Vi Unge undersøger: Hvad er toxic positivity?
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
De fleste har nok flere gange hørt, at man altid skal fokusere på de gode ting i livet i stedet for at holde fast i negativitet. Og et godt stykke ad vejen giver det også god mening: Ja, man kan komme rigtig langt i livet med en positiv indstilling, men det betyder ikke, at man skal slette eller overhøre enhver negativ følelse eller tanke fra sit liv. Og det betyder slet ikke, at man skal føle skam, hvis man føler sig ked af det.
Mange har de bedste intentioner, når de forsøger at hjælpe andre med en stor mængde positivitet, men nogle gange har man bare brug for at give plads til alle ens følelser – også selv om de kan virke ubehagelige.
HVORDAN LYDER “TOXIC POSITIVITY”?
Der er stor sandsynlighed for, at du – uden at være klar over det – har hørt flere eksempler på “toxic positivity”. Måske har du endda sagt flere af sætningerne selv. I mange tilfælde bliver de nemlig sagt i god mening, og du er altså IKKE en dårlig person, hvis du kan genkende sætningerne fra dig selv. Eksempler på “toxic positivity” kan i nogle situationer lyde sådan her:
- “Alt sker af en årsag.”
- “Det kunne være værre. Tænk på alle dem, der ikke har det så godt som dig.”
- “Der er altså slet ingen grund til at være ked af det.”
- “Bare lad være med at tænke på det. Det er ikke det værd.”
- “Hvorfor er du ikke kommet over det endnu?”
- “Hvis jeg kan klare det, kan du også.”
Hvordan kan positivitet være giftig?
Det kan føre til en enorm følelse af skam, hvis man prøver at overbevise andre (eller sig selv) om, at vi – i stedet for at være kede af det – bare skal være taknemmelige over alt det gode i vores liv. For eksempel kan det gøre meget mere skade end gavn, når man får at vide, at alt i verden sker af en årsag, hvis man lige har oplevet noget traumatisk. Og man kan få en stor mængde skyldfølelse, hvis man får at vide, at man ikke må være ked af det, fordi andre har det værre end en selv.
Det kan det, fordi man på den måde fortæller, at alle følelser, der ikke er 100 procent lykkelige, faktisk er forkerte – hvilket SLET ikke er sandt.
Kærlighed: Her er 5 ting, du skal vide om forelskelse
Husk, at batterier, som kun har en positiv pol, faktisk slet ikke virker …
Vi har alle hørt, og måske brugt, udtrykket: ”Fake it until you make it”, og selv om det måske er sandt i nogle tilfælde, skal du ikke lade, som om du er superglad hver eneste dag, hvis du føler dig knust indeni. Det kan nemlig være sundt at anerkende vores følelser, når vi er kede af det, vrede eller bare skuffede over, at noget ikke lige gik, som vi havde forventet.
Det er helt okay. Du bliver ikke pessimist, fordi du er ked af det, og du er ikke forkert, hvis du ikke altid er overlykkelig. På mange måder kan det hjælpe at have et positivt syn på livet, men somme tider er det altså godt at acceptere, at ting kan gøre ondt. Du kan sagtens være en optimistisk person, der ser glasset som halvt fyldt og samtidig være sårbar.
Flere følelser kan nemlig sagtens eksistere på samme tid. At afvise en urealistisk mængde af positivitet betyder derfor ikke, at du skal låse dig fast i en negativ spiral uden nogen gode tanker. Det kan i stedet være med til at fjerne skammen og skyldfølelsen i de situationer, hvor du har brug for at være ked af det.
TING, DU KAN SIGE, FOR AT GIVE PLADS TIL ALLE FØLELSER:
- “Jeg gør det, så godt jeg kan.”
- “Jeg er taknemmelig for de gode ting i mit liv, men jeg har lov til at være vred/skuffet/irriteret/ked af det.”
- “Jeg kan godt forstå, at du er ked af det. Hvordan kan jeg hjælpe dig bedst?”
- “Det lyder hårdt, og jeg tænker på dig.”