Vejen til mit job: Mød en sygeplejerske
Emilie blev færdig med den tre et halvt-årige sygeplejerskeuddannelse som 22-årig.
I dag er Emilie 26 år gammel og arbejder som sygeplejerske på en afdeling med organdonation på Rigshospitalet i København. Hun elsker, at hun kan være med til at skabe forandring i andre menneskers liv.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Få svar på, hvordan livet som sygeplejerske er lige her:
Hvad drømte du om at arbejde med, da du var yngre?
– Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville arbejde med mennesker. Da jeg var helt ung, troede jeg, at jeg skulle være jordemoder.
Hvornår fandt du så ud af, at du ville være sygeplejerske?
– I folkeskolen var jeg i en uges praktik på et barselsafsnit, hvor jeg fulgte både sygeplejersker og jordemødre. Det gjorde, at jeg blev ved med at have interesse for faget, men det var først, da jeg gik på efterskole i 10. klasse, jeg tænkte, at jeg skulle være sygeplejerske.
LÆS OGSÅ: Test: Hvilket fritidsjob skal du have?
Som sygeplejerske er der mange forskellige jobmuligheder. Hvordan fandt du ud af, hvad du ville arbejde med?
– På sygeplejerskeuddannelsen starter man med at have om anatomi, fysiologi og grundlæggende sygepleje, men da vi nåede til hjertet og hjertets anatomi, var jeg sådan: “Wow, det skal jeg arbejde med.” Når man er sygeplejerskestuderende, skal man ud i forskellige praktikforløb, og der er nogle krav, man skal igennem undervejs. På mit sidste forløb manglede jeg kirurgien og søgte inden for hjertekirurgi. Og så kom jeg i praktik på den afdeling, hvor jeg også arbejder i dag.
Hvad laver du på en almindelig arbejdsdag?
– Det er meget forskelligt – også fra patient til patient. Hvis en patient lige har fået et nyt organ, skal man lave al den postoperative sygepleje. De kan ligge med slanger stikkende ud, og der kan være en masse medicin, de skal have. Så sørger man for at få dem op at stå, sidde i en stol, ud at gå en lille tur på gangen, så de ikke opholder sig i sengen hele dagen. Man sørger også for, at de har en normal døgnrytme, man måler blodtryk, temperatur, vægt og så videre.
– Når man har fået et nyt organ, skal man løbende til kontrol, så der kan også være patienter, der kommer ind til det. Så er det en opfølgning på, hvordan det går. Vi laver også en masse dokumentationsarbejde, når man for eksempel skal udskrive patienter.
LÆS OGSÅ: Historien bag tøjmærket Monki: "Sådan vil vi gerne gøre en forskel"
Hvad er det allerfedeste ved dit job?
– Det allerfedeste og det specielle ved den afdeling, jeg arbejder på, er, at nogle rigtig syge mennesker venter på at få et organ, og så kommer organet pludselig. Det er selvfølgelig megahårdt, at der er et andet menneske, som formentlig var sundt og rask, som skal herfra. Til gengæld fornyer og forlænger man et andet menneskes liv, som ikke kunne overleve uden et nyt organ. Det er fantastisk, at man kan give folk en ny chance ved, at et andet menneske har taget stilling til, om de vil være organdonorer eller ej.
Er der noget, der har gjort særligt indtryk på dig i dit job som sygeplejerske?
– At se, at det virkelig gavner at være organdonor. Nogle mennesker får en ny chance og et bedre udgangspunkt end det, de havde inden. Det er derfor, jeg er fortaler for, at man skal tage stilling til, om man vil være donor. Man kan virkelig skabe forandring i et andet menneskes liv, og det er noget af det største.
LÆS OGSÅ: Instagrammere gør op med glansbilleder: ”Det er langt fra virkeligheden”
Ville du anbefale andre at uddanne sig til sygeplejerske?
– Ja, til enhver tid. Hvis man brænder for at hjælpe andre mennesker, og hvis man vil være en del af at rumme alle typer. Uanset hvor travlt man har som sygeplejerske, er mit fokus, at jeg skal gøre noget dagligt, som gør et andet menneske glad. Det kan være at tilbyde dem et bad, at gå en tur på gangen eller at ringe op til deres familie, men jeg elsker at give en patient nogle stjernestunder hver dag, som de husker. Hvis man kan se det perspektiv og rummer den nærhed og omsorg, synes jeg, at man skal blive sygeplejerske.