5 tips til dig, der oplever noget racistisk
Det er supersejt at stå op for det, man tror på og kæmpe for forandring i verden.
Men det kan være svært at vide, hvordan man kan hjælpe eller skal reagere, hvis man oplever noget, der ikke er okay. Man kan opleve, at man bliver helt handlingslammet - og det kan give en ærgerlig følelse efterfølgende.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Men du er altid i din fulde ret til at handle. Du må ALTID sige fra, hvis du oplever noget som gør dig, dine venner, en fremmed eller hvilken som helst anden utilpas.
Vi Unge har samlet 5 gode tips til, hvad du kan gøre hvis du oplever noget racistisk - og de samme tips fungerer faktisk også, hvis du ser eller hører noget, der eksempelvis er homofobisk, sexistisk eller hadefuldt over for andre.
5 tips til dig, der oplever noget racistisk
1. Du må gerne ødelægge “den gode stemning”!
Lad os forestille os, at du er sammen med en gruppe af dine gode venner. I har det hyggeligt, joker, men lige pludselig er der en, der siger noget ret upassende. Hvad gør du? Måske har du helt vildt lyst til at fortælle vedkommende, at det ikke er okay, men hvad så med den gode stemning? I sidder jo lige og har det sjovt? Ja, selv om det ikke er sjovt at konfrontere nogle med noget alvorligt, er det alligevel det rigtige at gøre. Og ja, det kan kræve et kæmpestort mod, men husk dig selv på, at det er vigtigt, og at det gør en forskel.
2. “Hvad mener du egentlig med det?”
Nogle gange kommer man til at sige noget, der lyder racistisk, hvor det måske i virkeligheden slet ikke var meningen. Derfor – hvis du overhører noget – kan du altid starte med at spørge: “Hvad mener du egentlig?”. På den måde giver du personen mulighed for at uddybe eller ændre, hvad han eller hun startede med at sige. På den måde bliver I forhåbentlig begge klogere, og I undgår misforståelser!
Læs også: 18 gode gerninger: Gør en forskel allerede i dag
3. Fortæl det til en voksen
Går du med en masse tanker over noget, du har set, hørt eller oplevet? Måske er det en i skolen, der bliver kaldt grimme ting, eller også er det noget, du har bemærket i nyhederne? Så vær ikke bange for at række ud til en voksen, du stoler på. Det kan for eksempel være en lærer, hvis det er noget, du har oplevet i skolen – det er nemlig de voksne, der har hovedansvaret for at gribe ind og hjælpe, hvis der sker nogle ting, der ikke bør ske.
4. “Hvordan har du det?”
Hvis det sker, at en ven eller veninde bliver udsat for noget racistisk, så spørg til, hvordan vedkommende har det, og om der er noget, du kan gøre. Du kan også spørge ind til, om han eller hun har brug for noget, og om du kan hjælpe. Det kan også være rigtig rart for din ven eller veninde at høre fra dig, at du ikke er enig i de ting, der er blevet sagt. Du må også meget gerne foreslå, at I sammen kan gå til en voksen og fortælle om det, der er sket.
Læs også: 10 svære bekymringer
5. Hav en liste klar!
Det kan virke enormt grænseoverskridende at konfrontere folk, der har sagt noget racistisk, men det bliver en del nemmere, hvis du har en liste af “replikker” eller spørgsmål klar.
De kan for eksempel lyde sådan her:
“Det er ikke sjovt. Det er racistisk.”
“Det, du lige har sagt, gør mig utilpas.”
“Jeg er ikke enig med dig, men jeg vil gerne have, at du uddyber, hvad du lige har sagt.”
“Hvad mener du med det?”
“Var det meningen, at du lige sagde noget racistisk?”
“Tænk, før du taler. Husk, at du ikke kan tage dine ord tilbage, når du først har sagt dem.”