Er du vidne til vold?
Hvis man oplever vold i familien eller fra en kæreste, kan det være meget svært - og for nogen helt umuligt - at tale om, fordi man kan være flov eller måske bange for, at volden bliver værre, hvis man fortæller det til nogen. Men når vold i familien og kærestevold er så svært at tale om, hvad gør man så, hvis man har en ven, der er udsat for det?
Gør noget mod volden
Det kan være svært at vide, hvad man skal gøre, hvis man har en ven, der er udsat for vold af sin kæreste eller måske fra en i familien. Måske har hun eller han fortalt dig om sine oplevelser i al fortrolighed og har bedt dig om aldrig at fortælle det til nogen. Det kan også være, at du har fundet ud af, at han eller hun bliver slået, gennem andre, og så kan det være endnu sværere at vide, hvad man skal gøre. Det eneste, du aldrig må gøre, er at lade som ingenting og ignorere det, du har fået at vide!
Lyt og tilbyd din hjælp
• Hvis din ven vælger at betro sig til dig, så vær altid parat til at lytte - at bryde tavsheden om volden er det første skridt på vejen mod et liv uden vold. Lyt derfor altid til, hvad hun eller han fortæller og, at du altid er parat til at lytte og støtte, når behovet opstår.
• Spørg også, hvordan du kan hjælpe. Måske har hun eller han brug for din støtte til at samle mod og styrke til at tale med en voksen, der kan hjælpe med at ændre den ulykkelige situation, som hun befinder sig i.
Bryd tavsheden om vold i familien og kærestevold
Måske er din ven endnu ikke parat til at opsøge hjælp og har måske også bedt dig om at holde tæt med hemmeligheden. I et sådan tilfælde er det nødvendigt at vurdere, om situationen, som din ven befinder sig i, er farlig.
Det er meget værdifuldt at have en ven, som man kan fortælle alt til og vide, at de hemmeligheder, man har sammen, aldrig bliver afsløret for andre. Desværre kan der være situationer, hvor tavshed kan få alvorlige konsekvenser for andre.
Hvis du har en ven, der bliver udsat for vold, kan det volde ham eller hende store skader på krop og sjæl, hvis han eller hun ikke får hjælp hurtigt. Det er altså ikke i alle situationer, at du skal vælge at være tavs!
At udøve fysisk og psykisk vold mod mennesker er ulovligt i Danmark, og vi har alle pligt til at anmelde vold, når vi får mistanke eller vished om, at nogen bliver udsat for vold. Derfor er det vigtigt, at du taler med en voksen, som du har tillid til, der kan vurdere, om din ven har behov for hjælp.
Volden forsvinder ikke af sig selv, og derfor er det nødvendigt, at vi alle bryder tavsheden om vold i familien og kærestevold. Hvis tabuerne om vold skal nedbrydes, og voldsramte unge skal have hjælp til et liv uden vold, er det vigtigt, at vi alle sender et signal om, at vold er fuldstændig uacceptabel. Det gør vi bedst ved at tale om volden. Husk - hvis du ikke forsøger at hjælpe en ven, der bliver udsat for vold, så er det fuldstændig det samme som, at du accepterer volden.
Hvis du har en ven eller veninde, der bliver udsat for vold, og du er i tvivl om, hvad du skal gøre, eller hvem du skal henvende dig til, kan du f.eks. få hjælp og rådgivning via Er du okay?. Her får du rådgivning af professionelle fagfolk, der har stor erfaring med at rådgive og hjælpe voldsramte børn og unge.