sex

Sex: 5 fraser, som vi heldigvis ikke bruger længere

af Karoline Mathilde Rasmussen 1. februar 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Shutterstock
Visse myter og fejlagtige fortællinger har i lang tid været dominerende i forhold til krop og sex. Vi sætter skarpt på nogle af de misforståelser, der så småt er på vej ud.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

1. “Hun har mistet sin mødom”.

Når man har haft sex for allerførste gang, har det været ganske udbredt at bruge udtrykket “at miste sin mødom”. Heldigvis, har vi lyst til at sige, mister man ikke noget, når man har været sammen med nogen for første gang.

2. “Klitoris er på størrelse med en lille ært”.

Der findes et utal af myter om krop og sex, og en af de største er nok den om klitoris. Den er altså meget mere end en lille ært! Faktisk er klitoris et 7-12 cm langt – og hovedsageligt indre – organ, der stort set er på størrelse med en penis. Det meste af klitoris er altså skjult inde i kroppen. Den del af klitoris, du kan se, er klitorishovedet, og størrelsen på det varierer også fra person til person. I forhold til at få orgasme er klitoris helt central. Mange kan faktisk kun opnå orgasme, hvis klitoris bliver stimuleret.

3. “Sex = penetration”.

Ja, selvfølgelig(!) er sex meget mere end en pik, der føres ind i en skede. Heldigvis er vi også blevet meget bedre til at tale om alle de fantastiske aktiviteter, der alle sammen er sex, men som ikke indebærer penetration.

4. “Skamlæber”.

… Skal selvfølgelig kaldes kønslæber. Der er intet som helst skamfuldt over dine eller andres kønslæber. De er dejlige, de er fantastiske, og de er smukke, uanset hvilken farve, form eller størrelse de kommer i.

5. “Jomfruhinden”.

Du har helt sikkert hørt folk tale om en såkaldt jomfruhinde, og hvordan den bliver brudt og bløder, første gang man har penetrationssex? Glem den fortælling – jomfruhinden findes nemlig ikke. Hvad der derimod findes, er en slimhindefold (hymen), den såkaldte kønskrans, som er en elastisk krans på indersiden af skedevæggen. Den kan godt sprække en smule, hvis man stikker noget op i skeden – for eksempel en tampon – men den forsvinder altså ikke, og den bliver heller ikke brudt. Den sidder der hele livet, ændrer sig gennem årene, og så ser den forskellig ud fra person til person.

Læs mere om