Julie Rahbek: "Sådan blev jeg radiovært"
Julie Rahbek arbejder som radiovært på The Voice, hvor hun på hverdage mellem klokken 14 og 18 underholder sine lyttere med alt fra små hverdagsobservationer til de største musiknyheder.
Få svar på, hvordan livet som radiovært er og hvordan man kommer dertil, lige her.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Kan du fortælle, hvordan en almindelig arbejdsdag som radiovært ser ud for dig?
– Jeg sender fra 14 til 18 om eftermiddagen, og det er så der, jeg er i studiet. Jeg plejer at møde ind mellem ni og 10, og så er der en masse ting, der skal ordnes. Jeg skal for eksempel besvare mails, og så har jeg en masse forberedelsestid. Det, de færreste måske tænker over i forhold til radio, er forberedelsestiden. Man er nødt til at vide, hvad man skal tale om, så det holder vi mange møder om. Jeg har en praktikant, der hjælper mig med det hele, og vi laver et manuskript over, hvad der skal ske i udsendelsen.
Hvornår vidste du, at du gerne ville være radiovært?
– Det tror jeg, at jeg allerede fandt ud af som 7-årig. Vi har altid hørt radio ved morgenbordet i min familie, og jeg syntes, at det var så hyggeligt at sidde og høre dem snakke. Jeg husker tydeligt, at jeg hver morgen spurgte min mor, om de egentlig fik løn for det, og da jeg fandt ud af, at det gjorde de, så besluttede jeg mig for, at dét skulle jeg være. Jeg fik at vide, at det er svært, og at man skal kæmpe hårdt, men det stoppede mig ikke. Da jeg kom i 8. klasse, skrev jeg en mail til min lokale radiostation for at komme i erhvervspraktik der, og siden er jeg ikke stoppet.
Så det var sådan, du kom i gang?
– Ja, det var det faktisk. Efter min praktik blev jeg bare ved med at komme derned. I starten arbejdede jeg med en masse ting bag scenen, og da jeg blev 18 år, begyndte det for alvor at rulle.
Er der en bestemt uddannelse, man kan tage for at blive radiovært?
– Jeg har ikke selv en uddannelse, men der er mange, der spørger mig, hvilken uddannelse man skal tage for at blive radiovært. Der er ikke ét rigtigt svar, for der er ikke nogen bestemt uddannelse for faget. Jeg synes, at uddannelse er fantastisk, og jeg ved ikke, om jeg en dag skal have en, men man kan også bare nå langt uden en uddannelse. Det er ikke altid, at uddannelse er det rigtige for en selv. Man kan også nå sine drømme gennem alternative veje, og jeg synes, at det er vigtigt at lytte til de drømme og stå fast ved dem. Man lærer også enormt meget af erfaring, og man kan sagtens få et job, man bliver glad for, uden en bestemt uddannelse.
Fredrik Trudslev: Sådan var mit møde med Dua Lipa
Hvad er det allerbedste ved dit arbejde?
– Der er så mange fede ting, men jeg tror, at det er musikken, som man bare kan nørde. Det er fedt, at det er en del af mit arbejde at se en Billie Eilish-dokumentar, høre Ed Sheerans nye sang og at snakke med artister. Det er simpelt hen så nice at koble mit job sammen med min interesse. Jeg kan stadig have samme følelse, som da jeg var syv år gammel og tænkte: ”Får man virkelig løn for det her?”
Hvilke gode råd har du til andre, der drømmer om at blive radiovært?
– Det er helt sikkert, at man skal sige sine drømme højt – og så gå efter dem. Kontakt din lokale radiostation, og spørg, om de har brug for noget hjælp. Køb en mikrofon, og lav din egen podcast. Jeg tror, der er mange, som har haft drømmen uden at turde gå efter den, fordi der ikke er en direkte vej. Men bare kast dig ud i det!