sex

Q&A: 10 spørgsmål om sex

Af Anna Birch Jakobsen 27. oktober 2020
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Har du nogle spørgsmål om sex, som du mangler svar på? Vi har bedt jer søde læsere om at stille jeres spørgsmål omkring sex anonymt på Instagram. Vi har samlet de 10 mest stillede spørgsmål - læs svarene her.

Vi har svaret på 10 af jeres mest stillede spørgsmål om sex.

Hvis dit spørgsmål ikke er besvaret - eller hvis du har flere spørgsmål, kan du altid skrive til Sexlinien.

Det er en rådgivningsportal, hvor du 100% anonymt kan chatte, ringe eller skrive til deres brevkasse med spørgsmål, du skulle have om alt fra sex, seksualitet, prævention, abort, graviditet, køn, krop, lyst, pubertet, den første gang og så videre.

Se svarene på jeres spørgsmål her:

1. Hvornår er det normalt at have sex?
Det findes ikke nogen 'rigtig' alder eller noget bestemt tidspunkt, hvor det er 'normalt' at begynde at have sex. Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår man føler sig klar og begynder at have lyst til sex.

Gennemsnitsalderen i Danmark for at have sex første gang er 16-16,5 år gammel. Men der er flere, som er ældre eller yngre første gang. Det vigtigste er, at man venter med at have sex, til man selv er klar til det - og at man føler sig tryg, når det skal ske. Man skal ikke lade sig presse af en kæreste, som er klar eller af vennerne, som siger, de har haft sex.

2. Skal man have barberet sig forneden for at kunne have sex?
Nej, det skal man ikke. Det er intet forkert eller ulækkert i at have kønsbehåring - det er en naturlig del af kroppen, og du kan have sex uanset, om du har naturlig kønsbehåring, trimmet kønsbehåring eller er helt glatbarberet. Det er din krop, og du bestemmer helt selv, om du har lyst til at barbere dig eller ej. Det handler om, hvad du selv føler dig bedst tilpas med.

Læs også: 10 akavede spørgsmål om kroppen

3. Gør det ondt at have sex for første gang?
Der findes mange forskellige former for sex, og i langt de fleste tilfælde gør det ikke ondt, uanset hvilken form for sex du har, og hvem det er med. Men hvis man skal have noget op i skeden for første gang og er lidt nervøs, kan man ubevidst komme til at spænde op i bækkenbunden, og så kan det komme til at gøre en smule ondt. Det er meget normalt og ikke farligt.

Når du skal have sex for første gang (og alle gange derefter) er det generelt vigtigt, at du føler dig tryg, slapper af, og at I tager det i et tempo, så det bliver en god oplevelse for jer begge. Sex skal være dejligt, så hvis det gør for ondt, er det vigtigt, at du siger det.

4. Hvorfor bløder nogle piger, når de har sex for første gang?
Det er endnu engang vigtigt at pointere, at der findes mange forskellige former for sex, og i langt de fleste tilfælde bløder piger ikke uanset, hvilken form for sex der er tale om.

Men nogle piger kan opleve at bløde den første gang, de får noget, der er større end en finger op i skeden - det er det, man vil kalde for penetrationssex. Det kan også ske, at det bløder en smule både anden, tredje eller fjerde gang. MEN størstedelen bløder ikke den første gang ved penetrationssex.

Grunden til, at man kan opleve at bløde, hvis man har penetrationssex skyldes flere forskellige ting. Når der skal noget på størrelse med en penis op i skeden, så udvider din kønskrans sig. Det kan gøre, at man kan få nogle små rifter, eller måske er man lidt nervøs og spænder for meget op i musklerne i underlivet.

Kønskransen er den, som mange tror hedder en 'jomfruhinde'. Men ordet jomfruhinde kan nemt misforstås, fordi man slet ikke har nogen hinde - men derimod en åben krans lidt ligesom en badering.

Du kan læse mere om kønskransen her.

