Sådan hjælper du en med depression
Anna Bjerre er psykolog og daglig leder af girltalk.dk, der er en organisation, der arbejder for at hjælpe piger, som har det svært indeni.
Nogle gange hører vi det i flæng. ”Jeg er bare så depri”. ”… så fik jeg lige en depression”. ”Er du depri eller hvad?”.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
En depression er dog meget mere og mere alvorligt end blot en nedtur. Måske kender du en, som er deprimeret og ved ikke helt, hvad det er, andet end at personen virker meget trist hele tiden. Måske er det din mor eller far.
Du føler måske, at du ikke ved, hvad du skal sige eller gøre for, at det er rigtigt. Og måske tænker du over, hvad det egentlig er at være deprimeret. Vi har jo alle sammen nedture, ik’?
Første gang, jeg mødte en, som havde en depression, var det svært at forstå, hvad det gik ud på.
Hun virkede trist hele tiden, og når jeg spurgte hvorfor, så vidste hun det ikke. Hun sagde, hun følte sig tom og havde mest af alt lyst til at sove hele tiden, selv om hun ikke kunne. Hun havde uro i kroppen og kunne ikke rigtig falde til ro. Den der træthed lå bare ind over hende som en dyne, og hun havde ikke lyst til at lave noget som helst.
Hun fortalte, at hun havde mange tanker i hovedet om alle mulige ting og tænkte meget på, om hun nogensinde blev glad igen. Hun havde også mange tanker om, at hun ikke følte sig god nok og tænkte, at hun godt kunne forstå, hvis der ikke var nogen, som var rigtig glad for hende. Jeg prøvede at fortælle hende, at der altså var nogen som holdt af hende, men det var som om, hun ikke rigtig lyttede.
På de rigtig dårlige dage havde hun slet ikke lyst til at være her mere, og hun begyndte også at isolere sig. Det kan nemlig være svært hele tiden at tænke på alle de dårlige ting, og man kan føle, at ingen gider én, når man bare er så sort hele tiden.
Depression er ikke bare én nederen dag. Det er en tilstand over længere tid, som kan være rigtig svær.
Som du kan høre, kan det være rigtig svært at være tæt på én med depression. Man taler faktisk om, at det lidt kan smitte omgivelserne. Så hvis man for eksempel bor sammen med en, som har en depression, kan man selv blive påvirket af det.
Der er to råd, jeg gerne vil give dig:
Show them you care:
Det bedste, du kan gøre, hvis du er tæt på en, som er deprimeret, er at vise dem, at du holder af dem. Det kan være svært at blive ved med at være positiv og glad, når de er nedtrykte hele tiden. Sig til dem, at du holder af dem og ved, at de kommer ud på den anden side. Nyd de gode øjeblikke, selv om du måske er bekymret for, hvor længe det varer. Hav tålmodighed med dem - også hvis de er unfair.
Tal med nogen:
Du skal ikke gå med tankerne alene. Det er vigtigt, at du taler med nogen. Nogen, som du kan dele tankerne, om hvor svært det er, med. Det er nemlig ikke din skyld, hvis dine forældre, din ven eller veninde har det svært. Og DU kan ikke tage det fra dem. Det kan man godt komme til at føle, så derfor er det vigtigt, at du har nogen, som kan hjælpe dig med at huske dig på det.
Du er altid velkommen til at skrive videre omkring dine tanker på girltalk.dk, hvor du også hver dag kan tale anonymt med vores rådgivere.
Psykolog Anna Bjerre.