Mit liv

Guide: Sådan vælger du den rette uddannelse

Af Tanja Hartmann 26. februar 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Læge, frisør, journalist, pædagog eller noget helt femte? Det kan være forvirrende at finde sin vej i den uendelige jungle af uddannelsesmuligheder. Hvis du endnu ikke ved, hvilken vej du skal gå, så kan du læse med her og bliv guidet godt på vej.

Fristen for at søge ind på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser nærmer sig med hastige skridt. Den 1. marts slutter fristen for at søge ind på en ungdomsuddannelse, og den 15. marts slutter fristen for kvote 2 ansøgninger til videregående uddannelser.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Men sidder du og er helt lost over, hvad du skal gøre? Så skal du ikke opgive modet. Det er helt naturligt, hvis du er i tvivl om, hvilken uddannelse du skal vælge. Det er en tvivl, som mange mærker.

Børne- og Undervisningsministeriet kommer med nogle gode råd til, hvordan du kan komme nærmere dit valg. Det er vigtigt, at du husker på, at dit valg aldrig er endegyldigt. Du kan altid nå at ændre mening undervejs.

Det skal også siges, at uddannelse ikke behøver at være for alle. Hvis du har en drøm om, hvad du gerne vil lave i fremtiden, så findes der andre veje derhen. Prøv bare at se den seje Sofie Linde. Hun færdiggjorde gymnasiet og kort tid efter, blev hun som 18-årig ansat som vært på DR. Vejen til drømmejobbet kan også klares uden en lang uddannelse.

Til dig der leder efter en uddannelse, giver vi her seks af Børne- og Undervisningsministeriets allervigtigste råd.

Læs også: Hvad kan jeg efter 9. klasse?

1. Få et overblik over uddannelsesmulighederne

Der findes uendelige uddannelsesmuligheder at vælge mellem. Derfor kan det være forvirrende at finde rundt i dem alle. Vi giver dig her et overblik over de enkelte ungdomsuddannelser og videregående uddannelse, som du kan klikke på og læse mere om.

2. Læs på uddannelsernes egne hjemmesider

Er du kommet nærmere på uddannelser, der lyder interessante for dig, kan du læse mere om dem på uddannelsernes egne hjemmesider. Her kan du læse om alt, der er værd at vide. Du kan blandt andet blive klogere på, hvad uddannelserne indeholder både fagligt og socialt.

3. Tag en snak med din studievejleder

Du kan også tage en snak med den studievejleder, der er knyttet til din skole. Alle skoler har nemlig en vejleder, der sidder klar til at guide dig rundt i uddannelsesjunglen, og sammen kan I finde den rigtige retning for dig.

4. Tag til åbent hus

Mange uddannelser byder dig for tiden indenfor til åbent hus. Her kan du møde lærer og elever, der fortæller om, hvordan det er at gå på den enkelte skole. I denne tid er det dog ikke muligt at møde fysisk op, men mange uddannelsessteder holder åbent hus online, så du stadig kan få en stemning af uddannelsen og mærke efter, om det er et sted for dig.

5. Opvej fordele og ulemper

Lav en liste, hvor du opvejer fordele og ulemper mod hinanden. Det er vigtigt, at du lytter efter, hvad der betyder mest for dig i forhold til uddannelse. Du kan blandt andet stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad har du af interesser?
  • Hvad er du god til og mindre god til?
  • Kan du bedst lide at læse og skrive opgaver?
  • Kan du bedst lide at arbejde med hænderne?
  • Ønsker du at gå et sted, der har mange sociale arrangementer?
  • Vil du helst have skemalagt undervisning, eller vil du heller strukturere din egen tid?

Alle sådan nogle spørgsmål skal med i din overvejelse, når du skal vælge en uddannelse. Det er nemlig super vigtigt, at du finder et sted, hvor du føler dig helt tilpas.

6. Tag et sabbatår

Er du lidt skoletræt, og har du ikke lyst til at træffe et valg endnu? Så er det oplagt at tage et sabbatår. Et sabbatår er et helt år, hvor du holder fri fra studielivet. Her kan du blandt andet prøve forskellige jobs af, og se om du kommer nærmere på, hvad du skal lave i din fremtid. Du kan også vælge at få en masse fede oplevelser ved at rejse eller tage på højskole.

Hvis du ønsker flere tips til at finde en uddannelse, kan du læse mere på UG.dk.

Læs også: Test: Er du skoleklar?