Mit liv

Mobning i skolen: Sådan tackler du det

Af Oliver Kokholm Ungermann 21. januar 2014
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Du har uden tvivl oplevet det – situationer med mobning i skolen, hvor det enten er gået ud over dig selv eller andre i din klasse. Vi giver dig nogle gode råd til at tackle det her.

Mobning i skolen er slet ikke sejt, men virkelig synd for den eller de personer, det går udover. Mobning kan nemt medføre, at man ikke længere har lyst til at gå i skole, og kan derfor have en effekt på resten af personens liv. Hvis du selv er udsat for mobning i skolen eller oplever at andre mobber, så læs med her, og få gode råd til at få det stoppet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Konfrontation

Der findes mange tilfælde af mobning, hvor mobberen ikke selv er klar over, at det han eller hun gør ikke er i orden. Bliver du mobbet kan du derfor prøve at finde mod til at konfrontere mobberen med de ting, der bliver sagt til dig, så personen finder ud af, at det har en voldsom effekt på dig.
Det kræver stor styrke at turde stille sig op, svare igen og tage konfrontationen, men det har også en stor effekt mod mobning i skolen. Der er dog intet at sige til, hvis du ikke har lyst til at sige noget til personen, og det er heldigvis ikke din sidste udvej.

Læs også: Se One Direction i ny video mod mobning

Hvis du oplever at andre bliver mobbet i skolen, kan du hjælpe personen rigtig meget ved at tage konfrontationen med mobberen, selvom det ikke har noget med dig at gøre. Hvis du kan se, at det gør personen ked af det, vil det være så sejt, hvis du træder ind og siger, at det ikke er i orden.

Tag en snak med din lærer

Dine lærere er der for at hjælpe dig til at have det rart, når du er på skolen. Du har skal derfor ikke tøve med at tage fat i den lærer, du har det bedst med og fortælle, at du oplever mobning i skolen. Læreren kan derefter tage det op i klassen eller tage en alvorlig snak med mobberen. Husk, at læreren har tavshedspligt, og det, du fortæller, må derfor ikke fortælles videre uden din tilladelse.

Læs også: Video - Vi Unge mod mobning

Hvis du oplever at andre fra din klasse blive mobbet, kan du også hjælpe til ved at tage fat i læreren og gøre opmærksom på, at der er en, der ikke har det særlig godt og ikke trives i klassen. Nogle gange kræver det en rigtig god ven at få stoppet mobning i skolen!

Få støtte fra venner og forældre

Hvis det er for svært at konfrontere din lærer eller mobberen med problemet, kan du altid prøve at tage en snak med dine venner eller forældre. Det kan være en fin start at snakke med vennerne, for det kan være, at I sammen kan finde en god løsning, så I kan komme mobning i skolen til livs. Det ses ofte, at mobberen tror, det er sejt at mobbe, fordi der ikke er nogen, der reagerer imod det. Kan du få en større gruppe til at gå imod mobberen, vil det have en stor effekt.

Har du ikke nogen, du føler, du kan snakke om mobning i skolen med, kan du altid gå til dine forældre. Det kan være svært at åbne sig op og sige, at man ikke har det godt i skolen, men du skal huske på, at dine forældre vil gøre alt for, at du får den bedste skolegang. Fortæl dem om, hvordan du har det, og snak med dem om, hvordan du gerne vil have, at de griber ind. I skal gerne være enige om det, så du ikke bliver ked af det, der bliver gjort bagefter.

Hvad er dit bedste råd mod mobning i skolen?

Læs mere om