OL er fuld i gang i Tokyo, men atleterne kommer ikke til guldet uden besvære. Vi Unge har snakket med en ekspert i sportssociologi for at finde ud af, hvad præstation under pres gør ved det mentale helbred
Sportssociolog:

Sådan passer du på dit mentale helbred, når du udsættes for pres

Adele Bennett-Larsen 5. august 2021
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Mega
De olympiske lege er fuld i gang i Tokyo, hvor topatleter verden over kæmper om guldet. Men hvad sker der egentlig med ens mentale helbred, når man udsættes for ekstremt pres? Vi Unge har snakket med ekspert i sportssociologi, Adam Evans, for at finde svar på dette.

Måske du har hørt om den 24-årige gymnastsensation, Simone Biles, fra USA, som, trods utrolige rekorder, for nylig trak sig fra OL, da presset på hende blev for stort. Hun forklarer i en artikel til det britiske medie ’The Guardian’: ”Min krop og mit sind var ikke i synk. Og i sidste ende er mit mentale og fysiske helbred bedre end nogen medalje”. Og netop det mentale helbred ved præstationer under pres er professor i sportssociologi Adam Evans ekspert i.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Adam Evans arbejder til daglig på Københavns Universitet, hvor han forsker i den kropslige og mentale oplevelse ved sportsaktivitet. Vi Unge har spurgt ham, hvordan ens mentale helbred reagerer under pres, og hvad man kan gøre, for at passe på sig selv, når man skal præstere.

Hvis grunden til, at du gør noget, handler mere om status, stolthed eller at gøre andre glade, så er det på tide at genoverveje, hvad du laver.

Hvad er konsekvenserne, når en sportsgren, et arbejde eller ens skole fylder så meget, at det bliver en del af ens identitet?
- Sport på professionelt niveau kræver enorm stor dedikation, og det kan lære atleten en masse gode ting i livet; selvdisciplin, dedikation, holdånd mm. Men det kan også resultere i, at man identificerer sig meget med sin sportsgren (eller skole, arbejde osv.) grundet den indsats, man lægger i det. Og når noget begynder at definere en fuldstændigt, og du definerer dit selvværd ud fra dine præstationer og resultater, i stedet for din glæde ved det, så bliver det et problem. Hvis grunden til, at du gør noget, handler mere om status, stolthed eller at gøre andre glade, så er det på tide at genoverveje, hvad du laver.

Den berømte gymnast Simone Biles trak sig for nylig fra OL, da presset blev for stort. Hvad er din professionelle vurdering af, hvad der skete?
- Da jeg ikke har snakket med Simon Biles, ved jeg ikke, om der har været begivenheder i hendes personlige liv, som har påvirket hende. Men rent professionelt, så har Simone Biles været den bedste gymnast i verden, for hendes generation, og det skaber et enormt pres på hende; folk i medierne, offentligheden og andre atleter forventede, at hun ville vinde OL uden problemer – og det skaber i sig selv et enormt pres. Simone var derfor ekstrem modig, da hun trak sig fra OL, for at prioritere hendes mentale helbred – og det fortjener hun kæmpe respekt for.

Simone Biles til OL 2021 i Tokyo

Lad ikke sporten definere dig; du er meget mere end en medalje eller holdtrøje!

Hvad kan man gøre, for at passe på sit mentale helbred, når man skal præstere under pres?
- Alle mennesker håndterer stress forskelligt. Men der er mange måder, man kan gøre livet lidt nemmere; eksempelvis ved at sætte mål, tage ting skridt-for-skridt, fokusere på det, du kan kontrollere, i stedet for det, du ikke kan kontrollere, reflektere over dine præstationer, lære af når det går godt og dårligt og forsøge ikke at fokusere for meget på dine resultater. Det vigtigste er dog, at du omgiver dig med personer, som støtter og lytter til dig, og som du kan være ærlig omkring, hvis du ikke har det godt.

Har du nogen råd til folk, som drømmer om en fremtid med professionel sport?
- Professionel sport kan være det mest fantastiske og givende i verden. Men det er også en hård verden at leve i. Nøglen er, at være den bedste, du kan være, og ikke hvad alle andre mener, du skal være. Gør det, fordi du nyder det, ikke fordi nogen andre tvinger dig til det. Omgiv dig med støttende personer, i stedet for personer, som kun fokuserer på dine resultater og præstationer. Og vigtigst af alt, lad ikke sporten definere dig; du er meget mere end en medalje eller holdtrøje!

Læs mere om