Vi Unge undersøger: Hvad er slut-shaming?
Har du nogensinde lagt mærke til, at piger, der har været sammen med mange, bliver kaldt ”billige”, mens fyre, der gør det samme, bliver hyldet for det? Har du prøvet at blive dømt for at have en crop top eller kort nederdel på? Eller har du selv prøvet at se ned på en anden pige, bare fordi hun har kysset med flere, end du selv ville have lyst til?
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Alle de ting er eksempler på det, man kalder slut-shaming – når man udskammer især piger for de valg, de tager om deres egen krop. Og det er mere accepteret i vores kultur, end man lige går og tror. Vi er nemlig vokset op med tanken om, at pigers selvrespekt blandt andet handler om, hvor få personer man giver adgang til sin krop, og hvor ”beskeden” man er i sin påklædning og opførsel. Men sådan burde det slet ikke være.
Først og fremmest er slut-shaming en af mange måder, hvorpå piger og kvinders kroppe bliver udskammet og forsøgt kontrolleret. Det er problematisk, når man bedømmer andre menneskers værdi ud fra, hvem og hvor mange de vælger at have sex med, hvordan de går klædt, og hvem de vælger at date. Vi er nemlig overhovedet ikke defineret af nogen af de ting, og det er nedsættende, når man reducerer en person til deres krop, antal sexpartnere eller påklædning.
En af de bedste måder at skabe en forandring på er gennem den måde, vi taler. Vores ord har en enorm betydning, og de er med til at holde fast i de problematiske stereotyper, vi har. Kun sådan kan vi få en verden, hvor kvinder er meget mere end blot deres kroppe.
TÆNK, FØR DU TALER
Hvis man ønsker en forandring, er det bedste sted at starte hos sig selv. Nogle gange kan man nemlig godt komme til at sige nogle problematiske ting, uden at man egentlig ved, hvor skadende det kan være. Prøv derfor at tænke over, om du bruger nogle ord om andre, du burde genoverveje. Husk, at vi alle kommer til at begå fejl, og at det, der betyder noget, er, om du er villig til at gøre en forskel, næste gang du står i samme situation.
KALD ANDRE UD
Det kan godt virke grænseoverskridende at rette på andre, når de siger noget upassende. Men du skal huske, at hver gang du kalder andre ud for slut-shaming, så gør du dem opmærksomme på et større problem, som vi alle sammen bliver berørt af. Hvis du ikke ved, hvad du skal sige, giver vi dig nogle eksempler lige her:
- ”Hvorfor bruger du de ord?”
- ”Jeg kan ikke lide, når du siger sådan.”
- ”Hvad mener du med det?”
Vi Unge undersøger: Hvad er OnlyFans?
LÆS OP PÅ EMNET
Slut-shaming er et emne, der er umuligt at indkapsle med få ord. Derfor er der masser af muligheder for at blive klogere på, hvordan vi alle sammen kan nedbryde skadende stereotyper. Du kan for eksempel følge @waginapineapple på Instagram. Personen bag er Sofie Riise Nors, som gennem satiriske og lærende illustrationer kommenterer undertrykkende strukturer, der påvirker især kvinder og minoriteter.
KENDISSER, DER ER BLEVET SLUT-SHAMET
For kvinder i musikindustrien er slut-shaming – desværre – noget, de skal lægge øre til dagligt. Kvindelige artisters kroppe bliver ofte gjort til et diskussionsemne i stedet for deres musikkarriere. For eksempel er Ariana Grande, Little Mix og Miley Cyrus alle blevet kritiseret for at synge om sex og for at optræde i bodysuits og crop tops.
ARIANA GRANDE
– Jeg bruger mit talent OG min seksualitet hele tiden, fordi jeg selv vælger det. Kvinder kan være seksuelle OG talentfulde. Nøgne og værdige. Det er VORES valg, og vi bliver ved med at kæmpe, til alle mennesker forstår det.
LITTLE MIX
– Vi er kvinder, der omfavner vores egen seksualitet. Hvis det er tilladt for mænd at rappe om det, så må kvinder også synge om det. – Når mandlige kunstnere optræder i bar mave, så jubler alle, men hvis kvinder gør det, er det lige pludselig ikke passende mere.
MILEY CYRUS
– Mænd kan date et hav af unge, smukke kvinder, uden at det har nogen former for konsekvenser. De bliver typisk kaldt for ”legender”, hvorimod kvinder bliver kaldt for ”ludere”.