Husk balancen – det skal ikke føles som et interview, så forsøg gerne både at lytte interesseret, spørge ind og fortælle lidt om dig selv.

4. Giv komplimenter

En anden ting, som mange mennesker godt kan lide, det er at blive rost og få komplimenter. De fleste bliver glade, når de får noget pænt at vide, og det føles både dejligt at få komplimenter og give dem. Man kan nemlig ofte fornemme, at folk bliver glade.

Selvom det kan føles grænseoverskridende, så prøv at sige noget sødt om den anden person. Måske har vedkommende nogle vildt fede bukser på, rocker en smuk hårfarve eller en pæn jakke?

Husk at fokusere på at sige noget positivt, og undgå altid at kommentere på andre menneskers krop, da det kan være et sårbart emne for nogle.

5. Slap af

Den anden person er sikkert lige så nervøs for at smalltalke med en fremmed person, som du er. Og det er der ingen skam i!

Selvom det kan være en nervepirrende og svær situation at stå i, så prøv alligevel at være til stede i nuet og slap af. Tag et par dybe vejrtrækninger, smil og grin, så situationen ikke føles så angstprovokerende, eller sig højt, at du rent faktisk er mega nervøs.

Nogle gange kan det hjælpe at være hudløst ærlig, for måske har den anden person det på samme måde – og vupti! Så har I allerede et samtaleemne.

6. Forbered dig (hvis muligt)

Nogen gange ved man på forhånd, at man skal et sted hen, hvor man ikke kender et øje. I så fald kan du ligeså godt forberede dig en smule.

Er det snart sommerferie, kan i smalltalke om hvad i skal i ferien, tidligere ferier eller hvor i drømmer om at rejse hen? Kender i nogle af de samme mennesker, kan du spørge ind til, hvordan personen kender jeres fælles bekendte? Det er altid rart, at have et åbningsspørgsmål, så plejer samtalen at glide bedre derefter.

7. Øvelse gør mester

Det har du helt sikkert hørt før, og det er altså fordi, det passer! Jo mere du øver dig i at føre en samtale med fremmede mennesker, jo bedre bliver du til det.

Prøv at udfordre dig selv, og sig noget til en, du slet ikke kender. Du kan eksempelvis beslutte dig for, at du skal smalltalke med en ny person hver dag eller måske bare én gang hver uge?

Spring ud i det, og brug de 6 tips du lige har fået, så skal det hele nok gå. Vi hepper på dig!

Læs mere om