Derfor er du kilden
Har du nogensinde tænkt på, hvorfor du er kilden?
Vi har undersøgt sagen nærmere og er virkelig blevet overraskede over nogle ting. Kilderi handler nemlig både om frygt, insekter og samvær mellem mennesker, der holder af hinanden (!?!?!).
Vi er kildne på grund af frygt
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Når vi mærker den lette kilden, som kan føles som en fjer eller en myre, der kravler på os, får det os straks til at klø os på stedet eller spjætte. Forskere mener, at vi gør dette, fordi der er nogle reflekser i vores hjerne, som reagerer på kriblerier på kroppen. Det har nemlig været en væsentlig beskyttelsesteknik for os, når vi ville slippe af med giftige insekter, som kravlede på vores hud.
Men hvorfor griner vi?
Det giver altså mening, hvorfor vi spjætter. Men det forklarer jo ikke, hvorfor vi er ved at dø af grin, når vores storebror giver os en ordentlig kildetur?
Her mener man, at vores hjerner gennem tiden er blevet så kloge, at de godt kan skelne mellem, hvornår noget kilder for sjov, og hvornår noget kilder, fordi det er farligt.
Og da vores gamle urhjerner stadig insisterer på at spjætte, har vi udviklet en evne til at grine samtidig, når en person kilder os. Det gør vi, fordi latteren har en beroligende effekt på vores kroppe, og på den måde kan vi bedre holde kilderiet ud uden at spjætte alt for meget rundt, når vi godt ved, at det bare er en leg.
Læs også: Fem ulækre ting, du (måske) gør på badeværelset.
Kilderier knytter bånd
Faktisk mener man også, at det kan få mennesker tættere sammen, når de kilder hinanden for sjov. Det giver god mening – tænk bare på kærestepar eller spædbarnet og moren?
De onde kilderier
Kildning har dog ikke altid været sjov, for i gamle dage brugte man faktisk kildning til at torturere folk med. Man fik for eksempel en ged til at slikke fødder, der havde fået saltlage på sig. Først kildede det helt enormt på ofrets fødder, hvorefter det begyndte at gøre meget ondt, når huden faldt af.
Her i galleriet kan du se14 pinlige ting, som forældre gør: