2. Spar på vandet i vandhanen. Sluk for vandet, når du børster tænder, eller når du hjælper dine forældre med at skrælle kartofler.
3. Lad være med at tage karbad for tit, for du bruger nemlig meget mere vand, når du tager karbad end ved brusebad.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
4. Tag cyklen eller offentlig transpor, når du skal nogle steder hen.
5. Køb genbrugstøj eller jule- og fødselsdagsgaver i eksempelvis Røde Kors' webshop, hvor der faktisk er nogle ret fede ting.
6. Giv dit gamle tøj og dine sko til genbrugsforretninger i stedet for at smide det ud.
7. Når du afleverer dine flasker i flaskeautomaten, kan du klikke på knappen, hvor du donerer din flaskepant til et godt formål frem for at beholde pengene selv.
8. Få et sponsorbarn. Du kan spørge dine forældre, om de vil hjælpe med at betale til barnet.
9. Lad være med at smide skrald og flasker ude i naturen, brug skraldespanden!
10. Køb økovenlige poser og indkøbsnet til din shopping.
11. Sig nej tak til poser, når du er ude og shoppe, hvis du allerede har en pose, hvor sagerne kan være i.
12. Sluk for computeren og lyset, når du forlader dit værelse.
Herunder kan du læse, hvad du ikke vidste om verdens fattige unge!
Detvidsteduikkeomverdensfattigeunge
En fjerdedel af verdens befolkning er mellem 15 og 30 år, og næsten 90 procent af alle unge mennesker bor i det, vi kalder udviklingslande. I et udviklingsland lever størstedelen af befolkningen i fattigdom, og der ikke er meget industri til at sikre en god økonomi i landet.
238 millioner unge lever faktisk i dyb fattigdom.
Fattigdom kan betyde, at forældre bliver nødt til at sende deres børn og teenagere på arbejde for at tjene penge i stedet for at sende dem i skole.
Det betyder, at hvert fjerde ungt menneske i udviklingslandene faktisk ikke kan læse en sætning.
Faktisk er 75 millioner unge mennesker i udviklingslandene arbejdsløse, og hundrede millioner flere har nogle jobs, som ikke matcher deres kvalifikationer.
Fattigdom er en af de største grunde til, at piger bliver gift tidligt, og derfor også bliver unge mødre. Når en pige bliver ”afsat”, er hun nemlig ikke en udgift for en fattig familie mere.
Herhjemme må man stemme, når man er fyldt 18 år, men i en tredjedel af verdens lande, har man først ret til det, når man er 25 eller ældre.
I flere lande (for eksempel i Tanzania og i Kenya i Afrika) skal man have en registreret adresse for at kunne stemme. Det er et problem, da mange unge lever i slum.
En ud af fire unge på globalt plan har svært ved at finde arbejde til mere end 1,25 dollars om dagen.
Heldigvis er der mange organisationer som ”UNICEF”, ”Red Barnet”, ”Folkekirkens Nødhjælp” samt en masse andre, som gør alt, hvad de kan, for at forbedre levevilkårene for børn og unge i hele verden. Det bedste, vi kan gøre, er derfor at følge godt med, holde os opdaterede og støtte organisationerne, så godt vi kan, når der er indsamlinger.