Helbred & balance

Sådan får du mindre sukker

Af Line Sølvhøj Jensen 18. januar 2012
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvordan kan du skære ned på sukkeret, så det er lidt færre søde sager, du indtager på en dag? Følg tipsene her!

Vi har samlet fem tips, så du supernemt, og uden at det er alt for hårdt, kan skære ned på dit sukkerforbrug. Se bare her!

Læs også: Guide til sund fastfood

Pift dine havregryn op
Det er supersundt at spise havregryn til morgenmad, men du kan sagtens erstatte sukkeret på havregrynene med noget andet sødt som for eksempel rosiner, abrikoser eller andre tørrede frugter eller måske friske bær.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Erstat sodavanden
Selv om du synes, at vand er for kedeligt at drikke, så behøver du ikke at vælge sodavand. Du kan pifte vandet op med lime-, citrus- eller appelsinskiver eller vælge danskvand med forskellig smag.

Læs også: 7 grunde til at droppe colaen

En sundere kage
Du kan sagtens erstatte noget af sukkeret, når du bager kage, med frugt. Foruden at kagen bliver sundere, så smager det også skønt, og du kan blande forskellige frugter i fra gang til gang, når du bager. Du kan også putte tørrede frugter i, når du bager brød, så brødet får en sødere smag og bliver en lækker eftermiddagssnack.

En lækker snackskål
Går du sukkerkold sidst på eftermiddagen, så er det altså en god idé at have en skål med lidt lækre sager med. Hav nogle nødder, tørrede frugter, vindruer, frisk melon og sunde kiks med - det kan hurtigt hjælpe på din lækkersult.

Læs også: Sund weekend-slik

Find andre alternativer
Hvis du vil skære ned på sukkeret, så husk at forkæle dig selv på andre måder. Foreslå din mor, at I bager noget lækkert rugbrød, som I kan spise om aftenen i stedet for kage. Er du vildt lækkersulten, så kan du sagtens pifte brødet op med en skive mørk pålægschokolade.

I galleriet kan du læse, hvad der er sandt og falsk om chokolade!

Sandtogfalskomchokolade

Ja og nej. Lys mælkechokolade er ikke sundt, fordi det indeholder mælkefedt, men et stykke mørk chokolade med over 70 procent kakao, er faktisk helt fint at spise. Det indeholder nemlig sunde fedtstoffer og antioxidanter, og så opkvikker det endda humøret. Men husk nu, at det indeholder næsten lige så meget energi og kalorier, som almindeligt chokolade, så det skal selvfølgelig spises med måde.
Overraskende nok: Sandt! En undersøgelse for nogle år tilbage viser nemlig, at det fedt, vi spiser, bliver optaget i vores fedtvæv, og da mørk chokolade indeholder fedt, som har en fast konsistens, kan det over længere tid faktisk give fastere bryster.
Fastere, men ikke større! Det er en skrøne.
Falsk! Det er ikke lykkedes nogen at bevise, at chokolade kan forværre akne eller er direkte årsag til mange bumser. Et stykke mørk chokolade kan endda være godt for huden på grund af antioxidanterne, mens mælkechokoladen kan være et problem for andre, som nemt får bumser af mælkefedt.
Da chokolade – og især mørk chokolade – indeholder nogle stoffer, som kroppen kan omdanne til endorfiner og serotoniner, er det faktisk sandt, at man kan være afhængig af chokolade. Det er nemlig de stoffer, der giver en følelse af lykke og afslappethed, og det kan give din krop lyst til at indtage mere af det. (Og så kan man blive afhængig af sukkeret i chokoladen!)
Falsk! Det er aldrig bevist, trods det høje sukkerindhold, at chokolade giver huller i tænderne. Tværtimod peger flere undersøgelser på, at chokoladen faktisk kan dræbe flere bakterier i munden og hjælpe til bedre tandhygiejne. Men det betyder selvfølgelig ikke, at chokolade kan erstatte tandbørsten!
Delvist sandt. Der er nemlig en smule koffein i chokolade, så selv om det slet ikke svarer til en kop kaffe, kan det kvikke dig en lille smule op.
Niks! Der er ikke fundet nogen forbindelse mellem chokolade og hovedpine.