Helbred & balance

Skræmmende afsløring til sove-elskere

Af Stine Kærsgaard 15. december 2015
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Gab og gisp! Det er virkelig, virkelig en dum idé, hvis du har tendens til at sove for lææææææænge.

Et nyt studie fra University of Sydney har en ret dårlig nyhed til alle dem, som har svært ved at komme ud af fjerene om morgenen.

Læs også: Få styr på tankerne, før du sover

Studiet viser nemlig, at hvis du regelmæssigt sover for længe, og mere end ni timer i døgnet, så kan det skade dig meget og føre til en for tidlig død!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sover du for meget i en periode på seks år, har du en forøget risiko på hele 44 procent for at dø for tidligt. Sover du derimod regelmæssigt mindre end syv timer over den samme tidsperiode, er risikoen ni procent – det er altså noget farligere at sove for meget end at sove for lidt!

Læs også: Test: Hvilken sovetype er du?

Vi skal dog lige huske på, at vi snakker ekstremer her! For det er nok de færreste, der sover SÅ meget hver dag, når de går i skole og har andre forpligtelser. Så vi er faktisk ikke så bange for at komme til at sove så meget de næste seks år. Og weekend-snoozeri er jo okay – for det er jo netop kun i weekenden!

Hvor mange timer sover du i gennemsnit hver nat?

Få hjælp her, hvis du ikke kan falde i søvn ...

Kanduikkefaldeisøvn?

Hvis du ikke kan sove, 20 minutter efter du er gået i seng, så stå op igen. Vent med at gå i seng, til du bliver søvnig, så du ikke ligger og vender og drejer dig. Sæt dig og læs lidt i en bog, eller lav noget andet, som ikke kræver for meget energi.
Sørg for, at der ikke er kraftigt lys omkring dig om aftenen, inden du går i seng. Kroppen har lettere ved at blive søvnig, hvis der er dæmpet lys.
Dyrk motion i løbet af dagen, så du bliver rigtig træt om aftenen. Men undgå at dyrke motion lige inden sengetid, for så får du fornyet energi og sværere ved at sove.
Det er hyggeligt at læse lektier og se serier på computeren, mens du ligger i sengen, men det kan faktisk gøre det sværere for dig at sove. Så vent med at putte dig, til du rent faktisk skal en tur i drømmeland.
Undgå at være superaktiv om aftenen, for så kan du være svært pludselig at skulle helt ned i tempo og sove. Til gengæld er det en god undskyldning for bare at chille, wee!
Hvis du har drukket cola eller kaffe efter klokken 17, kan det være svært at falde i søvn. Det samme gælder te – du kan dog sagtens drikke urtete om aftenen, for det indeholder ikke koffein. Faktisk kan urtete gøre det lettere for dig at falde i søvn, hvis det indeholder kamille, humle eller baldrian.
Undgå at spise lige inden du skal sove, det kan nemlig give en urolig søvn eller helt holde dig vågen.
Sørg for, at dit værelse er helt mørkt, når du skal sove – eller brug en sovemaske, så der ikke trænger lys ind til øjenlågene. Sørg også for, at der er ro – du kan måske bruge ørepropper, hvis nogen larmer udenfor. Det er også lettest at falde i søvn i et rum, der er lidt køligt, så skru lidt ned for radiatoren, hvis der er varmt på værelset.
Har du svært ved at sove, fordi tankerne kører rundt i hovedet på dig, og der egentlig er mange ting, der går dig på? Prøv at afsætte en time om eftermiddagen eller aftenen, hvor du får tænkt tingene igennem. Så kan det være, du har mere ro på, når du skal sove.
Hvis dine tanker flyver rundt, og du har svært ved at finde ro, kan et par lette vejtrækningsøvelser hjælpe dig. Sæt dig op, træk vejret dybt igennem næsen og pust ud igennem munden. Så slapper du mere af. Sov godt!

Læs mere om