Hvis din veninde er blevet misbrugt
Det kan være rigtig svært at vide, hvad man skal gøre, hvis man finder ud af, at ens veninde er blevet krænket seksuelt. I rådgivningshuset Albahus hjælper de både folk, der har været udsat for seksuelle overgreb, og deres pårørende, og vi har fået dem til at give et par gode råd.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Hvis du har en mistanke:
Det er svært at se på nogen, at de har været ude for et seksuelt overgreb, men har du en mistanke om, at din veninde har været udsat for sex-overgreb, er det vigtigste at signalere, at hun ikke skal være bange for at fortælle dig om sine problemer.
Spørg ind til hendes humør, vær åben og respekter, hvis hun ikke fortæller dig det hele med det samme. Lad være med at konfrontere hende eller tvinge hende til at tale om det, hvis hun ikke har lyst.
Hvis hun fortæller dig det:
Lyt til hende. Din veninde har sikkert brug for at snakke, så lyt til hende og fortæl hende, at du godt ved, at det er hårdt for hende. Gør det klart, at det ikke er hendes skyld, og at hun har brug for hjælp fra en voksen.
Læs også: Dine veninder siger alt om dig.
Sig det til en voksen
Måske vil din veninde gerne holde det hemmeligt og have dig til at love, at du ikke siger det til nogen. Men der er altså nogle hemmeligheder, der ikke skal holdes, og det her er en af dem. Prøv at overtale hende til at sige det til en voksen, og tilbyd eventuelt, at du vil gå med hende, når hun skal fortælle det. Du kan også prøve at forklare hende, at det ikke kun er af hensyn til hende selv, men at hun måske kan forhindre, at andre bliver udsat for det samme.
Hvis din veninde nægter at sige det til en voksen, bliver du nødt til at gøre det selv. Et seksuelt overgreb er for alvorligt til at gå med alene. Du svigter ikke din veninde ved at inddrage en voksen - faktisk er det et svigt, hvis du ikke sørger for, at hun får hjælp.
Få hjælp selv
Det kan faktisk godt være ret hårdt at skulle lytte til og støtte din veninde, når hun har oplevet noget så forfærdeligt, så husk at tænke lidt på dig selv også. Som veninde er du også velkommen til at kontakte for eksempel Albahus og få hjælp.
Læs også: Hvornår har du sidst været en god veninde?
Husk!
Du kan ikke fjerne din venindes smerte, så accepter, at du bare er der for hende og at du gør dit bedste i stedet for at tage ansvaret for hendes humør.
Læs mere om Albahus her: www.albahus.dk. Her kan du også chatte med en rådgiver og finde ud af, hvordan du kan få hjælp.
Du kan også ringe til Børnetelefonen 116 111 alle dage fra 11-23.