kondomer
sex

Alt du skal vide om kondomer

Af Luise Gregersen 2. maj 2018
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vi har samlet alt det, du skal vide om kondomer. Læs det, FØR du køber din første pakke kondomer!

Kondomer er en nice opfindelse. De beskytter dig nemlig mod graviditet og kønssygdomme, så du kan koncentrere dig om at nyde din første gang. Men før du kaster dig over den første og den bedste pakke kondomer i supermarkedet, så er der altså nogle ting, som du skal have styr på!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan bliver din første gang en succes

Vi guider dig til alt, du skal vide om kondomer her.

Hvad er et kondom?

Et kondom er et tyndt gummihylster, som rulles over drengens penis og forhindrer hans sæd i at komme ind i skeden. Kondomer beskytter på den måde både mod kønssygdomme og graviditet.

Hvilken kondom størrelse er den korrekte?

Kondomer findes både i forskellige størrelser og former. Det er helt op til dig, om du vil prøve kondomer med riller, prikker, eller bare de helt almindelige. Når det kommer til kondom størrelsen, er det vigtigt, at du og din partner vælger den rigtige størrelse. Spørg derfor din partner hvilken størrelse kondomer du skal købe. Du kan købe kondomer på apoteket, i supermarkeder, i kiosker og på tankstationer. Du kan også købe dem på nettet, hvis du synes, at det er lidt pinligt.

Læs også: 5 tips til kondomer

Hvordan sætter man et kondom på?

Det kan være en rigtig god idé at øve dig i at rulle kondomer på en banan eller agurk, før du prøver at give din kæreste det på. Her er en guide til, hvordan du gør:
- Åbn kondomet helt forsigtigt, så du ikke river hul i det.
- Rul kondomet lidt ud, så du kan se, hvilken vej det skal vende.
- Sørg for, at din kærestes penis er helt hård, ellers kan du nemlig ikke sætte kondomet ordentligt på.
- Klem sammen om spidsen af kondomet med din tommel- og pegefinger, så du presser luften ud.
- Rul til sidst kondomet ned over din kærestes penis, indtil det sidder helt tæt ved roden.
- Tjek, at der ikke er luft i spidsen af kondomet. Så kan det nemlig sprænge.

Lyt til vores podcast om kondomer i vores program "Brevkassen":

Læs også: 5 ting du ikke vidste om det "dernede"

Hvor sikkert er et kondom?

Hvis kondomet er sat helt rigtigt på, så er du beskyttet mod graviditet og kønssygdomme med 97 procent. Efter 20 til 25 minutters samleje bliver kondomet slidt, og så er der større risiko for, at det sprænger. Hvis I har haft sex i mere end 20 minutter, så skal din kæreste have et nyt kondom på, for at I stadig er sikrede mod graviditet og sygdomme. På den måde sikrer i at kondomets sikkerhed procent stadigvæk er optimal.

Hvordan tager man kondomet af?

Hvis din kæreste ikke har haft udløsning, altså hvis der ikke er kommet sæd ud af hans penis, mens I har haft sex, kan I bare rulle kondomet af efter sex. Hvis han har haft udløsning, skal han holde fast i kondomet forneden, mens han trækker sig ud, så hans sæd ikke løber ud. Bind knude på kondomet, og smid det i skraldespanden - ikke i toilettet!

I galleriet herunder kan du se facts om drenge og sex!

Sejefactsomdrengeogsex

Drenge virker tit mere fremme i skoene end piger, når det gælder sex. Men faktisk mister fyrene i gennemsnit deres mødom lidt senere, end piger gør!
45 procent af fyre mellem 15 og 22 år er faktisk jomfruer! Cirka lige så mange har prøvet at have sex men senere fortrudt det.
30 procent af drenge mellem 15 og 22 år har prøvet at lyve om, hvor seksuelt erfarne de er.
75 procent af drenge, der er jomfruer, siger, at de vil vente med at have sex, til de møder den rigtige pige.
Når en dreng får en orgasme, varer det i gennemsnittet seks sekunder. Pigers orgasmer varer hele 23 sekunder!
Til gengæld får 45 procent af alle drenge orgasme hver gang, de har sex, mens kun 17 procent af piger får orgasme, hver gang de har sex.
Alle mennesker bliver tændt af dufte, men det er meget forskelligt hvilke dufte! Drenge tænder nemlig på dufte som pizza og kød, mens piger tænder på duften af lavendel og lakrids.
Man siger tit, at drenge tænker på sex hvert syvende sekund, men det er ikke videnskabeligt bevist. Det er dog bevist, at de fleste drenge tænker mere på sex, end piger gør.
Mange drenge får det, man kalder våde drømme, når de kommer i puberteten. Det betyder, at de får udløsning, mens de sover. Det er helt normalt og slet ikke farligt!
80 procent af drenge på 16 år onanerer jævnligt. Der er kun cirka halvt så mange piger på samme alder, der onanerer.