En af Drengene, Apple Tree Productions. Instruktion Teys Schucany
Film & serier

Jonathan fra ’En af drengene’ håber på forandring: ”Jeg synes, folkeskolen er et hårdt miljø”

Af Sigrid Glavind 22. maj 2023
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Philip Peng Rosenthal / Viaplay
Folkeskolen er svær, hvis man føler sig anderledes. Det har Jonathan Tage Pedersen, som er aktuel i serien ”En af drengene”, både oplevet på egen krop og gennem karakteren Lau.

Lau tør ikke være sig selv.

Både de voksne og de andre drenge abonnerer nemlig kun på maskuline stereotyper, hvilket Lau har svært ved at leve op til. Han prøver ihærdigt at blive en af drengene på den traditionsrige ”manddomstur”, som 9. klasse-eleverne tager på, for at vende hjem som ”rigtige mænd”.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Heldigvis møder Lau den udadvendte og selvsikre Aksel. Aksel er både sød og smuk, og Lau bliver hurtigt lun på ham. Mødet med Aksel ender med at blive altafgørende for Laus personlige rejse i Viaplays nye serie "En af drengene", som havde premiere 18. maj 2023.

”Jeg ville ønske, jeg var på Mars”

Bag karakteren Lau findes 15-årige Jonathan Tage Pedersen. Og det lå ikke Jonathan fjernt at spille en dreng, der føler sig anderledes, som han skulle i serien ”En af drengene”.

Lau (tv.) spilles af Jonathan Tage Pedersen og Aksel (th.) spilles af Jacob Spang Olsen.
Foto: Philip Peng Rosenthal/Viaplay

– Der er en barsk tone i folkeskolen, og man kan godt være bange for, om man siger noget forkert. Det kan være helt ned til detaljer, som hvordan man siger ”hej”. Jeg har det tit ret stramt med at gå i folkeskole. Jeg ville ønske, at jeg var på Mars, hvis jeg selv kunne bestemme, smiler han.

Jonathan tør godt være sig selv, og han har mange gode venner, som støtter hinanden. Alligevel har han oplevet, at det kan være svært at være ’en af drengene’. Derfor kan han nemt relatere til sin karakter, Lau, som tit føler sig anderledes. F.eks. spiller Lau ikke fodbold, som de fleste af de andre drenge i serien.

– Du skiller dig ud, hvis du ikke spiller fodbold. Jeg har selv aldrig gået til noget sport, og jeg hang meget ud med pigerne. Det har haft konsekvenser, helt tilbage til jeg gik i børnehave, fortæller Jonathan.

En af Drengene
Serien er instrueret af Teys Schucany og skrevet i fællesskab med forfatter Frederik Rye Nielsen.
Foto: Philip Peng Rosenthal / Viaplay

Og skiller man sig ud, så hører man for det, oplever Jonathan.

– Tonen er hård, når folk går klædt eller udtrykker sig anderledes. Jeg synes, at det er et hårdt miljø, og nogle gange er jeg i chok over, hvordan folk taler til hinanden, pointerer han uden tvivl i stemmen.

Lukket inde i et skur

Selv om Jonathan har mange gode venner i dag, mærkede han allerede de maskuline idealer på egen krop så tidligt som i børnehaven. På trods af sin mors bekymringer, valgte Jonathan en dag at tage en lyserød prinsessekjole på i børnehave.

– Min mor har altid syntes, jeg skulle gå i det, jeg havde lyst til. Og jeg tager gerne prinsessekjole på igen i folkeskolen. På den måde er jeg ret stædig, smågriner Jonathan, på trods af mindet som for mange ville være traumatisk.

Facts om Jonathan Tage Pedersen

  • Jonathan er 15 år og går i 9. klasse
  • Hans største drøm er at score en Marvel-rolle
  • Udover at være skuespiller, spiller han også musik
  • Jonathan spillede Tristan i DR-serien ”Klassen”

Få en 'Aksel' i dit liv

Jonathan er ikke i tvivl.

– Vær dig selv. Gør, hvad du har lyst til og lad være med at tænke på, hvad andre synes. Det er hårdt, men du kommer på benene igen. Det er den eneste måde, du kan finde dig selv på, smiler Jonathan.

I serien finder Lau styrke og inspiration i den selvsikre Aksel. Aksel tør være sig selv, selvom han er anderledes end de andre 9. klasse-drenge. Venskabet med Aksel giver Lau skubbet til at finde sig selv.

Og har man ikke en ’Aksel’ i sit liv lige nu, så skal der nok der nok komme en i fremtiden, mener Jonathan. Der findes ikke kun dem, man går i klasse med, der er mange andre på og uden for skolen.

– Der vil altid være én eller anden, som du har noget til fælles med et sted, også selv om du ikke kender den person lige nu, forklarer han.

Et håb om forandring

Selv om én serie ikke kan revolutionere folkeskolen, så har Jonathan et håb om, at elever i folkeskolen ser serien.

– Det er meget at håbe på, det ved jeg. Men de der underlige stereotyper på, hvordan man ser ud, f.eks. som homoseksuel, håber jeg, vi kan være med til at bryde ned i folkeskolen. Jeg ved selvfølgelig ikke, om det bare er min folkeskole, men jeg synes, at der er et voldsomt miljø. Det er burde nærmest være ulovligt, fortæller han.

Du kan se hele miniserien, "En af drengene", på Viaplay nu.

En af Drengene
Foto: Philip Peng Rosenthal/Viaplay