Mizz Privileze om fællesskaber og normkritik: "Der skal være plads til at se ud og udtrykke sig, som man ønsker, uden at møde had"
Det tog Michael Bjerring – der også er kendt som dragaktivisten Mizz Privileze – mange år for at finde et fællesskab, hvor han føler sig hjemme. Et fællesskab, som får ham til at føle sig som et helt menneske.
Det fortæller han i den nye podcastserie "Pride, håb og fællesskab", som han har lavet i samarbejde med aktivist og psykolog Louise Kjølsen (Twerk Queen).
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Da Michael voksede op i Aalborg, følte han ikke, at der var plads til ham – i hvert fald ikke hele det væsen, han er. Gennem sin rejse til at blive den normkritiske dragtivist Mizz Privileze, har han mødt både modstand, kærlighed og fællesskab.
Nu vil han gerne vise, at det er helt i orden at bryde med normerne, så man i stedet for at begrænse andre, omfavner forskelle, så alle kan være lige præcis som de ønsker.
Vi Unge har mødt Mizz Privileze til en snak om fællesskaber, normkritik og Copenhagen Pride Week.
Hvad håber du, lytterne får ud af podcasten, "Pride, håb og fællesskab"?
– Med vores podcast håber jeg at kunne give flere indsigt i, hvorfor vi har brug for pride og hvad der er på spil for alle os, der har oplevet vold og at blive udskammet for at være dem, vi er. Jeg håber at give inspiration til flere, der ønsker at være allierede og bidrage til et Danmark, hvor der er plads til alle. Og så er podcasten også en påmindelse til alle dem, der sidder rundt i landet om, at de ikke er alene og at vi er andre, der også har måtte kæmpe for at finde vores plads i samfundet – nogle gange i trods med hvad normerne siger.
Du tilbyder drag workshops og er i gang med at åbne DragSkolen – hvad lærer man der?
– Formålet med at åbne en dragskole er at give unge et nyt fritidstilbud, der er et tryggere fællesskab, hvor du kan udtrykke dig og være præcis, som du ønsker. Det handler om at lære om kunstformen drag og samtidig skabe nye venskaber for unge, der har brug for rollemodeller og nogen at spejle sig i.
Hvordan synes du, at drag som kunstform kan gøre en forskel?
– Drag er historisk set en politisk protest mod kønsnormer og roller – og er det stadig i dag. Derfor er drag en oplagt kunstform for mig at bruge til at arbejde for et mere inkluderende land uden hadforbrydelser mod queer-personer. Engang lavede jeg politiske skilte for at komme ud med mit budskab, men drag er så visuel en kunstform, at jeg i dag ikke behøver skiltet længere – jeg er skiltet. Drag er min måde at kommunikere til alle, at der skal være plads til at se ud og udtrykke sig, som man ønsker, uden at møde had.
Du er kendt som den normkritiske drag queen – hvorfor mener du, det er vigtigt at forholde sig normkritisk?
– Normer er jo tit uskrevne regler – og vi har brug for normer og regler for at have et velfungerende samfund. Men nogle normer tåler godt at blive kigget kritisk på og få et lag med glitter. Derfor har jeg lavet et foredragskoncept, jeg kalder for "Normkritik med glitter". Med foredraget er jeg rundt i hele landet og giver unge muligheden for at se kritisk på de normer, der begrænser dem i, hvem de må elske, hvad de må have på af tøj og hvordan de skal opføre sig ud fra deres køn. På den måde bliver normkritik et frihedsprojekt og et konkret redskab i arbejdet for at gøre os til et mere inkluderende og ligestillet land, hvor dit køn eller seksualitet ikke skal afgøre, hvad du har af job, kærester, tøjstil, eller hvad der gør dig glad.
Din LGBTQIA-ordbog: Hvad betyder panseksuel, transkønnet og queer?
Kan du beskrive betydningen af at have et queer fællesskab – især for unge mennesker?
– Det at have et fysisk fællesskab med andre, du kan spejle dig i og som ser dig for den, du er, betyder rigtig meget. Jeg ville selv ønske, at jeg kunne have haft nogle af de fællesskaber, som vi besøger i videoserien ”Pride, håb og fællesskab”. Et sted som Buens Bogcafe eller Slænget, havde nok betydet, at jeg ville have brugt mere tid på at være glad med ligesindede, fremfor at gå rundt med en knude i maven over at skamme mig over min seksualitet. Fællesskaber kan være med til at gøre dig til et helt menneske og føle, at der er plads til at være den, du er og ønsker at blive.
Hvilke events til Copenhagen Pride anbefaler du til Vi Unges læsere?
– Copenhagen Pride Week er fuld af fantastiske muligheder for at blive inspireret, underholdt og opløftet. Tag til en talk på Regnbuepladsen og få inspiration, tag til Drag Night på Rådhuspladsen fredag, og bliv underholdt og marcher med til Copenhagen Pride Parade lørdag, og bliv opløftet. Vil du gerne prøve at opleve et dragshow med en masse forskellige artister, krydret med cirkus og voguing, så kom til mit store Drag Show ”Shamelezz” om torsdagen i Kødbyen. Vi lover en magisk aften uden skam, og så er der plads til alle aldre og alle mennesker.
Du kan lytte til podcasten og streame serien ”Pride, håb og fællesskab” på ALLY.