Er du lesbisk og føler dig fremmedgjort?
Som lesbisk har du måske oplevet, at det kan være lidt stødende, hvordan andre mennesker - og også medierne - italesætter din seksualitet som noget, der adskiller sig fra det normale.
Der er ingen tvivl om, at dine følelser er berettiget, for der bliver bare vist mest om heteroseksualitet, da det er mest udbredt og derfor også det, som de fleste snakker, skriver og taler om.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Vi giver dig her nogle scenarier, som kan hjælpe dig, når du har det svært med, hvordan du bliver mødt af omverdenen og andre mennesker med fordomme overfor det at være lesbisk.
Når du bliver "fremmedgjort"
Vi kan ikke komme uden om, at flest mennesker i verden er heteroseksuelle. Og som vi ved, er de ting, der er flest af tit dem, der bliver gjort til det "normale". For at være med til at ændre på, hvad der opfattes som normalt, er det vigtigt, at du selv gør en indsats i forhold til at vise, at din seksualitet er lige så almindelig som alle andre kærlighedskonstellationer. Ved at være åben omkring dine tanker om det at være til piger, så gør du det også mere "normalt" i andres øjne. Tænk bare på den udvikling, der er sket gennem de sidste år - homoseksualitet bliver mere og mere synligt i samfundet, homoseksuelle kan gifte sig, adoptere osv. Så husk på, at din egen åbenhed og vilje til at ville snakke om din seksualitet og dine følelser er vejen frem i forhold til at bryde de tabuer, som der måtte være.
Læs også: Hvordan ved jeg, om jeg er til piger?
Mediernes fremstilling af køn og seksualitet
Har du oplevet at blive vred, når du læser en artikel med overskriften "Sådan scorer du ham", når medier skriver om kærlighedskonstellationen pige-dreng og kvinde-mand? Det er forståeligt, at det kan være sårende, da det kan få dig til at føle dig unormal. Det er dog svært at lave om på det, da det heteroseksuelle forhold som sagt er den mest udbredte måde at være i et forhold på. Og det hænger sådan sammen, at brugernes efterspørgsel også er det, der bliver lavet indhold om. Der er dog kommet meget mere fokus på, at der skal være plads til mange forskellige kærlighedskonstellationer i medierne.
Når andre har svært ved at tale med dig
Én ting er samfundets og mediernes fremstilling af køn og seksualiteter. En anden ting er de fordomme og holdninger, som du bliver mødt med, når du fortæller andre mennesker, at du er til piger. Hvis du føler, at andre tager afstand til dig eller sætter dig i bås, gælder det igen om at være åben. Bliv aldrig vred, men tal med folk om det, og vis dem, at man ikke er anderledes bare fordi, man forelsker sig i sit eget køn.
Læs også: Er du i tvivl om din seksualitet?
Det er dog en god idé at kende sine egne grænser. For selv om det er vigtigt ikke at skamme dig over, hvem du er, og i stedet fortæller åbent om det, har du ret til at have et privatliv og holde ting angående kærlighed, sex og dit forhold for dig selv. Det bedste, du kan gøre, er derfor at finde en god balance mellem at være åben og samtidig respektere dine egne grænser.
Læs her, hvordan du kan springe ud: