Mobning

Vi Unge undersøger: Mobning

Redaktionen 21. oktober 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Zhivko Minkov, Unsplash
Måske du selv har prøvet det, eller din klassekammerat har prøvet det, én ting er i hvert fald sikkert; at blive holdt udenfor er ikke rart. Læs med her, hvor vi dykker ned i emnet mobning.

Du kender sikkert nogen, der har prøvet at blive holdt udenfor, eller måske du selv har prøvet det. Det er ikke så unormalt, at der er en eller flere i en vennegruppe eller klasse, som oplever følelsen af ikke at være velkommen i fællesskabet. Men vidste du at holde nogen udenfor fællesskabet er mobning?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mobning
Mobning kan virke som et stærkt ord, men det er faktisk mobning, når et fællesskab ikke er for alle. Det er også mobning, når man gør grin med andre, kalder dem nederen ting, er fysisk voldelig ved andre og taler bag andres ryg. Dette er blot få ud af mange former for mobning, man kan blive udsat for.

Sådan har man det, når man bliver holdt udenfor
Når man oplever mobning, påvirker det altid personen på den ene eller anden negative måde. Folk reagerer forskelligt, men man kan typisk opleve en eller flere af følgende ting:

  • At føle sig ensom
  • At blive ked af det
  • At miste sin selvtillid
  • At få ondt i maven eller hovedet
  • At få søvnproblemer
  • At miste lysten til at gå i skole

Bliver du holdt udenfor?
Oplever du at blive mobbet på den ene eller anden måde, så er det enormt vigtigt, at du snakker med dine forældre, lærer eller andre voksne, du er tryg ved. Derudover er det supervigtigt, at du ved og husker, at det aldrig er din skyld, at du bliver mobbet.

Udover at snakke med nogle voksne, der kan hjælpe dig, så kan det også hjælpe at møde nye mennesker, som du kan lide – fx til en fritidsinteresse.

Mobber du?
Mobber du, så husk, at det aldrig er for sent at stoppe. Det er okay at indrømme, at man ikke har været den ven, man burde være. Hver dag er en ny dag, og du bestemmer selv, hvordan du vil behandle andre mennesker.

Derudover skal du vide, at en undskyldning kan betyde enormt meget for folk, der er blevet mobbet. Har du dårlig samvittighed over noget, så prøv at sige undskyld til personen. Måske I kan blive venner.

Vi håber, at DU har det godt, og ikke bliver mobbet eller mobber andre. Har du brug for at snakke med nogen om svære ting i livet og hverdagen, så kan du ringe eller skrive til børnetelefonen på telefonnummer 116111. Du kan læse mere om Børnetelefonen lige her.

Psst! Filmskaberen Jonas Risvig har i samarbejde med Børnetelefonen skabt kortfilmen ’Stille-roligt 2’, der handler om ikke at have lyst til at tage i skole - af mange forskellige årsager. Du kan se filmen her:

Læs mere om