Det sker

Mød en tømrer: "Man skal bevise sig selv lidt mere"

Af Josephine Sjelhøj 2. februar 2022
Bemærk at denne artikel er mere end et år gammel.
Foto: Privat
I 10. klasse blev Oline introduceret for det, der endte med at blive hendes største passion: Nemlig jobbet som tømrer. Men hvordan er det at være kvinde i et fag, der mest er domineret af mænd? Det ved Oline alt om.

21-årige Oline fra Ebeltoft arbejder som tømrer, og har taget en fireårig EUX-uddannelse på Den jydske Haandværkerskole, hvor man får en gymnasial uddannelse samtidig.

Få svar på, hvordan livet som tømrer er og hvordan man kommer dertil, lige her.

Hvornår vidste du, at du gerne ville være tømrer?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Det vidste jeg først, et halvt år inden jeg startede på skolen. Jeg gik i 10. klasse og vidste ikke, hvad jeg skulle. Der var karriereaften på skolen, og der var en tømrer, som forklarede, hvad jobbet gik ud på. Jeg syntes, det lød som en megagod mulighed, fordi jeg egentlig altid har kunnet lide at gå i skole og lære nye ting, men jeg var også lidt skoletræt. Så jeg valgte at tage i brobygning som tømrer, og der kunne jeg bare mærke, at det var det rigtige sted. Jeg havde helt klart en følelse af, at jeg passede ind.

Kan du fortælle, hvordan en almindelig arbejdsdag som tømrer ser ud for dig?

– Jeg møder klokken syv, og så gennemgår jeg dagen med de andre for at finde ud af, hvem der laver hvad. Så går man typisk hver for sig og laver sine egne ting. Det kunne for eksempel være at sætte vægge op, bygge tag eller sætte vinduer i. Vi spiser klokken ni og klokken 12, og i løbet af dagen kan det være, at formanden lige kommer ud og ser, hvordan det går.

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

– Helt klart, at man har nogle materialer i hånden, som lige pludselig bliver til et hus, eller når man bare forbedrer et hus ved at sætte nogle nye vinduer i. Den tilfredsstillelse i, at man kan se noget blive færdigt, er bare så fed.

OLINES 3 RÅD TIL DIG, DER GERNE VIL VÆRE TØMRER

1. Prøv det! Nogle gange er der brobygning i folkeskolen, hvor man kan komme ud og se, om det er noget for en. Det skal man ikke være bange for.

2. Snak med andre tømrere, og find ud af, hvad deres hverdag går ud på. Så er det nemmere at finde ud af, om det er noget for dig.

3. Du får ikke nødvendigvis kommentarer, men øjnene vil altid være der. Tag det ikke for tungt, hvis folk kigger. Det kan virkelig slå en ud, hvis man gør det. Du kan sagtens finde ud af det, du laver, og de skal nok lægge mærke til det.

Er der nogen forkerte stereotyper, når man som kvinde arbejder i et mandsdomineret fag?

– For mig har det faktisk ikke været så galt. Man kunne måske godt tænke, at det ville være helt forfærdeligt at komme ud i et mandsdomineret fag, men jeg tror bare, at når man selv er åben, er andre det også. Der er jo nogle stereotyper og fordomme, andre har, som kan ødelægge det lidt, men min oplevelse er, at når de har set mig arbejde, bliver de rimelig hurtigt brudt ned. Der er lidt uvidenhed over det.

Har du været i en situation, hvor du selv har mærket den uvidenhed?

– Der har kun været én, som har været decideret sexistisk. Det var en tømrermester, som var lejet ind, da jeg var lærling. Vi sad ved frokostbordet og snakkede, og så spurgte han, hvorfor jeg gerne ville være tømrer. Han kunne slet ikke forstå det, og han sagde faktisk, at hvis hans egen kæreste nogensinde ville være tømrer, så ville han ikke have det. Han sagde, at jeg umuligt kunne finde ud af det. Selvfølgelig blev jeg paf, men jeg blev ikke ked af det, fordi jeg kun tænkte på, hvor uvidende han var. Jeg havde lidt ondt af ham, fordi han troede på de stereotyper. Det er underligt, for kvinder kan jo alle de ting, mænd også kan.

Så man skal måske bevise sig selv på en anden måde?

– Ja, det skal man 100 procent. Ikke fordi det altid kræver noget – man skal bare arbejde ligesom alle andre. Men i nogle tilfælde skal man også bevise det lidt mere. Piger skal vise, at de virkelig vil det, mens man bare går ud fra, at drenge selvfølgelig vil det.

Hvad skal man være opmærksom på, hvis man gerne vil være tømrer?

– At vælge en god skole og at være tidligt ude efter en læreplads. Og så skal man gå op i det. Hvis man ikke gør det, kommer man ikke til at få et godt forløb. Man behøver ikke at være god til det til at starte med, men man skal være passioneret, og så skal det hele nok gå. Jeg var helt ny, da jeg startede. Dengang anede jeg ikke noget, men jeg kunne mærke, at jeg havde lyst til at prøve det. Så hvis du er bange for, at du ikke ved noget, skal du nok lære det.

Læs mere om