Teenagepige i sin seng
Helbred & balance

STOP! Gå IKKE i seng, hvis det her lige er sket

Af Louise Haack 2. december 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du har virkelig ikke lyst til at gå i seng og gøre problemet meget værre, end det allerede er.

Det er aften, du har lige haft et gigantisk skænderi med din veninde, og nu er du på vej i seng, selv om vreden stadig bobler rundt i kroppen på dig. STOP!

Det er en virkelig dårlig idé at gå i seng, når du for eksempel har haft et skænderi med din veninde, mor eller kæreste, eller hvis du har oplevet noget andet ubehageligt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Skræmmende afsløring til dig, der elsker at sove i din seng

For selv om man måske skulle tro, at en god nats søvn vil få de ubehagelige følelser til at forsvinde, så hjælper det faktisk ikke at sove på det. Det har nærmere den modsatte effekt. Det viser et nyt studie, som forskere fra USA og Kina står bag, skriver videnskab.dk.

Vores hjerner fungerer ifølge dem på en måde, der gør, at man lettest kan ignorere en ubehagelig oplevelse, lige efter den er sket, end man kan, når man først har sovet på det. Når man falder i søvn, sætter mindet sig nemlig fast i ens hukommelse, og så bliver det sværere at ignorere det.

Læs også: Kan du ikke falde i søvn?

Men hvad skal man så gøre, hvis man lige har oplevet noget ubehageligt og egentlig er på vej i seng? Det ved forskerne ikke helt endnu, for på et eller andet tidspunkt bliver man jo nødt til at gå i seng og sove!

Meeen … Måske er det bedst at vente en time eller to med at gå i seng, hvis man lige har haft et stort skænderi med sin kæreste eller veninde – bare for at være på den sikre side?

Uanset hvad er søvn altså virkelig vigtigt for dig. Læs 10 facts om søvn lige her:

10sejefactsomsøvn

Mængden af lys, du får i løbet af din dag, er med til at styre, hvor godt du sover om natten. Hvis du får for lidt lys i løbet af dagen, kan det medføre dårlig søvn.
Søvn er en fysiologisk nødvendighed for mennesket. Med andre ord er vi derfor nødt til at sove for at kunne overleve.
Foto: Shutterstock
Vores krop genopbygger sig slev om natten. Hvis du får for lidt søvn, svækkes dit immunforsvar, og det kan påvirke din hukommelse og indlæring negativt.
Foto: Shutterstock
Hvis man ligger og spekulerer og grubler over en masse ting og derfor ikke kan falde i søvn, kan det være en god idé at stå op og foretage sig noget andet.
Foto: Shutterstock
Hjernen renser faktisk sig selv, når vi sover, da der dannes en væske, som fjerner affaldsstoffer i hjernen. Hvis vi ikke får nok søvn, har hjernen heller ikke nok tid til at gennemføre den her proces, og det kan give alvorlige sygdomme.
Foto: Shutterstock
Hvis man sover otte timer i døgnet, består søvnen typisk af to timers dyb søvn, to timers REM-søvn (hvor man næsten er vågen) og fire timers let søvn.
Foto: Shutterstock
Uregelmæssige sengetider kan faktisk påvirke din evne til at lære. Så det er en god idé med faste sengetider!
Foto: Shutterstock
Forskning har vist, at folk, der sover for lidt, har større tendens til skabe minder om noget, der aldrig er sket.
Foto: Shutterstock
Motion lige før sengetid kan gøre det rigtig svært at falde i søvn.
Foto: Shutterstock
En powernap midt på dagen kan faktisk hjælpe på koncentrationen og humøret!
Foto: Shutterstock

Læs mere om