Sådan undgår du en catfish
Det er efterhånden ikke unormalt at snakke med personer på internettet, som man ikke kender i virkeligheden. Man kan få venskaber fra forskellige steder i landet, og endda forskellige steder i verdenen. Men det er ikke altid helt ufarligt. Hvis man er uheldig, kan man nemlig komme til at snakke med en catfish.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
catfish betydning
Hvis man oversætter ordet ”catfish” til dansk, så betyder det bare en malle (altså fiskeracen). Men hvis man graver lidt dybere, er catfish også blevet et begreb, der beskriver en person, som udgiver sig for at være en anden på nettet.
Læs også: Få styr på dit Facebookfeed
Catfish er desværre en af hagerne ved sociale netværk, som jo gør det muligt at snakke sammen med mennesker, man ikke kender. Du har nemlig langt sværere ved at vurdere, om personen fortæller sandheden om sig selv, og om det er personens egne billeder, du ser på profilen.
Læs også: Det værste ved sociale medier
Her er nogle gode råd til, hvordan du kan undgå at blive snydt af en catfish
Vær forsigtig
Du har helt sikkert hørt det før, men det ER også vigtigt, at man er forsigtig, når man snakker med nye mennesker på nettet. Lad være med at udlevere din adresse eller andre personfølsomme oplysninger om dig selv, inden du har mødt personen ansigt til ansigt. Det kan være svært at vurdere, om det er en caatfish, når man lige er nbegyndt at snakke med personen.
Billeder
Det er en god idé at tjekke personens billeder ud - det gør man jo alligevel – men også hvor man tænker lidt over, hvordan de ser ud, og hvem der er på. Er der mange andre personer på billederne, som er tagget, og som har almindelige, aktive profiler, er det et ret godt tegn. Er der derimod kun selfies med få likes, og kun kommentarer fra de samme to mennesker, kan det godt være en catfish.
Baggrundstjek
Det lyder næsten som et forhør, men det er slet ikke sådan, det skal forstås. Det er bare en god idé at snakke lidt om jeres familier, eksempelvis hvad søskende og forældre hedder og laver. Det er et dejligt samtaleemne, men det kan altså også give dig en fornemmelse af, om personen lyver om sin baggrund, hvis der for eksempel er for mange pauser og tøvende øhm’er.
Stalk lidt
I en tid som denne er det svært at gå ubemærket hen på internettet, og det kan du sagtens udnytte en lille smule. Google personens navn og hjemby, så kan det være, du er heldig, at han eller hun har deltaget i en tennisturnering, hvor resultaterne er blevet lagt op. På den måde kan man tit finde ud af, om der nu også findes en person med det navn fra en bestemt by. Derudover kan du jo tjekke Instagram og andre medier for at se, om navn og ansigt passer sammen med det, du har set, eller om det tyder på, det er en catfish.
Facetime
Hvis I alligevel skriver ret meget sammen og måske er begyndt at ringe sammen i ny og næ, kan du prøve at ringe op via Facetime, så I kan se hinanden, mens I snakker. Det er vildt hyggeligt, og hvis personen ikke har noget at skjule, vil han eller hun heller ikke se et problem i det. Bliver personen dog ved med at finde på undskyldninger for, hvorfor de ikke vil Facetime, kan det være et tegn på, de er en catfish.
Vær ikke for paranoid
Nok skal man altid være forsigtig og opmærksom på nettet, så du ikke ender med at snakke med en catfish, men du skal selvfølgelig ikke være paranoid. Hvis personen du snakker med virker sød og oprigtig, behøver der ikke være noget galt. Det er nu alligevel en god idé at have Facetimet, inden I udveksler yderligere oplysninger.