Hvornår kan man tage p-piller?
Det er ikke kun en god idé at bruge prævention, når du har sex, det er også rigtig vigtigt! Foruden at du kan blive uønsket gravid, så kan du også risikere at få kønssygdomme, og det er desværre ikke alle kønssygdomme, der er lige lette at slippe af med igen.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Læs også: Dine top spørgsmål om p-piller
Måske har du overvejet at tage p-piller, men du har måske også en del spørgsmål om p-piller. Hvornår kan man tage p-piller, er det farligt at tage p-piller og er p-piller egentlig den rigtige form for prævention for dig?
Hvor gammel skal man være for at tage p-piller?
Der er faktisk ikke nogen grænse for, hvornår man kan begynde at tage p-piller, men i Danmark er den seksuelle lavalder 15 år, så i princippet må du først have sex der. Men der er mange piger, der begynder at tage p-piller før det. Nogle p-piller kan for eksempel også hjælpe på voldsomme menstruationssmerter, og andre hjælper også på akne.
Læs også: Typiske spørgsmål om sex.
Beskytter p-piller mod sexsygdomme?
Nej! P-piller beskytter kun mod graviditet, og derfor er det rigtig vigtigt, at du også bruger kondom, selv om du tager p-piller.
Er p-piller sikre?
P-piller har en stor sikkerhed, men kun hvis du tager dem korrekt og husker din p-pille hver dag. De virker med det samme, og du skal have en recept fra din læge, inden du kan tage dem. Det vil sige, at du ikke bare kan gå på apoteket og købe dem, for din læge skal hjælpe dig med at finde de p-piller, der passer bedst til dig, der er nemlig rigtig mange forskellige slags.
Hvordan fungerer p-piller?
Du skal som regel tage din p-pille i 21 dage, og herefter skal du holde en pause på syv dage, hvor du så får din menstruation. Nogle p-piller skal tages på samme tid hver dag, men spørg din læge eller læs på pakken, hvordan du skal gøre med dine p-piller.
Læs også: Er sex farligt?
Skal man fortælle sine forældre, at man tager p-piller?
I princippet skal du ikke fortælle dine forældre, hvis du begynder at tage p-piller, men din læge må faktisk gerne fortælle dem det, hvis han eller hun for eksempel er bekymret for dig. Det kan være en rigtig god idé at fortælle dine forældre (eller bare en af dem), at du er begyndt at tage p-piller, fordi…
- De så ved, at du er ansvarlig og beskytter dig selv.
- Du slipper for, at dine forældre vil tage snakken om "blomsten og bien" med dig.
- De kan hjælpe dig med at huske den.
- Du kan få dem til at købe p-pillerne for dig, hvis du selv synes, det er pinligt - eller dyrt.
- De kan være opmærksomme på, hvis du får bivirkninger af p-pillerne - du kan for eksempel på kvalme, hovedpine, pletblødninger, brystspændinger og humørsvingninger de første måneder.
- De ved, at du er ærlig over for dem - og det er noget, forældre kan lide!
Læs også: Guide til sikker sex.
Herunder kan du læse 10 ting, der gør menstruation lidt sjovere!