kærlighed

3 råd til dig, der er i tvivl om din seksualitet og dit køn

Af Karen Emilie Thalsgaard 18. august 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Det er helt normalt at mærke efter og udforske sig selv og sin personlighed, sit køn og sin seksualitet - både nu og senere i livet. Mens nogle hviler meget i sig selv og har nemt ved at udtrykke sig, kan det for andre være både forvirrende og svært at være helt sig selv og sætte ord på tankerne. Vi Unge har derfor samlet nogle gode råd til dig, der synes, det hele nogle gange kan virke uoverskueligt.

Du er måske lige begyndt at udforske din seksualitet og/eller dit køn, eller også har du længe gået rundt med spørgsmål som "Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?", "Hvem er jeg egentlig selv?" eller måske "Føler jeg mig tilpas i min egen krop?". Det er helt normalt at have de tanker! Vi er nemlig alle forskellige - og heldigvis for det!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du har måske hørt betegnelsen LGBTQ+ (der betyder lesbisk, bøsse, biseksuel og transkønnet mm.)

For nogle kan det være en stor hjælp at kunne se sig selv passe i en betegnelse, mens andre slet ikke har lyst til at sætte sig selv, sin seksualitet og køn i kasser. Det er derfor ikke rigtig noget, der er forkert eller rigtigt. Derfor er det vigtigt, at man følger sit hjerte og sin mavefornemmelse og gør, hvad man føler er bedst for en selv.

Læs også: Forelskelse A-Å

Det vigtigste, du skal vide, er, at ligemeget hvilke tanker eller forestillinger, du går rundt med omkring dit køn, din identitet eller seksualitet, så er du ikke alene. Der er masser af skønne mennesker, der har det som dig. Du skal derfor gøre en indsats for at give dig selv ro, plads og tid til at mærke efter. Jo ældre du bliver, vil du måske også finde ud af, at det faktisk ikke er så vigtigt at være som alle andre. Det at kunne skille sig ud og være sin egen er megasejt. Der skal være plads til alle - også dig - og det er vores alle sammens opgave at gøre en indsats for at blive klogere på hinandens forskelligheder og hylde dem, hvad end det handler om hudfarve, udseende, seksualitet, køn eller noget helt femte.

Her er nogle gode råd til dig, der føler dig bange, usikker eller i tvivl omkring din seksualitet, køn eller identitet:

Du er aldrig alene
Hvis du er i tvivl, kan det måske hjælpe dig at sige det højt til din veninde eller din familie. Hvis du endnu ikke har mod på det, kan du også starte med at skrive det ned i en dagbog. Nogle gange hjælper det nemlig at sætte ord på følelserne. Mens nogle er heldige at have både støttende venner og en god og forstående familie, er der desværre andre, der oplever det modsatte. Her er det vigtigt, at du husker på, at du har en hel hær af supportere, der bare venter på at møde dig. Ræk ud til fællesskaber, hvor du med sikkerhed er i trygge, gode og velkommende hænder. LGBTQ+ samfundet i Danmark er eksempelvis et fællesskab, du kan søge hen imod. Her er alle velkomne - også dig. Du kan bruge fællesskabet til at have det sjovt, udforske dig selv og lære nogle andre at kende, som måske har det ligesom dig. Men det er også et frirum, du kan søge hen mod, hvor du kan få råd og vejledning. Så hvis du synes, det er svært at tale med din mor eller far eller venner om, så prøv at finde råd i disse fællesskaber, der helt sikkert vil give dig følelsen af, at du ikke er alene! Tryk HER for at komme ind på Landsforeningen for LGBTQ+ hjemmeside.

Det er okay ikke at have et klart svar
Det kan være svært at finde et entydigt svar på ens seksualitet og køn. Måske man er til flere forskellige køn, eller måske føler du noget den ene dag og noget andet den anden dag. Her er det vigtigt at huske på, at du faktisk ikke skylder nogen noget. Du skal kun fortælle andre om dine tanker, din seksusalitet og dit køn, hvis du vil. Du behøver heller ikke at have et endegyldigt svar over for dig selv, for det findes måske slet ikke. Du kan for eksempel sagtens være tiltrukket af forskellige køn, eller det ene køn i ene periode og et helt andet køn i en anden periode. Et godt råd er derfor at prøve at tage det roligt og finde ro i, at dine følelser ændrer sig, og at det faktisk er helt okay. Det er helt normalt, at man som som menneske - særligt som ung har lyst og/eller behov for at prøve sig frem. Bare fordi at man for eksempel har haft en kæreste, der var en pige før, kan man stadig godt føle sig tiltrukket af drenge på en og samme tid eller senere i livet. Du må gerne eksperimentere med det, hvis du har lyst og behov for det. Husk på, at det faktisk er en god måde at blive klogere på sig selv på.

Læs også: Hvad betyder det at være homoseksuel?

Find inspiration og råd i musikken og tv-serier
Hvis du elsker musik, kan det faktisk være en rigtig god måde at finde trøst, gode råd, inspiration og vejledning på. Måske du har hørt Taylor Swifts sang, der hedder "You need to calm down", den handler om, hvor træt hun er af homofobiske mennesker, og hvor vigtigt det er, at vi alle er helt os selv samtidig med, at vi gør en indsats for at respektere andres forskelligheder! I videoen har hun fået en masse megaseje LGBTQ+-personer til at medvirke - du kan se den lige her:

Der er netop også udgivet en ny serie på TV2play, PULS, som du kan læse om HER, som blandt andet også handler om homoseksualitet.

Du er, som du er

Det er måske liiiiidt en kliché, men klichéer opstår jo som oftest, fordi de er rigtige, og vi synes det er rigtig vigtigt, at du husker dig selv på, at du er lige, som du skal være, og det skal du være stolt af!

Hvis du har brug for nogle råd til, hvordan du fortæller din mor og far om din seksualitet, dit køn eller noget helt tredje eller måske bare har brug for en at snakke med om dine tanker og følelser, så husk at du også kan ringe eller skrive til LGBTQ+ Danmarks ungdomstelefon (link fjernet)på 33 36 00 89 eller ungdomstelefonen@lgbt.dk - de kan svare på en masse spørgsmål, lytte og er i det hele taget rigtig søde, så tøv ikke med at kontakte dem.