seksualitet vi unge
sex

Kan du dine seksualiteter?

Af Luise Gregersen 24. juli 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Der findes altså mange flere seksualiteter, end du måske lige går og tror. Få styr på nogle af dem her!

"Dreng møder pige. Dreng bliver forelsket i pige. Dreng og pige lever lykkeligt til deres dages ende."

Sådan ser den typiske Hollywood-fortælling om kærlighed ofte ud. Men virkeligheden er altså langt fra så enkel! Det er nemlig ikke altid, at drengen bliver forelsket i pigen, eller at pigen gider leve lykkeligt til sine dages ende med drengen. Desværre bliver andre seksualiteter udover hetroseksualitet oftes glemt i Hollywood film, så du kender måske ikke til de mange forskellige seksualiteter som findes.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Jeg har ikke lyst til sex! Er jeg normal?

Derfor har vi samlet en oversigt over de mest kendte og udbredte seksualiteter, så du kan få styr på, nogle af de mange forskellige seksualiteter der egentlig findes.

Men husk, at det langt fra er sikkert, at nogen af de her seksualiteter passer præcis på det, du føler. Der er ingen facitliste, når det gælder din seksualitet. Lyt til dig selv, dine følelser og din krop. Det er kun dig, der bestemmer over den.

Hvad er seksualitet?

Det er svært at forklare seksualitet helt præcist, men som udgangspunkt kan man sige, at ens seksualitet er det, der afgør, hvilket køn man føler sig tiltrukket af - både seksuelt og følelsesmæssigt. Din seksualitet er ikke en fast kategori, og det er langt fra sikkert, at du har den samme seksualitet hele livet igennem. Der findes ikke en enkelt seksualitet, der er bedre end de øvrige. Det er helt op til dig, hvad du vil med din seksualitet.

Læs også: Myter om din mødom

Heteroseksualitet

Hvis man er heteroseksuel, er man tiltrukket af det modsatte køn end sit eget. Hvis du er en pige, vil du som heteroseksuel være tiltrukket af drenge. Du kan sagtens være tiltrukket af drenge nu og senere føle dig tiltrukket af piger. Det er helt normalt at være tiltrukket af det samme køn hele livet, men det er også helt normalt at skifte seksualitet senere i livet.

Homoseksualitet

Hvis man er homoseksuel, er man tiltrukket af det samme køn, som man selv har. Hvis du er en pige, der er homoseksuel, vil du altså føle dig tiltrukket af andre piger. Ligesom med heteroseksualitet, er det ikke sikkert, at du er homoseksuel hele livet.

Biseksualitet

Hvis du er biseksuel, føler du dig tiltrukket af begge køn. Rigtig mange prøver på et eller andet tidspunkt i deres liv at være tiltrukket af både piger og drenge, så det er altså helt normalt! Du kan sagtens være biseksuel og alligevel kun være sammen med drenge, ligesom du også kan være biseksuel og kun være sammen med piger. Det er dig selv, der bestemmer, hvordan du vil definere din biseksualitet. Der er ingen love eller regler, der afgør, hvordan du skal leve dit liv som biseksuel.

Læs også: Er du til piger?

Aseksualitet

Aseksualitet kan være mange forskellige ting. Nogle aseksuelle har slet ikke lyst til sex og føler sig ikke tiltrukket af hverken det ene eller det andet køn. Man kan sagtens være gift og have børn, selvom man er aseksuel, men man har måske bare aldrig følt lyst til sex. Selvom du aldrig har haft lyst til sex, så betyder det ikke, at du er aseksuel. Det kan sagtens være, at du får lyst til sex senere i dit liv.

Transseksualitet

Transseksualitet skiller sig ud fra de andre seksualiteter, fordi transseksualitet egentlig ikke handler om seksualitet men om det køn, man er født med. Transseksualitet har med andre ord ikke nødvendigvis noget at gøre med, hvilket køn man føler sig tiltrukket af. Transseksualitet betyder, at man føler sig som et andet køn, end det man er født som. Du kan derfor sagtens være en pige, der føler dig som en dreng og er seksuelt tiltrukket af andre drenge. Mange transkønnede vælger at blive opereret, så deres kønsdele passer til det køn, de føler sig som, men det er langt fra alle, der gør det.