Mit liv

Jeg har aldrig | Drukket alkohol

Af Louise Haack 21. december 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er dine veninder begyndt at drikke alkohol til jeres fester, og overvejer du også at gøre det? Læs med her, inden du tager den første tår.

Rigtig mange teenagere drikker alkohol første gang, når de er til fest med deres venner. Men inden du skåler i cider med dine veninder, er der nogle ting, du skal vide ...

Læs også: Jeg har aldrig | Brugt tampon

8 ting, du skal vide, inden du drikker alkohol:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. Det er okay at sige nej til at drikke alkohol! Hvis du siger ja, er det vigtigt, at du selv har lyst til det og ikke gør det, fordi du føler dig presset.

2. I Danmark må man først købe alkohol, når man er over 16 år ifølge loven. Det er blandt andet fordi, det som teenager kan være svært at vurdere, hvornår man er i en farlig situation. Det område i hjernen, der styrer evnen til at vurdere risiko, er nemlig først helt færdigudviklet i 18-20-års-alderen. Alkohol virker bedøvende og nedsætter yderligere evnen til at vurdere, hvad der kan give problemer, og hvad der kan være farligt.

3. Hvor meget alkohol, du kan tåle, afhænger af din vægt, hvad du har spist, og om du er pige eller dreng. Drenge kan som regel tåle mere alkohol end piger.

4. Hvis du aldrig har prøvet at drikke før, er det ikke unormalt, at du kan blive påvirket af en enkelt øl eller cider. Men man kan hurtigt føle sig presset til at drikke mere alkohol, end man egentlig kan tåle - især hvis man er sammen med andre, der har prøvet at drikke alkohol flere gange og derfor kan tåle mere.

5. Du kan ikke altid mærke, når du bliver fuld. Lige pludselig sker det bare. Derfor er det en god idé ikke at drikke for hurtigt, og engang imellem kan du rejse dig op og gå en tur, for eksempel på toilettet, for at se, hvordan du har det. Hvis du ikke føler dig helt skarp i hovedet, skal du ikke drikke mere alkohol.

6. Man tænker ikke helt klart, når man drikker alkohol. Mange kommer til at gøre ting, de fortryder næste dag - for eksempel at sige noget dumt til nogen, ødelægge ting eller til at kysse med en, selv om de måske slet ikke har lyst.

7. Drikker du for meget, kan du få en alkoholforgiftning, så hold igen med alkoholen, og drik godt med vand imens. Alkohol er vanddrivende, så du skal tisse mere, når du drikker, og derfor mister du væske.

8. Du kan få tømmermænd, når du drikker meget. Det betyder, at du får nogle forskellige (og ret ubehagelige) symptomer, dagen efter du har drukket, som for eksempel hovedpine, ondt i maven, svimmelhed, kvalme, hjertebanken og have svært ved at koncentrere dig.

Læs også: Jeg har aldrig | Været på dobbeltdate

Læs mere om, hvad alkohol gør ved din hjerne her:

Detgøralkoholveddinhjerne

Det er de mest avancerede områder i hjernen, som først slukker ned, når den kommer i kontakt med alkohol. Har man drukket et par genstande, vil det blandt andet gå ud over ens opførsel i sociale sammenhænge, og man kan derfor hurtigt få dummet sig ved at sige noget upassende.
Foto: Shutterstock
Når man har indtaget to-tre genstande, bliver man markant dårligere til at mærke stemninger i sociale sammenhænge. Folk har det med at blive mere bramfrie og ikke så bange for at sige ting ligeud – det har du måske selv oplevet, hvis du har været i selskab med fulde mennesker? På dette stadie kan der være større risiko for, at folk kommer op at diskutere, skændes eller kommer til at såre hinanden på andre måder.
Foto: Shutterstock
Ved dette stadie begynder følelserne at tage over, og man kan blive rigtig følelsesladet. Har man drukket så meget, vil nogle opleve, at de enten er helt overkærlige eller begynder at græde uden grund.
Foto: Shutterstock
Drikker man endnu mere, påvirkes de områder i hjernen for alvor, som man normalt bruger hele tiden, og så begynder ’krybdyrhjernen’ at tage over. Her bliver ting som mad, sex og magt vigtige, og man har svært ved at sanse andet end sine egne helt basale behov. Ikke så charmerende!
Foto: Shutterstock
Fortsætter man med at drikke, kan kroppen simpelthen ikke holde til mere, og man vil derfor kaste op. Folk, som ikke selv kan kaste op og få alkoholen ud af kroppen, har risiko for at blive sendt på hospitalet. Man har på dette stadie ingen kontrol over sig selv og er meget afhængig af andre menneskers hjælp.
Foto: Shutterstock
Man kan komme rigtig galt af sted, når man drikker – også selv om det ikke er særlig meget. Det kan for eksempel gå ud over balancen, og det er her, at mange folk kommer galt af sted, fordi de tror, de kan gøre de samme ting, som når de er ædru. Samtidig mister man sin situationsfornemmelse fuldstændig, når man drikker, så man kan også ødelægge forholdet til sine veninder eller gøre sig uvenner med folk, som man holder af.
Foto: Shutterstock
Når man drikker, kan man sige, at man faktisk forgifter sig selv, og det kan mærkes dagen efter! Samtidig dehydrerer alkohol kroppen, hvilket gør, at man kan vågne op med hovedpine og kvalme. En ting er de fysiske tømmermænd, men der er også alle de moralske… og det kan være virkelig ubehageligt at vågne op og fortryde en masse!
Foto: Shutterstock
Med de her facts er konklusionen vist rimelig klar: Alkohol er ikke sundt for hverken hjernen eller kroppen!
Foto: Shutterstock