Mit liv

Bliv sej til at huske

Af Stine Kærsgaard 30. marts 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Er du en af dem, der sætter store krydser på hænderne, laver noter på telefonen eller hænger gule sedler op over det hele, fordi du husker dårligt? Læs med her, og bliv sej til at huske – det er altså mega brugbart!

Det er enormt praktisk og nyttigt at kunne huske godt. For det første vil du have mere at byde på, når du indgår i samtaler med andre, fordi du kan huske navne og steder, og derfor vil kunne drage meningsfulde paralleller til det, I snakker om.

Læs også: Alt du skal vide om eksamen

Samtidig vil en god hukommelse også kunne hjælpe dig i skolen og måske føre til bedre karakterer, fordi du kan indtage mere information, når du bruger de rigtige husketeknikker.

Måske tænker du, at nogle bare har mere klæbehjerne end andre, men du kan faktisk gøre en del selv.

Læs også: Sådan ændrer sociale medier din hjerne

Klik dig gennem galleriet og kom et skridt nærmere en god hukommelse!

Blivsejtilathuske

Der passerer rigtig mange informationer gennem vores hjerner hver dag. Vi bliver præsenteret for nye navne og en masse ny viden, som vi skal forholde os til. Selvom det virker uoverkommeligt at skulle kunne huske alt det, vi hører for eksempel i timerne, kan vi faktisk rumme mere, end vi selv tror– det handler bare om at sætte informationerne i system. Når du får en information, som du godt vil kunne huske, så prøv at tænke: ”Det her vil jeg huske”. Lige så snart, at du har tænkt over, at du skal huske det, så er chancen for, at du rent faktisk gør det meget større. Ret simpelt!
Hvis du skal til eksamen, så er det en god idé at koble navne og årstal sammen med billeder. Forskning tyder nemlig på, at vi husker navne som Rose og Steen bedre end f.eks. Kasper og Julie – simpelthen fordi vi kobler billeder sammen med de to første navne. Hvis du har en masse ting, du skal huske, så prøv at skabe et billedligt ”landkort”. Du kan evt. prøve forestille dig din vej til skole med ti stop, som du husker – f.eks. busstoppestedet, bageren, det mærkelige træ ved vejen osv. Efterfølgende kan du så knytte de navne eller årstal, som du gerne vil huske til hvert stop. På den måde får du sat informationerne i system og i sammenhæng med et billede i dit hoved. Sygt smart!
Som alle andre ting bliver vi gode til noget, når vi gentager det. Hvis du skal kunne huske en tale eller en historie, så gentag den i dit hoved – eller endnu bedre, sig det højt.
Hvis du skal huske noget vigtigt, er det en super god idé at skrive det ned eller tage noter. Også hvis du læser noget i en bog, som du skal kunne huske. Forskning peger nemlig på, at når vi selv omformulerer information med vores egne ord, så husker vi det bedre – og særligt håndskrivning skulle være effektivt!
En udhvilet hjerne er en forudsætning for, at vi husker godt. Så selvom du har styr på alle de rigtige husketeknikker, hjælper det altså ikke en døjt, hvis du er megatræt. Så få nok søvn, og brug de forgående tips – så er du et skridt nærmere klæbehjernen!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.