konfirmation nervøsitet
Konfirmation

Sådan booster du din selvtillid inden din konfirmation

Af Amalie Alsbo 28. februar 2024
Foto: Canva
Føler du dig usikker eller nervøs over at skulle konfirmeres? Det er heldigvis helt normalt! Få vores bedste råd til at få styr på selvtilliden inden den store dag.

Det er helt normalt at blive nervøs op til din konfirmation. Det kan føles lidt som om, at selvtilliden vakler, fordi du SÅ gerne vil have, at det hele går godt og at du får en mindeværdig dag. Her er nogle tanker, som ofte opstår op til konfirmationsdagen, og tre måder hvorpå du kan arbejde med nervøsiteten.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Jeg har ikke lyst til at holde takketale

Der er ingen regler, der siger, at du SKAL holde en tale til din konfirmationsfest. Du kan også skrive en sang eller prøve at tænke kreativt og sige tak gennem for eksempel en video eller et digt. Men hvor sejt ville det ikke lige være, hvis du overvandt din frygt og holdt en tale? Tænk over, hvorfor du ikke tør tale foran gæsterne. Er du nervøs for, at du glemmer, hvad du skal sige? Sørg for at øve dig godt, eller skriv talen ned på et papir, du kan støtte dig til, hvis du går i stå.
Er problemet mere, at du bliver usikker på dig selv, når du ved, at alle kigger på dig og lytter til dig? Stil dig foran spejlet, sig til dig selv, at du er megasej, og øv dig så i, hvad du vil sige – du kan også øve dig foran din familie eller dine veninder, så du føler dig mere og mere tryg ved det. Prøv også at lade være med at bekymre dig om, om du får røde kinder eller rystende hænder, når du skal holde talen, for du er jo omgivet af mennesker, som holder af dig – hvad er egentlig det værste, der kan ske?

BONUS! Hvis du overvinder din frygt og får holdt en takketale, kan du også bruge det mod, når du i fremtiden skal fremlægge i skolen – og derfor måske ikke blive helt så nervøs.

Jeg er nervøs for, om min dag bliver lige så fed som de andres

Skal du ikke hentes i hestevogn eller limousine? Må du ikke få en dyr designerkjole? Og skal du ”bare” holde festen derhjemme, mens de andre skal holde den på en restaurant, en kro eller et slot? Det kan gøre én vildt usikker at sammenligne sig selv med andre, så prøv at stoppe op og overveje fordelene ved DIN dag. Det er da meget hyggeligere, at din familie henter dig i jeres egen bil, så I kan bruge køreturen på at snakke om oplevelsen i kirken. Hvem siger egentlig, at en dyr kjole nødvendigvis er flottere? Det vigtigste er jo, at du føler dig tilpas og flot i det, du har på, ligegyldigt hvad der står på mærket. Og en hjemmefest er da SÅ fed, fordi du har helt frie hænder til at gå all-in på pynt og hygge for at skabe lige præcis den stemning, du gerne vil have.

BONUS! Hvis du bliver bedre til at tænke sådan, bliver du også bedre til ikke at sammenligne dig selv med andre hele tiden, og på den måde er du mere tro mod dig selv og meget mere unik.

Jeg er nervøs for, hvordan det går i kirken

Der er mange ting under ceremonien i kirken, som du kan være lidt usikker omkring, men et af de allerbedste midler mod usikkerhed og nervøsitet er øvelse. Jo bedre forberedt du er på, hvad der helt præcist skal ske i kirken, jo mere selvsikker vil du blive. Øv dig på fadervor og trosbekendelsen, til du kan dem udenad, og tag en klassekammerat med i kirken en søndag, og gennemgå sammen, hvad I skal, så du ikke er i tvivl om noget på dagen. Hvis du skal have høje hæle på, kan du øve dig i at gå i dem derhjemme, så du går mere sikkert op ad kirkegulvet. Og prøv også at øve dig i at smile en hel masse! Der er intet, der kan få dig til både at føle og udstråle mere selvsikkerhed end et smil.

BONUS! Du kan bruge samme råd til at få mere selvtillid, inden du skal til eksamen, og hvis du bliver rigtig god til at rette ryggen, smile bredt og tro på dig selv, så vil du få den fedeste udstråling.

Jeg bliver genert, når gæsterne vil snakke med mig

Hvis du føler dig dårlig til smalltalk, kan det være en god idé at forberede dig lidt ved at tænke over nogle gode samtaleemner, så du altid har noget at fortælle eller spørge om, hvis samtalen går i stå. Du kan også lave bordplanen sådan, at du sidder sammen med nogle, du er tryg ved, så du har et ”safe space” ved dit eget bord, du kan søge hen til, hvis du får brug for en lille pause indimellem. Det er vildt svært at være ligeglad med, hvad andre tænker om dig, men prøv alligevel at øve dig i at være det. Prøv i tiden op til konfirmationen at tage nogle chancer og sige lige det, der falder dig ind – så vil du garanteret opleve, at det slet ikke er så slemt!

BONUS! Hvis du bruger familiefester til at øve dig i at smalltalke, bliver du også bedre til at møde nye mennesker, og det kan være en megagod hjælp, hvis du f.eks. skal starte på efterskole eller i gymnasiet.

Jeg kan ikke overskue tanken om, at der skal holdes taler for mig

Åh, du orker bare ikke tante Jyttes akavede tale og dine forældres megapinlige historier fra dengang, du var lille – med tilhørende slideshow … Men prøv at fokusere på, at din familie og dine venner holder tale for dig, fordi de holder af dig og gerne vil gøre din dag sjov og festlig. Alle har lavet skøre ting, da de var mindre, og selv om det kan være overvældende med en masse rosende ord, så er det jo bare fedt, at de lægger mærke til din dejlige personlighed. Du kan eventuelt sætte dig med din familie inden konfirmationen og kigge på billeder eller videoer fra dit liv for at gøre det til en hyggelig ting, hvor I sammen kan grine af de sjove og pinlige episoder. Så kan du bedre tage det hele med et smil på dagen! Hvis du virkelig synes, at det er ubehageligt med taler og dybest set helst vil være HELT fri, kan du eventuelt skrive på din invitation, at du gerne vil frabede dig dem.

BONUS! Du kan ikke undgå pinlige situationer i din hverdag, og derfor er det at gøre mange ting nemmere (og sjovere!), hvis du kan lære at være lidt mere ligeglad. Du er nemlig skøn, lige præcis som du er!