Bliv en god praktikant
Samfund

7 tips, der gør dig til en god praktikant

Af Anne-Sophie Uldall Petersen 12. oktober 2016
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Skal du i praktik snart? Så læs de her tips til at blive en god praktikant, og imponér dit praktiksted.

Det er spændende, sjovt og udfordrende at være i praktik. Som praktikant er du en del af en rigtig arbejdsplads, og du vil selvfølgelig gerne gøre et godt indtryk samtidig med, at du lærer en hel masse.

Her er 7 tips, der gør dig til en god praktikant:

Vær forberedt
Du får sikkert noget info fra dit praktiksted, inden du skal starte, men hvis der er ting, du stadig er i tvivl om, er det helt okay at ringe og spørge. Skal du for eksempel have din egen computer med? Og er det frokostordning?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vær høflig
Når ugen starter, er det godt at gå rundt og præsentere sig selv for afdelingen, du skal sidde i. Det er også rigtig god stil at sige ordentligt farvel til alle og takke for praktikopholdet, når ugen er omme.

Læs også: Bliv en god praktikant: Kom over din generthed

Hør godt efter
Når du får en opgave, er det vigtigt at høre godt efter, når du får forklaret, hvordan du skal løse den. Hvis du har spørgsmål til opgaven, så stil dem, inden du går i gang, så du kan lave opgaven rigtigt i første forsøg. Tag noter, hvis der er mange detaljer, du skal huske, og gør dig umage med at løse opgaven, så dit praktiksted kan se, at du har taget den seriøst.

Kom med ideer
Er der noget, du virkelig godt kunne tænke dig at vide eller prøve i løbet af din praktikuge? Så er det helt okay at foreslå det for din kontaktperson. De bliver helt sikkert bare glade for, at du tager initiativ.

Stil spørgsmål
Dit praktiksted kan godt lide, at du er nysgerrig, og du har jo en perfekt mulighed for at få en masse spændende viden, så spørg bare løs!

Læs også: Find en god praktikplads

Kom til tiden
Det er virkelig utjekket at komme for sent, når man er i praktik, så sørg for at tage hjemmefra i god tid. Det er også en god idé at have telefonnummeret på din kontaktperson, så du har mulighed for at ringe, hvis der sker noget uforudsigeligt, så du bliver sent på den.

Sociale medier?
Nogle steder er det okay at tage en lille pause, hvor man lige tjekker Facebook og Instagram, men andre steder er det et no-go. Lur lidt på, hvad de andre gør, og hvis du er i tvivl, så spørg!

Hav en rigtig god praktik-uge!

I galleriet kan du se syv ting, der skaffer dig det fede fritidsjob:

7ting,derskafferdigdetfedefritidsjob

Det er aldrig en dum idé at kende mennesker, når man er på jobjagt. Snak med dine venner, der har fritidsjob. Måske hører du gennem dem, at der er rigtig travlt på deres arbejde, og at de godt kunne bruge flere hjælpende hænder. Og så er det jo bare med at få afleveret en ansøgning hos chefen!
Det er en rigtig dum idé at skrive en generel ansøgning, lave ti kopier af den og aflevere den hos alle de steder, du er interesseret i at arbejde. Det er nemlig rigtig tydeligt for en arbejdsgiver, hvis en ansøgning er helt generel, og så giver det jo det indtryk, at du ikke har gidet bruge tid på at skrive en målrettet ansøgning til netop deres virksomhed. Og hvorfor skulle de så gide bruge tid på en jobsamtale med dig? Skriv i stedet en ansøgning, der tager udgangspunkt i det sted, du gerne vil arbejde.
En sjusket ansøgning med mange fejl ser bare ikke særlig professionel ud, så det er en rigtig god idé at få en til at læse din ansøgning og dit CV igennem, så du slipper for stave- og slåfejl.
Det er aldrig en dårlig idé at møde personligt op og aflevere en ansøgning og et CV hos en virksomhed, du er interesseret i at arbejde hos. Det viser, at du er handlekraftig og har ben i næsen. Det kan arbejdsgivere godt lide!
Det giver altid et rigtig godt indtryk til en jobsamtale, hvis du ved noget om det sted, hvor du søger job. Derfor er det en rigtig god idé at researche virksomheden og dens produkter, inden du skal til samtale. Jo mere du ved om stedet, jo nemmere får du ved at stille de gode spørgsmål, der imponerer din (måske) kommende chef.
Hvis du kommer til jobsamtale, er det en supergod idé at stille spørgsmål. Det viser, at du er nysgerrig og interesseret i arbejdspladsen. Drop dog spørgsmålene om løn og fridage i første omgang, og spørg i stedet ind til virksomhedens fremtidsplaner, strategier eller største udfordringer.
Det er utroligt så stor en forskel et smil kan gøre. Det er helt normalt at være nervøs til en jobsamtale, men så længe du smiler og er åben og høflig, skal du nok få efterladt et rigtig godt indtryk.

Læs mere om