Mit liv

Do’s og don’ts til terminsprøverne

Af Oliver Kokholm Ungermann 29. april 2019
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Skal du snart til terminsprøver? Få tips til, hvad du skal gøre, og hvad du slet ikke skal gøre!

Terminsprøverne er det første, du prøver, som minder om eksamen, og derfor kan det være en ret nervepirrende oplevelse for nogle.

Hvordan skal man forberede sig, hvordan holder man hovedet koldt, og hvad skal man slet ikke gøre til sine terminsprøver? Du får svaret på det hele herunder!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tag ikke for let på det
Selv om resultatet af dine terminsprøver ikke kommer til at stå nogen steder, skal du ikke tage for let på det. Dine terminsprøvekarakterer har stadig en lille indflydelse på dine årskarakterer og dine læreres samlede indtryk af dig. Forbered dig grundigt, og brug terminsprøverne som en øvelse op til den rigtige eksamen. Så ved du, hvad der virker for dig, og hvad du skal lave om, når det rigtig går løs til eksamen.

Læs også: Alt du skal vide om eksamen

Bliv der tiden ud
Får I lov til at gå, når I har afleveret, selv om prøven ikke er slut? Lad være med at stræbe efter det! Bliv hellere under hele prøven og ret din opgave igennem. Hellere læse den igennem en gang for meget end en gang for lidt. Har du meget tid tilbage, kan du læse opgavebeskrivelsen igen og se, om du får nogle flere idéer til, om du kan tilføje eller slette noget. Ville det ikke være ærgerligt, hvis du kunne have fået en højere karakter ved bare at være blevet en time mere?

Vælg de rette snacks
En banan, en yoghurt eller en klementin? Tjek! En gulerod, et knækbrød eller en madpakke pakket ind i tusind lag sølvpapir? No go! Til en terminsprøve er der helt stille, så alle - ja ALLE! - kan høre lyden af, at du for eksempel tager en bid af en gulerod. Det er både forstyrrende for andre og dig selv, og hvem har lyst til, at alle vender sig om og stirrer?

Læs også: Snacks til eksamen

Tag noter med
Sørg for at have orden i dine noter, så det er supernemt at slå op i dem under dine terminsprøver. Så er du parat til at slå op på den helt rigtige side, lige så snart du får emnet at se. Det sikrer dig mod at komme i unødvendigt stressede situationer, hvor du panikker over ikke at kunne finde det, du skal bruge.

Lad være med at snyde
Må I ikke gå på internettet under terminsprøven? Så lad være! Der er ingen grund til at bryde reglerne og opleve konsekvensen. Hvor ærgerligt ville det lige være, hvis du blev bedt om at pakke sammen og blev smidt ud fra prøven? Gør det så godt du kan, og så kan hverken du eller nogen andre bede om mere. Det kan aldrig betale sig at snyde!

Læs også: 12 tips til 12-tallet

Hold hovedet koldt
Er der en opgave, du simpelthen ikke kan finde svaret på? Tag en dyb indånding og bevar overblikket. Det er nemt at gå i baglås, når det rigtige svar ikke ligger lige for, men det får du ikke noget ud af. Fokuser i stedet på det ved opgaven, du kan finde ud af, eller spring den over og vend tilbage til den til sidst. Det er bedre, at du får løst flere af de andre opgaver, end slet ikke at komme videre.

Vær frisk
Du tænker klarere, hvis du har fået nok søvn, så sørg for at komme i seng i ordenligt tid dagen inden terminsprøven. Du kan også tage et bad om morgenen for at blive kvikket lidt op eller tage cyklen i stedet for bussen på vej derhen for at få frisk luft til hjernen. Husk også at spise et stort måltid morgenmad! Det kvikker dig op og sørger for, at du er skarp hele dagen.

