sex

8 ting du skal vide om sex, din første gang og prævention

Af Redaktionen 22. september 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du (også) en masse spørgsmål om sex, som du mangler svar på – og som du måske ikke tør stille til nogen? Måske svarene her kan hjælpe dig ...

Vi har samlet en række spørgsmål og svar, som måske kan være brugbare for dig, der synes at sex, prævention, kønsorganer og alt derimellem kan være akavet at tale med nogle om. Det er helt forståeligt, og derfor vil vi gerne guide og besvare de overvejelser, du måtte have, så godt vi kan, så læs med og bliv klogere.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvornår er jeg klar til sex?
Svaret på det spørgsmål kender du kun selv. Det er meget forskelligt, hvornår man får lyst til at gå i seng med en anden person første gang. Derfor er det vigtigt, at du mærker grundigt efter inde i dig selv, hvordan DU har det. Det er ikke sikkert, at du er klar til sex, bare fordi dine veninder er – og så skal du selvfølgelig vente. Det kan også godt være, at du troede, du var klar, men når I så er i gang, føles det ikke helt rigtigt alligevel – og så er det helt okay at sige stop. Du skal ikke lade dig presse til noget, du ikke har lyst til.

Hvordan får jeg en god første gang?
Først og fremmest er det vigtigt, at du føler dig klar – og at du har lyst til at prøve at have sex. Og så skal det selvfølgelig være med en person, som du er helt tryg ved. Det er også rart, hvis det er et sted, hvor I kan være alene. Måske hjemme hos dig selv? Og så er det altså meget fedt, hvis I kan time det, så I er alene hjemme og derfor ikke risikerer, at lillebror banker på døren midt i det hele! Sørg også for at tage det stille og roligt og sig fra, hvis der er noget, der ikke føles rart, eller som du ikke har lyst til.

Læs også: 5 myter om sex, som ikke passer

Jeg er bange for, at den første gang bliver meget akavet. Hvad gør jeg?
Første gang du har sex, er du sikkert både nervøs og usikker på, hvad der kommer til at ske. Derfor er det bedst, at du ikke forventer, at det bliver perfekt. Det bliver sikkert både akavet og dejligt på én gang! Tal sammen undervejs og grin sammen, hvis der sker nogle ”akavede” ting – man er jo altså ikke ekspert i noget, man ikke har prøvet før, vel?

Min kæreste vil gerne have sex, men jeg føler mig ikke klar. Hvad gør jeg?
Det er vigtigt, at I begge to føler jer klar til at have sex inden jeres første gang sammen. Du skal aldrig gøre noget, som du ikke har lyst til, og du må ikke føle dig presset til at gå hurtigere frem, end du vil. Det samme gælder selvfølgelig din kæreste. Snak med din kæreste, og fortæl personen, hvordan du har det. En sød kæreste er selvfølgelig forstående og venter gerne, hvis du ikke føler dig klar. Måske er du bange for, at din kæreste dropper dig, hvis du ikke vil have sex med det samme. Men tænk lige over det: Hvis nogen slår op med dig, fordi du ikke vil have sex, fortjener personen dig så? Nej, vel?

Er det normalt at have lyst til sex, når man kun er 13 år?
Ja, det er helt almindeligt, at man har lyst til sex, og at man måske onanerer, når man er 13 år. Det er også helt almindeligt, at man slet ikke har lyst til det. Begge dele er helt normalt. Tankerne og lysten hænger sammen med, at du er – eller er ved at komme – i puberteten.

Læs også: 10 ting du skal vide om kondomer

Kan jeg blive gravid, selv om han ikke får udløsning?
Hvis man har ubeskyttet penetrationssex, hvor selve penetrationen udføres med en penis, vil der altid være en risiko for, at man bliver gravid. Også selv om fyren trækker sig ud af skeden, inden han ”kommer”. Inden en fyr får udløsning, siver der nemlig en væske ud af hans penis. Den bliver kaldt for præsperm, og selv om den ikke indeholder lige så mange sædceller som den ”rigtige” sperm, så er der nogle sædceller i væsken, og de kan gøre en pige gravid. Derfor skal du altid huske at bruge prævention, hvis du skal dyrke sex med en person, hvor der er risiko for at blive gravid.

Jeg synes, det er pinligt at spørge, om den anden person vil bruge beskyttelse. Hvad gør jeg?
Er det pinligt at passe godt på sig selv og sin krop? Nej, vel? Beskyttelse eksisterer for at sikre, at begge personer er sikret mod sexsygdomme. Det er også vigtigt at bruge prævention, der beskytter mod uønsket graviditet, hvis man skal have heteroseksuel penetrationssex, hvor der er risiko for at blive gravid. Selvom det kan føles pinligt at spørge den anden person om prævention, så er det vigtigere, at I begge er sikret. Og er det ikke endnu mere pinligt at gøre noget, du egentlig ikke har lyst til? Husk, at det altid er begge personers ansvar at bruge prævention - uanset om der er risiko for at blive gravid eller ej.

Den bedste form for beskyttelse, hvis du skal have heteroseksuel penetrationssex, er et kondom, fordi det er den eneste præventionsform, der beskytter mod både kønssygdomme og graviditet. Men vidste du, at der også findes beskyttelse mod sexsygdomme til piger og personer med en skede, der skal have sex med hinanden? Uanset hvem man har sex med, er der altid en risiko for at blive smittet med en sexsygdom, så det er derfor vigtigt at benytte prævention, der beskytter mod det. Det kan du læse meget mere om i vores store præventionsguide HER.

Kan en skede være for lille til, at en penis kan komme ind?
Hvis man skal have heteroseksuel penetrationssex for første gang, kan man måske opleve, at fyren ikke kan trænge op i pigens skede. Mange tror, at det er, fordi pigen er så stram, at der simpelthen ikke er plads til fyrens penis. Men det er slet ikke sandt. Årsagen til, at drengen ikke kan trænge ind, er ikke, at skeden er for lille. Det er nemlig typisk, fordi man nogle gange kan komme til at spænde musklerne i skeden og bækkenbunden, fordi man er lidt nervøs.

Det kan også være, at man ikke er våd nok til, at penis kan glide op i skeden. Hvis du oplever det, kan I sammen prøve at bruge lidt længere tid på at ”varme op”, inden I har sex. På den måde bliver du mere afslappet og våd, og så skulle det gerne gå nemmere. Husk, at det er helt okay at sige stop, hvis det føles for ubehageligt, eller hvis du bliver for nervøs. Det kan være en god idé at tale med din læge, hvis ubehagen ved penetrationssex fortsætter med at være et problem.