Læs også: 5 myter om sex, som ikke passer

5. Kan man godt blive gravid første gang, man har sex?

Hvis du har fået din menstruation, kan du blive gravid, hver gang du har penetrationssex, hvor selve penetrationen udføres med en penis - også den første gang! Derfor er det vigtigt, at du bruger kondom - eller hvis du har en fast sexpartner, kan du tage en form for hormonprævention for at undgå graviditet.

Det er kun ved ubeskyttet penetrationssex med en penis, at du kan blive gravid. Der findes mange andre former for sex, hvor du ikke kan blive gravid. F.eks. hvis du har oralsex eller har sex med en af samme køn.

6. Hvordan beskytter jeg mig bedst, når jeg skal have heterosseksuel penetrationssex?
Den bedste form for beskyttelse, hvis du skal have heteroseksuel penetrationssex, er kondom, da det er den eneste form for prævention, som i dette tilfælde både beskytter dig mod kønssygdomme og graviditet.

Du kan læse meget mere om prævention til sex mellem piger og drenge her.

7. Hvordan virker p-piller, og hvordan bruger man dem?
P-piller er en hormonbaseret prævention, som indeholder de kvindelige kønshormoner. De sørger for, at du ikke kan få ægløsning og dermed ikke kan blive gravid.

Man skal tage pillerne hver dag, på samme tidspunkt af dagen, i 21 dage, og herefter holder man en pause på syv dage, hvor man får sin menstruation. Når de syv dage er gået, starter man på sin næste pakke, som også har 21 piller til 21 dage.

Du kan læse meget mere om p-piller her.

Læs også: Her er 8 ting, du skal vide om sex, din første gang og prævention

8. Hvordan har to piger sex?
To piger kan have sex på mange forskellige måder. Præcis ligesom sex mellem en pige og en dreng eller andre køn, kan det være mange forskellige ting. Det hele afhænger af, hvad man kan lide, og hvad man har lyst til.

Mange piger, der har sex med hinanden, bruger tungen, fingrene, hænderne eller noget sexlegetøj. Sex behøver ikke at betyde, at der skal noget 'op' i skeden. Sex er også, når man rør ved hinandens kønsdele, bruger tungen eller andre ting, som føles godt. Mange piger er særligt følsomme omkring klitoris. Den sidder ikke oppe i skeden, men 'udenpå' kroppen, der hvor dine kønslæber mødes. Den kan også stimuleres seksuelt.

Se mere om klitoris, og hvor den sidder i denne video.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når to piger har sex, kan de af gode grunde ikke bruge et kondom. Men det betyder ikke, at man ikke skal beskytte sig mod kønssygdomme. Der findes andre former for prævention, som kan beskytte dig, når du har sex med en pige. Dem kan du læse mere om her.

9. Hvordan kommer sæd ud af kroppen igen, efter man har haft sex?
Det er en god ide, kun at have penetrationssex uden kondom, hvis du har en kæreste eller fast sexpartner, hvor ingen af jer har sex med andre, og hvis I begge er tjekket for kønsygdomme. Derudover skal du selvfølgelig sørge for, at du er på en anden form for prævention, som sørger for, du ikke bliver gravid.

Hvis der er styr på det, så kan man godt have penetrationssex uden kondom, og din partner kan komme oppe i din skede. Når han trækker sin penis ud, vil der højst sandsynligt komme noget sæd med ud. Det kan også være, at det først begynder at løbe ud, når du rejser dig op. Det kan derfor være en god ide at have noget papir klar, som du kan tørre sæden op med, når den løber ud.

Det er en god idé at tisse, efter du har haft sex. Det sørger for, at der ikke kommer nogle bakterier op i dit urinrør, som kan give dig blærebetændelse. Her kan sæd også løbe ud af din skede og ned i toilettet.

Nogle gange kan der sidde en smule sæd oppe i dig i længere tid, som senere løber ud i dine trusser i løbet af dagen eller natten.

10. Kan en gynækolog (en underlivslæge), din kæreste eller nogen anden se på dit underliv, om du har haft sex før?
Nej. Dine kønsdele ændrer sig ikke, selvom du har haft en penis (eller noget som helst andet) oppe i din skede. Hverken din gynækolog, din kæreste eller dig selv kan se eller mærke, om du har haft sex før.