sex

Beskyt dig selv mod kønssygdomme

Af Line Sølvhøj Jensen 21. oktober 2011
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Vidste du, at hver fjerde ung i Danmark har haft en kønssygdom, inden de fylder 26 år? Hvis ikke du vil være en del af dem, så beskyt dig selv mod kønssygdomme.

Kønssygdomme kan være farlige og ubehagelige, og derfor er det vigtigt, at du beskytter dig selv. Du kan blive smittet med en kønssygdom, hvis du har sex uden at bruge kondom. Selv om du tager p-piller, så kan du stadig blive smittet med en kønssygdom, for p-piller beskytter dig mod graviditet og IKKE mod kønssygdomme. Derfor skal du altid huske at bruge kondom.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Video: Sådan sætter du et kondom på.

Livmoderhalskræft
Du har sikkert hørt, at man kan blive vaccineret mod livmoderhalskræft, og måske er du allerede blevet det. Livmoderhalskræft opstår på grund af en infektion med et virus, der hedder HPV, og du kan blive smittet via sex. For de fleste unge er det gratis at blive vaccineret mod livmoderhalskræft. Se her, om du kan blive vaccineret mod HPV. (link fjernet)

Kønsvorter
Kønsvorter er små vorter, der sidder på kønsdelene. Du kan mærke dem med fingrene, og de kan svie eller klø. Rigtig mange får kønsvorter, eller kondylomer, som de også hedder - faktisk bliver 17.000 personer smittet med kønsvorter om året. Du kan beskytte dig selv mod kønsvorter ved at bruge kondom eller ved at blive vaccineret.

Klamydia
Klamydia er en kønssygdom, som du kan blive smittet med, hvis du har sex uden at bruge kondom. Det er ikke alle, der mærker, hvis de er smittet med klamydia, men symptomerne kan være svie, når du tisser, eller at du bløder lidt, når du har sex. Der findes ingen vaccine, men du kan blive tjekket hos lægen.

Herpes
Er du smittet med herpes, så vil du få nogle små blærer og måske sår på kønsdelene, som gør ondt. Hvis du én gang er blevet smittet af herpes, så kan du godt få det igen, selv om du ikke har været i seng med nogen - så husk kondomet første gang!

Læs om flere kønssygdomme her.

Hvad så med svamp?
Svamp er en af de mest almindelig kønssygdomme, og du kan faktisk få den, selv om du ikke har været i seng med nogen. Svamp kan nemlig skyldes flere forskellige årsager, for eksempel at du har fået pencillin, at du er for renlig, har for tætsiddende trusser på, ikke kan tåle tamponer eller at du vasker dig for meget med sæbe i skridtet. Har du svamp, så vil det kløe og svie meget omkring kønsdelene.

Læs også: Det skal du vide om sex.

Hvornår skal du gå til lægen?
Hvis du føler, at der er noget galt "dernede", så er det vigtigt, at du går til lægen og bliver undersøgt. Er du bange for undersøgelsen, så sig det til lægen, så han eller hun kan forklare dig, hvordan undersøgelsen foregår. En kønssygdom går ikke væk af sig selv, så gå til lægen, så du hurtigt kan slippe af med den igen.

Kilde: Sex og Sundhed