Når bekymringerne løber løbsk ...
Hvad er angst?
Angst er den følelse, som vi får, når vi oplever fare. Faktisk er det angsten, som gør, at vi kan reagere hurtigt på fare og flygte. Det er derfor helt naturligt at være bange, og det er godt at kunne føle angst, fordi det hjælper os med at overleve. Angst bliver først en sygdom, når man hele tiden er bange for forskellige ting, tanker eller situationer, som egentlig ikke er specielt farlige.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Hvad er tegn på angst?
Angst kan se ud på mange måder og være meget forskellig fra person til person. Men almindelige tegn er hjertebanken, vejrtrækningsproblemer, at halsen snører sig sammen, eller at man sveder og ryster. Man kan også få ondt i maven, hovedpine og koncentrationsbesvær, fordi man bekymrer sig, og det kan være, at man undgår bestemte ting, steder eller situationer.
Husk:
Det er ultravigtigt, at du ikke går alene med det, hvis du tror, at du har angst. Du kan kun få hjælp, hvis du siger det – for eksempel til dine forældre eller en lærer. Hvis du har brug for nogen at snakke med, kan du også ringe til BørneAngstTelefonen på 82 30 60 70. Det er ikke et nederlag at bede om hjælp!
5 typer af angst
Faktisk kan man dele angst op i to. Den ene er fobisk angst, hvor man er vildt bange for noget bestemt som for eksempel edderkopper. Den anden angst handler om, at man bekymrer sig utrolig meget, og det er de fem angsttyper her eksempler på: SocialangstMan er angst blandt andre, fordi man bekymrer sig meget om, hvad de tænker om en. Det gør også, at man er bange for at blive kritiseret eller gøre noget pinligt. SeparationsangstMan frygter at være adskilt fra sine forældre, ofte fordi man er bange for, at der sker dem noget, mens man er væk. Det kan derfor være svært at tage i skole eller være hjemme hos veninder. SygdomsangstMan er bange for at blive alvorligt syg, og det betyder, at man tolker fornemmelser i kroppen som symptomer på sygdomme. EmetofobiMan har angst for at kaste op, og man bekymrer sig derfor om at få kvalme og blive syg. Det kan være, at man undgår skolen, hvis nogen er syge og kan smitte en. Generaliseret angstMan bekymrer sig meget om mange forskellige ting. Det kan for eksempel være, at man er bange for at gøre noget forkert, situationer i skolen eller mulige ulykker.Læserne fortæller: Sådan føles angst
»Jeg googlede ALLE symptomer på alt muligt«
– Jeg havde sygdomsangst, og jeg var simpelthen så bange for at blive syg. Jeg googlede ALLE symptomer på alt muligt. Angst er svært for andre at forstå, så jeg lukkede helt ned og sagde ikke noget. Jeg var vel »flov« over at tænke på de ting, når jeg jo ikke fejlede noget. Hvad så med alle dem, der rent faktisk var syge? Til sidst bliver rygsækken fyldt op, og man vælter bagover. Sådan havde jeg det i hvert fald. Jeg begyndte at se en psykolog, og nu googler jeg ikke længere symptomer. Jeg har det meget bedre nu, og jeg har slet ikke de samme bekymringer, som jeg havde før.
»Jeg var bange for at gøre noget dumt«
– Jeg har haft angst. Jeg turde ikke være sammen med mine venner og veninder, fordi jeg var bange for at gøre noget dumt eller gøre mig til grin foran alle – jeg var og er nemlig meget klodset. Derfor har jeg også haft rigtig svært ved at række hånden op i timerne, fordi jeg var bange for at sige noget forkert. Nu har jeg lært, at det er menneskeligt at fejle, og heldigvis har jeg jordens bedste veninder, som hjælper mig. I dag er jeg glad for alle mine fejl, og jeg kan grine af mig selv. Jeg er ikke længere bange for, at andre griner af mig, for nu griner jeg med dem.
»Det er hårdt med alle de tanker«
– Siden min mor døde for to år siden, har jeg lidt af angst, og jeg får angstanfald op til en-to gange om dagen nu. Efter et anfald bliver jeg meget træt, jeg bliver svimmel, fordi jeg har hyperventileret så meget, og jeg får meget ondt i hovedet. Selv de dage, hvor jeg ikke har angstanfald, kan jeg mærke angsten på min krop. Jeg har meget ondt i skuldrene på grund af spændinger, og spændingerne breder sig til min ryg, mine arme og mit hoved. Generelt føler jeg mig meget træt, for det er hårdt med alle de tanker. For mig er dét at gå i skole lige så hårdt som at løbe et maraton.
»Jeg var megabange for, at der skulle ske min familie noget«
– Det begyndte med, at jeg havde svært ved at falde i søvn om aftenen. Jeg græd, havde megaondt i maven og var bange for at lægge mig til at sove. I lang tid vidste jeg ikke hvorfor, men på et tidspunkt gik det op for mig, at jeg var megabange for, at der skulle ske min familie noget, særligt min mor. Dét, jeg egentlig var bange for, var, at min mor ville være død, når jeg vågnede op igen. Jeg fik angst for at tage steder hen uden hende. For eksempel kunne jeg ikke lide at tage i skole, være hjemme hos veninder og generelt være væk fra hende. Nu er jeg så 13 år og har fået det meget bedre.
»Enten hyperventilerer jeg, eller også kan jeg ikke få vejret«
– Når jeg får angst, kan jeg altid mærke, at mine tænder snurrer. Faktisk starter det ved tænderne og spreder sig så til resten af kroppen. Enten hyperventilerer jeg, eller også kan jeg ikke få vejret. Jeg bliver superklaustrofobisk og vil bare gerne ud af rummet, bygningen og min krop. Mine arme og ben ryster, jeg får kuldegysninger, og mine tænder klaprer. Jeg kan få angst, hvis jeg skal noget nyt, møde nye mennesker eller være et nyt sted. Jeg kan hele tiden mærke det, men nogle gange bliver det bare mere ekstremt.
»Jeg føler, at jeg skal kaste op«
– Jeg er en 16-årig pige, som kæmper med angst for opkast, og det påvirker min hverdag hele tiden. Jeg tør ikke sove om natten, fordi jeg føler, at jeg skal kaste op, har kvalme eller ondt i maven. Jeg tør heller ikke drikke, være i store sociale sammenhænge, spise mad, der har været åbent i flere dage, eller spise sushi. Hver gang jeg er på en restaurant, er jeg bange for, at jeg bliver syg af maden. Jeg bliver så bange, at jeg får hedeture og ryster – jeg går i panik.
KILDE CARSTEN JUUL OG ANGSTFORENINGEN.