Det skal du vide om ”10 sekunders-reglen”
Vi kender det alle sammen. Vi har købt en kæmpe pose bland-selv-slik, og yndlingslakridsen ryger et smut på gulvet – men no worries, du skyndte dig jo at samle det op, inden der var gået ti sekunder, og så gælder det jo ikke, vel? Så har bakterierne jo ikke nået at sætte sig fast på lakridsen!
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Tag testen: Hvor afhængig er du af slik?
Stop lige engang. Nu viser en undersøgelse nemlig, at det er lige meget hvor længe, noget har ligget på gulvet – det er den samme mængde bakterier, der sætter sig på det. Dr. Paul Dawson fra Clemson University har lavet et forsøg, hvor han smurte salmonella på et gulv og lagde mad på i fem sekunder og i helt op til 24 timer og målte mængden af salmonella på maden.
Læs også: 7 myter om slik, chips og andre søde sager
Salmonella-bakterierne på maden var det samme, om det var få sekunder eller mange timer. Han fandt derimod ud af, at der kan være forskel på, hvor man taber maden henne, for et gulvtæppe afgiver mindre bakterier på maden end for eksempel trægulv eller klinkegulv.
Så måske skal du lige tænke dig om en ekstra gang, inden du bruger ”10 sekunders-reglen” næste gang!
Herunder kan du læse, hvad stjernerne godt kan lide at snacke!