slettet billede
Det sker

4 tips til at få slettet dit private billede på nettet

Af Louise Haack 3. februar 2017
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Hvad kan du gøre, hvis du pludselig opdager, at et af dine private billeder er blevet delt med andre mod din vilje?! Find ud af det her.

Lad os slå det fast med det samme. Andre personer må IKKE dele dine private billeder på nettet, hvis du ikke har givet dem lov! Det er faktisk ulovligt at dele billeder af andre personer, hvis man ikke har spurgt personen, om man gerne må gøre det. Men … Nogle gange sker det desværre alligevel, og så er det rart at vide, hvad man kan gøre ved det.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan passer du på dig selv på nettet

Det er næsten altid en god idé at se, om man selv kan løse problemet først.

Har du for eksempel sendt et billede til en person på sms og fortrudt det, kan du bede personen om at slette billedet igen. Du kan bede personen om at gøre det, mens du kigger, så du er sikker på, at billedet rent faktisk bliver slettet.

Læs også: Nøgenbilleder: 5 vigtige spørgsmål, du skal kende svaret på

Det er klart den nemmeste løsning, hvis du har delt et billede med en person uden at tænke over, at du måske ikke havde lyst til at få det billede delt med alle andre.

Det er lidt sværere at få sit billede slettet, hvis det først er blevet delt på sociale medier. Det kan for eksempel være, hvis den person, du delte dit billede med, har lagt det på Facebook, delt det i en gruppe eller sendt det til andre på Snapchat. Men der er stadig nogle ting, du kan gøre, for at få dit billede fjernet igen.

4 tips til at få slettet dit private billede

1. Anmeld det på siden.

Det første skridt, du kan tage, er at anmelde billedet på siden – og gerne så hurtigt som muligt efter du har opdaget, at dit billede er blevet delt. Jo hurtigere det bliver slettet, jo færre personer ender med at se det. Skriv til det sociale medie, og bed om at få billedet fjernet. Det er en god idé at forklare, hvorfor du gerne vil have slettet billedet i stedet for bare at skrive, at du vil have det slettet. Det kan godt tage et stykke tid, før du får svar, men hvis der går for lang tid, kan du sagtens prøve at skrive igen.

2. Fortæl det til en voksen.

Det kan godt føles lidt, som om at verden er ved at gå under, hvis du har fået delt et privat eller intimt billede mod din vilje. Men prøv at tage det roligt, og lad være med at være flov over det. Det er IKKE din skyld, at billedet er blevet delt, selv om det er dig selv, der har taget det til at begynde med. Derfor er det heller ikke pinligt at bede om hjælp fra en voksen, så billedet kan blive slettet igen.

3. Få hjælp fra professionelle.

Der er flere forskellige organisationer, der tilbyder at hjælpe unge, der har fået delt private eller intime billeder mod deres vilje. For eksempel har Red Barnet lavet en hjemmeside, der hedder www.sletdet.dk, hvor man kan læse meget mere om, hvordan man kan få slettet billedet igen. Du kan også ringe eller skrive til deres professionelle rådgivere, som kan hjælpe dig – de har hjulpet mange andre piger, der har prøvet det samme som dig, så de ved lige præcis, hvad de skal gøre!

4. Kontakt politiet.

Hvis du mener, at du har været udsat for noget ulovligt, skal det selvfølgelig anmeldes til politiet. Det kan for eksempel være hvis et nøgenbillede af dig er blevet delt mod din vilje. Det er en rigtig god idé at få hjælp fra en voksen, for der er en masse ting, man skal have styr på, når man vil anmelde noget ulovligt.

En god huskeregel ...

Uanset hvilket billede du sender til en person, så er det altid en god idé at tænke over, hvad der vil ske, hvis personen vælger at dele billedet af dig med andre. Du skal selvfølgelig stole på dine venner og din kæreste, men det er bare en god idé at tænke over, hvad konsekvenserne kan være, så du ikke ender med at fortryde dit valg senere, fordi I for eksempel slår op eller bliver uvenner.

Du skal også huske at passe på dig selv, når du flirter online. Se, hvordan du kan gøre det, her:

Pasdigselv,nårduflirteronline

Flirter du med en, du ikke kender i virkeligheden? Så skal du være ekstra opmærksom på at beskytte dig selv. Selv om du kender hans fulde navn og har set billeder og måske endda video af ham, er der nemlig stadig en risiko for, at noget kan gå galt. Hvis I aftaler at mødes i virkeligheden, så tag en veninde med for en sikkerhedsskyld.
Shutterstock
Du skal aldrig afsløre din adresse, hvor du går i skole eller andre følsomme oplysninger om dig selv til nogen, du ikke kender. I kan nemlig sagtens flirte og chatte sammen uden at vide de ting om hinanden, og det er langt bedre at være på den sikre side!
Shutterstock
Når du skal til at sende ham billeder eller en video af dig selv, så kan du stille dig selv spørgsmålet: ”Ville jeg være okay med det, hvis andre så det her?” Hvis svaret er nej, så lad være med at sende det, for der er altså bare en risiko for, at det bliver set af andre, når det først bliver sendt af sted via nettet – også selv om du kender personen i virkeligheden. Det virker uskadeligt i øjeblikket, men tænk hvis dine billeder pludselig bliver spredt.
Shutterstock
Det er skønt at flirte på nettet, fordi man nogle gange finder mod til at skrive noget, man måske ikke havde sagt i virkeligheden - men der kan også være ulemper ved det. Der kan nemlig nemt opstå misforståelser, når man ikke kan se personens ansigtsudtryk imens, så husk at tænke over, hvad du skriver, og hvordan det kan opfattes af andre.
Shutterstock
Det er intet galt i at kigge hans profiler igennem, og få et overblik over hvem han er, men sørg for at undgå pinlige stalker-kiks. Det er nemlig ret tydeligt, hvad du har gang i, hvis du pludselig liker et flere års gammelt billede eller siger noget, du kun ved på grund af dit stalkeri.
Shutterstock