nytårsforsæt
Mit liv

Overhold dit nytårsforsæt

Af Marie Søndergaard, redigeret af Ema Seferovic 7. januar 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du et nytårsforsæt eller nogle drømme, der skal holdes og nås i det kommende år. Få tips til at nå dine mål her.

Det er starten på et nyt år, så du har sikkert et nytårsforsæt, du gerne vil holde, eller du har gjort dig nogle tanker omkring, hvad du godt kunne tænke dig at opnå i 2021. Men det er altså tit lettere sagt en gjort, så herunder får du nogle tips til, hvordan du bedst får holdt dit nytårsforsæt og opnår dine drømme i 2021.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vær realistisk

Først og fremmest er det vigtigt, at du har realistiske mål – så er der jo større chance for, du rent faktisk når dem. Det nytter ikke noget, at du har som mål at komme til Thailand til sommer, hvis du eller din familie ingen penge har, eller at du ikke må spise slik hele året, når du ved, at du er det største slikøre, og bland-selv-posen om fredagen er ugens højdepunkt. Sæt dig mål og nytårsforsæt, du faktisk tror på, du kan nå, men hvor du bare lige mangler det sidste skub og motivation.

Læs også: Sådan får du tid til lektierne

Lav en plan

Det lyder måske superkedeligt, men det kan altså hjælpe at lave en konkret plan for, hvordan du vil nå dit mål. Hvis man kun har det i hovedet, så er det lettere at glemme – eller at se bort fra, hvis man ikke lige orker … Skriv ned, hvordan du holder dit nytårsforsæt eller når dit mål. Hvis dit mål er, at du vil dyrke mere motion, så planlæg bestemte dage, hvor du skal løbe en tur, og skriv det ind i din kalender. Hvis dit mål er, at du gerne vil have bedre karakterer, så få undersøgt, hvornår der er lektiecaféer, aftal med din lærer, at I kan tage en snak, og skriv ind i din kalender, hvornår du skal sætte tid af til at lave afleveringer og lektier, så det ikke bliver i sidste øjeblik.

Fortæl planerne til andre

Det hjælper virkelig at tale højt om sine planer til andre, for så er det, som om det bliver mere virkeligt. Det kan også være, at din veninde vil være med til samme mål eller nytårsforsæt, så I kan gøre det sammen, og hvis du fortæller dine forældre om dine planer, kan de hjælpe dig på vej, støtte og motivere, så det bliver nemmere for dig.

Tag testen: Hvilken motion skal du dyrke?

Beløn dig selv

Det er altså ikke altid lige nemt at nå sine mål, og selv om det jo er en belønning i sig selv, at man når det, så kan det også være en god idé at give sig selv nogle belønninger undervejs – det kan nemlig hjælpe rigtig meget på motivationen, at du giver dig selv lov til at købe en ny neglelak eller at spise en stor chokoladebar, hvis du har holdt dig til din plan i en måned.

Herunder kan du få tips til gode nytårsforsætter!

10godenytårsforsætter

Sådan overholder du det: Lav en regel, der hedder, at du skal rydde op hver aften, inden du går i seng. Så undgår du, at bunkerne med tøj og alt andet rod bliver uoverskuelige, og dit værelse bliver fint hver dag.
Sådan overholder du det: Planlæg, hvornår du laver lektier. Skriv ind i din kalender, at du skal lave lektier mellem klokken 18 og 20. Når det står i din kalender, så er det lettere at overholde. Du kan også aftale med din veninde, at I laver dem sammen. Så bliver det ikke så kedeligt at lave lektier
Sådan overholder du det: Tænk på, hvis det var dig, der blev bagtalt, og hvor forfærdeligt det må være for den, det går ud over. Og hvorfor skal du egentlig gøre det? Når du tænker sådan, så får du helt sikkert ikke lyst til at bagtale nogen mere!
Sådan overholder du det: Ha’ altid frugt med i din taske, og sørg for både at spise morgenmad, frokost og aftensmad. Når du overholder de tre store måltider, så bliver du nemlig ikke så sliksulten.
Sådan holder du det: Hver gang du lover noget, så tænk over, om du kan holde det. Det er bedre at indrømme, hvis ikke du kan holde det, og så sige med det samme: »Ej, jeg tør ikke love, jeg gør det, men jeg skal nok prøve«.
Sådan overholder du det: Lav en fast aftale med dem om, at du for eksempel besøger dem hver anden søndag. Når du har en fast aftale, så glemmer du ikke at se dem. Og de vil elske, at du kommer og besøger dem tit.
Sådan overholder du det: Når du vågner, så tænk på alle de ting, der vil ske i løbet af dagen, som du glæder dig til. Og når du går i seng, så tænk på alt det gode, der skete i løbet af dagen. På den måde får du vendt dine tanker til en masse positivt.
Sådan overholder du det: Gør det til en vane at tage cyklen, hver gang du skal nogen steder hen. Og husk, at når du tager trapperne, går en tur eller danser, så er det også motion! Hvad med at skifte caféturen med veninden ud med en tur i svømmehallen?
Sådan overholder du det: Tænk på, hvor lidt der skal til for at gøre andre glade. Og det føles også rigtig rart at gøre noget godt for andre. Husk at en god gerning sagtens bare kan være at hjælpe en gammel dame over vejen, handle ind for din mor eller hjælpe din lillebror med lektierne.
Sådan overholder du det: Når du får lyst til at købe noget, så tænk over, om det virkelig er noget, du mangler. Du kan eventuelt få lavet en opsparingskonto i banken, så du kan sætte penge ind, når du får løn eller lommepenge. Det er ikke så nemt at bruge pengene, når du først skal ind i banken og hæve dem.