4 tips til at tackle mobning
Hvorfor bliver jeg mobbet? Mobning er noget af det værste, du kan opleve i din skoletid, og du kender måske allerede situationer som disse:
"Du går ind i klassen og ser pludselig, at en af de smarte drenge har fundet din lektiebog. Han læser højt fra de personlige sider, hvor du har skrevet en masse hemmeligheder ned. Nu ved hele klassen, at du er forelsket i ham den søde fra parallelklassen. Pinligt! Hvad skal du gøre?"
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
"Det var dejligt med en tiltrængt pause mellem timerne. Stille og roligt finder du din plads, men ud af ingenting hører du en råbe: "Fede ko!". Du kigger rundt og ser til din store overraskelse, at dit navn står på hele tavlen, og rundt om står en masse grimme ord om dig. Ovre i hjørnet sidder de seje piger og griner. Du ved, at det er dem, som har været på spil …"
Læs også: Hvorfor bliver jeg mobbet?
"Et kraftigt ryk i dit hår kaster dit hoved tilbage, og smerten breder sig. Hvad var det? Det gjorde vildt ondt! Du vender dig rundt, og står nu ansigt til ansigt med bøllen fra årgangen over dig. Han skubber til dig og råber: "Flyt dig så, din lille lort!". Hvorfor rev han i dit hår? Hvorfor skubbede han? Du har jo ikke gjort ham noget!"
"De andre piger står allerede og snakker det sædvanlige sted. Du kommer lidt senere ud til pausen, fordi du lige skulle nå noget. Glad og smilende går du hen mod dem, men så vender hende den nye pige sig rundt. "Gå med dig", siger hun. Hvad sker der? "Vi gider ikke have dig med!". De andre piger nikker og kigger på dig. Hvorfor vil de ikke være sammen med dig? "
Måske er du selv været ude for noget lignende i skolen eller på sociale medier, eller også har du set andre være udsat for mobning? Vi har snakket med Camilla fra Børns Vilkår, og hun ved en del om, hvordan man skal tackle mobning.
Læs også: Er du mobber?
Her er fire gode tips til at tackle mobning:
1. Konfrontér mobberen
Ved mobberen overhovedet, at du bliver ked af det, når personen udsætter dig for sine pinsler? Kig personen ind i øjnene og fortæl ham/hende, at du faktisk bliver ked af det, når personen er sådan imod dig. De fleste gange ved mobberen nemlig ikke, hvad personen i virkeligheden gør ved dem, der bliver drillet.
Det kan være rigtig svært at konfrontere en mobber, da det kræver rigtig meget, og det er helt okay, hvis du ikke føler dig tryg ved det. Der er mange andre måder at stoppe mobning på.
2. Søg støtte hos dine venner
Kan du ikke løse problemet selv, er det en rigtig god ide at spørge dine venner om hjælp. Først og fremmest kan du fortælle dem, hvordan du har det, når mobberen er efter dig. Du skal aldrig gå og gemme disse følelser for dig selv. Det er nemlig en kæmpe lettelse at fortælle om sine problemer til andre, der samtidig forstår dig.
En mobber driller sjældent en gruppe, så et godt råd er at stå sammen og forsvare hinanden. Giv udtryk for, at I ikke bryder jer om dét, som mobberen gør.
Læs også: Mobning - tør du hjælpe andre?
Det behøver ikke kun at være dine nære venner, du forsvarer. Ser du en klassekammerat eller en anden person i skolen blive mobbet, er det SÅ sejt, hvis du hjælper den mobbede. Vi skal hjælpe hinanden med at få en sjov og sikker skolegang - fri for mobning.
3. Tag det op i klassen
Nu er det nok. Mobberen forstår ikke, at personen skal stoppe. Det er nu tid til at gå til læreren. Fortæl læreren om problemet: Hvem føler sig mobbet og hvem føler de sig mobbet af? Få læreren til at tage det op i klassen, så alle kan få det bedre I klassen.
Læs også: Hvornår er det mobning?
Det er nemlig ikke altid dem, der griner med mobberen, som støtter, hvad personen gør. Oftest griner de bare med, fordi det kræver meget mod at gå imod mobberen. Faktisk kan de fleste godt sætte sig ind i den mobbedes situation, og når problemet så bliver taget op i klassen, tør de måske fortælle, hvordan det er at se andre blive mobbet.
Måske vil dem der mobber gerne stoppe med det, hvis de bare får lidt hjælp med det.
4. Snak med en voksen
Hele 95 procent af alle forældre i Danmark bekymrer sig om, at deres børn bliver mobbet. Derfor kan du altid gå til dine forældre, hvis du ikke føler dig tryg ved de tre ovenstående trin.
Dine forældre ved helt sikkert, hvordan du skal hjælpes, og de forstår, hvad det er, som du går igennem. Derfor skal du ikke være bange for at fortælle dem alt. Jo mere du fortæller, jo bedre kan de hjælpe dig.
Er du ikke tryg ved at fortælle dine forældre om problemet, kan du også fortælle det til en anden voksen, som du taler godt med. Det kan være din lærer, din venindes mor, din bedstemor eller en helt fjerde. Så kan de tage snakken med dine forældre, så du ikke behøver at gøre det, eller hjælpe dig med at løse dit problem.
Læs også: Kom videre efter mobning
I galleriet kan du læse om, hvordan du skal stoppe med at bagtale veninder!