Mit liv
Føler du dig udenfor?
Af Louise Wethke Buch
17. april 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Føler du dig nogle gange udenfor i venindegruppen, i skolen eller måske hjemme hos din familie? Der er heldigvis noget, du kan gøre!
Det er helt normalt at føle sig udenfor, og selv om det kan føles ensomt, er du bestemt ikke alene! Rigtig mange føler sig udenfor, og det er vigtigt, du siger det højt og gør noget ved problemet, så du ikke er ked af det hele tiden. Få gode råd til at tackle det her.
I skolen:
Du føler, du er den eneste, der ikke er en del af en klike i klassen, og når I skal arbejde i grupper, mangler du tit en at arbejde sammen med. Måske er du ret ny i klassen, eller måske føler du ikke rigtigt, du passer ind. Du bruger så meget tid i skolen, så du fortjener altså også at have det godt i din klasse!
Det kan du gøre:
Måske regner du med, de andre kommer hen til dig, men du er nødt til selv at gøre noget for at skabe kontakt. Deltag, hvis nogen for eksempel går ud og spiller bold eller hygger sig inde i klassen i frikvarteret. Når I skal finde sammen i grupper i timerne, kan du spørge din sidemand, om I skal være sammen, og når I har pause, kan du gå hen til et bord og deltage i snakken. Det kan godt virke skræmmende at gå alene hen til en stor gruppe, men hvis du viser, at du er interesseret i at være en del af gruppen, vil de helt sikkert gerne have dig med. Hvis du føler, de bevidst holder dig udenfor, og du føler dig mobbet, skal du kontakte din lærer og fortælle om problemet, så det kan blive løst. På sociale medier: Bliver du ked af det, hver gang dine venner lægger billeder op på sociale medier fra fester eller hyggeaftener, du ikke var inviteret til? Det kan være vildt hårdt at sidde hjemme og få snaps af, hvor sjovt andre har det, og man kan hurtigt føle sig valgt fra og føle sig svigtet. Det kan du gøre: I stedet for at kommentere noget surt på billederne er det en god idé at snakke med dine venner i virkeligheden og fortælle dem, at du gerne ville have haft en invitation. Måske kunne du også selv prøve at tage initiativet til at arrangere nogle hyggeaftener, så du også deltager i planlægningen.Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
I venindegruppen: Føler du, at dine veninder laver ting uden dig? Eller måske føler du dig bare generelt lidt udenfor, når I er sammen i venindegruppen, og at du ikke er lige så meget med i samtalerne som de andre. Det er altid svært at være tre eller flere veninder i en gruppe, for man kan hurtigt komme til at føle sig udenfor. Men hvis du gør noget ved det, hjælper du ikke kun dig selv, for du er helt sikkert ikke den eneste i jeres gruppe, der føler sig lidt udenfor en gang imellem. Det kan du gøre: Det er en god idé at fortælle dine veninder, hvordan du har det, for det har helt sikkert ikke været deres mening at gøre dig ked af det. Er der en i din venindegruppe, du er tættere med end de andre, som du kan tage fat i først? Fortæl hende, hvordan du har det, så I sammen kan snakke med de andre om det. Måske er der en eller flere, der har det på samme måde som dig, og måske skal I lave nogle interne regler i jeres venindegruppe, så I sørger for, at ingen af jer føler jer udenfor igen. I familien: Har du søskende, der stjæler al opmærksomheden, eller føler du dig generelt overset af din familie? Det er helt normalt at være jaloux på sine søskende, og man kan hurtigt føle, at ens forældre favoriserer ens bror eller søster frem for en selv. Måske er du i en sammenbragt familie, og så kan man meganemt føle sig udenfor, fordi ens stedmor eller stedfar bruger meget tid med deres egne børn, og måske vil din mor eller far også gerne gøre et godt indtryk på kærestens børn. Det kan du gøre: Snak med dine forældre om det, for det er slet ikke sikkert, de lægger mærke til, hvordan du har det. Fortæl dem, at det gør dig ked af det, hvis de giver dine søskende flere ting eller mere opmærksomhed end dig. Det er også okay at sige, hvis du synes, det er svært, at en af dine forældre har fået en ny kæreste, og at du godt kunne tænke dig at have mere alenetid sammen med din far eller din mor. Til sport: Du skal ikke frygte, hver gang det bliver tirsdag, og du skal til gymnastik eller fodbold – det er meningen, du skal have det sjovt til sport! Måske kender du ikke så mange af dem, du er på hold med, eller også føler du ikke rigtigt, de kan lide dig. Det kan du gøre: I har alle den samme interesse, så der må helt sikkert være noget, du kan snakke med de andre om i omklædningsrummet, inden I går i gang. Spørg, hvad de skal lave i weekenden, eller snak om jeres sport. Ros de andre, hvis de gør noget godt på banen, og spred generelt positiv stemning på holdet.