Læs også: Sådan holder du hovedet koldt til eksamen

Efterkritik
Når du får resultatet af din terminsprøve, skal du ikke bare kigge på karakteren og krølle opgaven sammen i tasken. Er der noter på opgaven, skal du læse dem grundigt igennem, så du kan se, hvad du skal forbedre til næste gang. Hvis du ikke forstår rettelserne, eller gerne vil vide mere om, hvordan du kan forbedre dig, kan du spørge din lærer, om han eller hun vil løbe opgaven igennem med dig.

Tipsogtrickstiltopkarakterer

Det giver måske sig selv, men ikke desto mindre tøver mange med at række hånden op, når de sidder med svaret. Det kan være super grænseoverskridende, hvis du går i en klasse, hvor der er en tendens til at grine eller lave grin med dem, der siger noget, men forsøg at overvinde din frygt og de tarvelige klassekammerater. Din lærer finder ikke ud af, hvor dygtig du er, hvis ikke du viser det!
Et godt trick til at få din lærer til at lægge mere mærke til dig, er ved at kigge han eller hende i øjnene og holde fokus hele timen. Du skal selvfølgelig ikke stirre stift, men bare din lærer kan se, at du kigger op og ser ud som om, at du lytter efter, når vedkommende kigger rundt i lokalet, har du scoret et par point.
Når du kan se, at din lærer har sit blik rettet mod dig, kan du nikke anerkendende til det, der bliver sagt. Dit kropssprog viser meget om dig, og et nik vil signalere, at du forstår, hvad der bliver sagt.
Forstår du ikke den opgave, din lærer har givet jer? Så husk endelig at spørg løs! Der er ingen grund til at sidde og kæmpe med noget, når hjælpen er lige foran dig – og det vil kun give din lærer et bedre indtryk af dig, når du er nysgerrig og viser, at du gerne vil forstå og lære det.
Hvis du er utilfreds med din karakter i et fag, kan du tage fat i din lærer og sige, hvad du mener. Fortæl for eksempel, at du synes, at du tit har hånden oppe, men aldrig bliver taget, eller at du fortjener bedre. Din lærer er ikke nødvendigvis enig, men der vil med sikkerhed blive lagt mere mærke til dig bagefter, fordi din lærer skal finde ud af, om du har ret. Og så skal du ’bare’ sørge at bevise, at du skal længere op.
Gode karakterer handler naturligvis ikke kun om små tricks, men også om at arbejde for sagen. Sørg altid for at være forberedt til timerne, og læs dine lektier, så du kan svare på spørgsmålene og deltage aktivt. Selv hvis du ikke kan nå at få læst alt, så læs alligevel en smule, så du kan være med i den del, du har nået.
Har din lærer stillet et spørgsmål, som du kender svaret på, men valgt en anden end dig til at svare? Lyt grundigt til, hvad din klassekammerat svarer, og hvis du synes, at der er mere, der kan tilføjes til svaret, skal du skynde dig at række hånden op og supplere. Det giver gode point, at du kan komme med mere!
Det er umuligt at huske alting, og derfor er noter din ven – både i timen, og når du laver lektier. Når der pludselig kommer en svær opgave, kan du altid bladre tilbage og se, hvordan det nu var, og det vil uden tvivl redde dine karakterer mange gange!
Det er ingen skam at vælge og vrage, når I skal lave gruppearbejde. Der er nemlig ikke noget at sige til det, hvis du ikke vil være sammen med dem, der aldrig laver noget, så sørg for at alliere dig med dem, du arbejder bedst sammen med. Men husk også at være en god veninde, som tager dem med, der aldrig bliver valgt!
Har du svært ved at koncentrere dig sidst på dagen, og får du aldrig deltaget aktivt i de sidste timer? Det kan du løse blandt andet ved at huske at få frisk luft i løbet af dagen. Du bliver nemlig tung i hovedet, hvis du bliver inde hele dagen i et dårligt indeklima, så gå ud og træk lidt frisk luft imellem timerne. Få flere gode tip stil at klare de sidste timer på i skolen her.